Huțucă și Teodorovici vor amnistie pentru câteva categorii de contribuabili. „ANAF nu și-a îndeplinit rolul activ în nici un fel și acum se urcă pe ei”

Două proiecte de lege privind anularea unor obligaţii fiscale merg cot la cot în Senat și în Camera Deputaților. Primul dintre ele este inițiat de președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, la care s-a alăturat și Raluca Turcan și se referă la persoanele fizice care fac activitate de dezvoltatori imobiliari și au fost greșit încadrați din punct de vedere fiscal, o eroare care costă bugetul statului mulți bani. Al doilea, cu prevederi identice, depus la doar două zile după cel al lui Huțucă, este inițiat de senatorul Eugen Teodorovici și „cuplat” cu proiectul inițiat de deputatul constănțean.

Practic, vorbim de o amnistie pentru persoanele care au fost încadrate greșit din punct de vedere fiscal și acum ar fi „hăituite” de ANAF pentru recuperarea unor prejudicii. De partea cealaltă, Huțucă invocă un principiu european al încrederii legitime, care stabilește faptul că un contribuabil nu poate fi sancționat de o instituție, dacă greșeala aparține instituției.

„Conform reglementărilor fiscale, persoanele fizice care fac activitate de dezvoltatori imobiliari, trebuia să se înregistreze că au o activitate independentă, să țină contabilitate și să plătească impozit pe venit la diferența între venituri și cheltuieli. În realitate, aceste persoane fizice nu s-au înregistrat și nu au plătit impozitul pe venit în acest fel, ci s-au dus la notar și au plătit impozitul pe transferul bunurilor din patrimoniul personal. Oricine care vinde o casă, un teren… La această eroