Iarnă grea la Constanța: Porturi și drumuri închise, autovehicule în șanț și zeci de localități fără apă și curent UPDATE

Avertizările Centrului Meteorologic Regional Dobrogea arată că astăzi , între orele 08:00 și 22:00, va continua să ningă. Stratul de zăpadă poate atinge 10 cm, iar vântul va prezenta intensificări de până la 85 km/h la rafală viscolind zăpada și determinând scăderea vizibilității.

În urma atenționării meteorologice, pentru a preveni eventualele situații neplăcute, pe raza municipiului Constanța 13 sărărițe au început, la ora 04:30, să împrăștie material antiderapant pornind din zona de sud a orașului. De la ora 06:00, 27 de utilaje cu lamă au început acțiunea de degajare a zăpezii de pe carosabil cu plecare din următoarele puncte: Poarta 1, bd. Ferdinand – bd. Tomis, bd. Mamaia – Pescărie, bd. Lăpușneanu – bd. Aurel Vlaicu, str. Suceava – Boema, bd. I.C. Brătianu, șos. Mangaliei – bd. 1 Mai, bd. I.C. Brătianu-Cora, bd. Aurel Vlaicu – Pod Cumpenei.

actiuni deszapezire 18.01.2018 7

Potrivit Primăriei Constanța, utilajele vor continua să intervină cât timp va ninge.

De asemenea, ținând cont de avertizările de vânt puternic, reprezentanții Serviciului Gestionare Spații Verzi, din cadrul Primăriei municipiului Constanța intervin la solicitările primite prin dispeceratul instituției sau serviciul de urgență 112 cu 4 echipe formate din alpiniști și țapinari. Până acum a fost necesară intervenția echipelor pentru ridicarea unor crengi rupte pe str. Badea Cârțan, str. Baba Novac, str. Răscoala 1907 și pentru ridicarea unui copac dezrădăcinat pe str. Pelicanului.

Totodată, reprezentanții Poliției Locale împreună cu reprezentanți ai Poliției Rutiere patrulează pentru asigurarea fluenței traficului rutier. Reprezentanți ai Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei monitorizează în permanență situația de pe străzile din municipiu.

Începând cu ora 08:00, 135 de angajați ai societății, repartizați în șase zone ale orașului, acționează pentru curățarea zăpezii și a gheții de pe trecerile de pietoni, pasaje pietonale, trotuare și din stațiile de autobuz. Alte 30 de persoane asistate social și persoane care prestează muncă în folosul comunității ajută la degajarea zăpezii de pe treptele spitalelor, unităților de învățământ și instituțiilor publice.

Primăria municipiului Constanța roagă constănțenii să nu staționeze autovehiculele în zone de risc pentru a preîntâmpina avarierea acestora și să faciliteze accesul autovehiculelor cu competențe în asigurarea serviciilor de urgență. De asemenea, face apel către constănțeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie!

„Reamintim faptul că persoanele fizice și juridice au obligația conform HCL 184/2013 să asigure îndepărtarea țurțurilor, a zăpezii și a gheții din zona imobilelor și depozitarea acestora în afara părții carosabile și în alte locuri în care circulația pietonală să nu fie afectată. Pentru a evita posibilele accidente, recomandăm participanților la trafic să circule cu viteză care să nu depășească 30 km/h, iar autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Totodată, recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun și evitarea folosirii autovehiculelor personale”, precizează reprezentanții Primăriei Constanța.

Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055;

Dispecerat Serviciul Administrare Spații Verzi – 0722545366/ 0241/488171;

Dispecerat Poliția Locală – 0241/484205.

actiuni deszapezire 18.01.2018 16

Situația în județ

La nivelul județului Constanța, vremea rea s-a instalat încă din noaptea de miercuri spre joi: vânt puternic, lapoviță și ninsoare și s-a acționat cu 19 autoutilaje pe DN 2A, DN 22A, DN 39, DN 3, DN 38, DN 22C, DN 22, DN 39 B,C,D,E, unde s-au împrăștiat 20 tone sare.

Șoferul unui autocar de la Șantierul Naval Constanța care circula pe DJ 391, Mangalia – Negru Vodă, a pierdut controlul direcției de mers din pricina vântului și a intrat în șanțul de pe marginea drumului.

Pe canalul Poarta Albă Midia navigația este închisă, iar Portul Midia este închis. Pe Canalul Dunăre-Marea Neagră se navigă foarte greu din cauza vântului puternic si vizibilității foarte scăzute, iar în Porturile Constanța și Mangalia și la navele fluviale manevrele sunt suspendate.

35 de localități fără energie au rămas fără energie electrică și 11 fără alimentare cu apă, la ora 11:00 situația fiind mai rea, în 25 de localități nu se poate furniza apă potabilă, din cauza lipsei de energie de la sursele și stațiile de pompare.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a emis în această dimineață o hotărâre prin care a fost activat Comandamentul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în intervalul orar 11,00-19,00. În ședința CJSU s-a luat act de decizia administratorului drumurilor, care, cu aprobarea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța va restricționa circulația autovehiculelor de peste 3,5 tone în intervalul orar 11,00-17,00 pe toate drumurile județene. Aceeași restricție va fi aplicată și pe DN38 Agigea-Negru Vodă, DN3 Murfatlar-Ostrov, DN22C Lumina-Mihai Viteazu, DN2A Mihail Kogălniceanu-Hârșova, DN3C Ovidiu-Constanța, DN3 Murfatlar-Cernavodă, excepție făcând DN39 Constanța-Mangalia, A2 și A4, pe care se circulă în condiții de iarnă.

Restricția se va aplica pentru toate mijloacele de transport, inclusiv cele destinate transportului de persoane.

UPDATE 15:00

Consiliul Județean Constanța anunță că pe drumurile județene se circulă fluent, în condiții de iarnă. CJC, prin prin Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) a intervenit, încă de la prima oră, cu toate echipamentele din dotare pe toate tronsoanele de drumuri județene afectate de viscol. Astfel, RAJDP acționează cu 54 de utilaje de deszăpezire, inclusiv cele 6 freze și șenilata din secția Topraisar.

Cele mai afectate tronsoane au fost: DJ 392 – Dumbrăveni-Independența-Movila Verde, DJ 391 A – Șipote-Furnica, DJ 222– Pietreni- Peștera și segmentul Targusor – Mihail Kogălniceanu precum și pe DJ 226 B în raza comunei Pantelimon. Pe tronsonul DN 22 – Mihai Viteazu – Constanța se circulă cu dificultate, motiv pentru care CJC recomandă șoferilor să folosească drept rută alternativă varianta DJ 226 – Mihai Viteazu – Corbu – Năvodari.

Din cauza viscolului, au fost raportate incidente izolate pe DN 22 C, unde un autoturism a derapat și a intrat într-un copac, fapt ce a cauzat blocarea temporară a circulației pe acest tronson. De asemenea, pe  DJ 392, un microbuz a rămas blocat între localitățile Independența și Dumbrăveni. Echipele RAJDP au intervenit și au însoțit autovehiculul în proxima localitate. Din cauza vântului, pe DJ 224, în zona comunei Siliștea, mai mulți stâlpi au cedat și au blocat carosabilul.

Începand cu ora 11.00 și până la ora 17.00 a fost instituită restricția de tonaj, pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 tone, pentru toate drumurile județene.

La această oră, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, monitorizează din teren operațiunile de intervenție de pe tronsoanele afectate din nordul județului. Cea mai mare problemă cu care se confruntă echipele de intervenție o reprezintă viteza vântului, care bate la rafală cu până la 85 km/oră.

Echipele de intervenție ale Consiliului Județean Constanța asigură permanența în această perioadă, iar locuitorii județului pot semnala RAJDP pentru orice problemă la următoarele numere de telefon: 0735.00.88.02 sau 0241.693.527

UPDATE 16:00

Potrivit RAJA, la ora 16:00 nu se putea furniza apă potabilă din cauza lipsei de energie în 31 de localități, respectiv Arsa, Siliștea, Țepeș Vodă, Vîrtop, Albești, Crucea, Cotu Văii, Darabani, Vîlcele, Cerchezu, Căscioarele, Viroaga, Comana, Dumbrăveni, Tătaru, Mihail Kogălniceanu, Oituz, Ciocîrlia de Sus, Ciocîrlia de Jos, Plopeni, Amzacea, Topraisar, Mircea Vodă, Satu Nou, Poiana, Corbu, Istria, Furnica, General Scărișoreanu, Băneasa și Castelu. 

tutuianu zapada

Președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, pe teren

De asemenea, începând cu ora 15,30 nu s-au mai înregistrat fluctuații de tensiune pentru municipiul Constanța și s-a reluat pomparea către zonele afectate în parametri normali. În condițiile în care nu se vor mai înregistra avarii la sistemul de alimentare cu energie și având în vedere lungimea sistemului și aria mare deservită, abonații alimentați prin această stație vor avea apă la presiuni normale în jurul orei 17,30.
interventii furtuna 18.01.2018 11

Referitor la municipiul Constanța, Primăria anunță că 13 sărărițe continuă să împrăștie material antiderapant în zonele în care este necesar, iar cele 27 de utilaje cu lamă au acționează pentru degajarea zăpezii de pe carosabil.De asemenea, ținând cont de avertizările de vânt puternic, reprezentanții Serviciului Gestionare Spații Verzi, din cadrul Primăriei municipiului Constanța intervin la solicitările primite prin dispeceratul instituției sau serviciul de urgență 112 cu 4 echipe formate din alpiniști și țapinari. Până acum a fost necesară intervenția echipelor în 28 de cazuri pentru ridicarea unor crengi rupte (8 cazuri) și pentru eliberarea carosabilului de copaci rupți sau dezrădăcinați (20 cazuri), în unele situații fiind produse pagube materiale provocate de căderea crengilor pe mașini.

„Pentru a evita posibilele accidente, recomandăm participanților la trafic să circule cu viteză adecvată condițiilor de iarnă, iar autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Totodată, recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun și evitarea folosirii autovehiculelor personale”, mai precizează reprezentanții Primăriei Constanța.

interventii furtuna 18.01.2018 17

UPDATE 17:30

Potrivit RAJA, începând cu ora 16,30, la nivelul stației de tratare și pompare Palas din municipiul Constanța s-au înregistrat numeroase fluctuații și căderi de tensiune. În aceste condiții, livrarea apei se face cu presiuni scăzute către abonații deserviți, cei din cartierele Energia, Baba Novac, CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Km4-5, Km5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Inel I și Inel II.

La 17,20, echipele furnizorului de energie au remediat avaria la liniile de alimentare cu tensiune de la stația de pompare și tratare Cota 20 Ovidiu ce asigură necesarul de apă pentru zona de intrare din localitatea Mihail Kogălniceanu și Oituz, iar la ora 16,40, s-a reluat alimentarea cu energie la sursa Puțul 4 din Valu lui Traian, iar abonații din această localitate au apă la presiuni normale. De asemenea, în continuare, la nivelul județului abonații din 30 de localități nu beneficiază de apă potabilă din cauza avariilor la liniile de alimentare cu energie.

UPDATE 19:30

RAJA anunță că, la 18:15, a revenit tensiunea la sursa Istria și s-a reluat pomparea apei către abonații din localitate și că, începând cu ora 18,25, la nivelul stației de tratare și pompare Palas din municipiul Constanța nu s-au mai înregistrat fluctuații sau căderi de tensiune și s-a reluat pomparea la parametri normali. Începând cu ora 19,30, au apă la presiuni normale toți constănțenii deserviți de această stație.

De asemenea, în continuare, la nivelul județului Constanța, din cauza lipsei de tensiune de la obiectivele deservite, nu se poate asigura furnizarea apei potabile în 29 de localități.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *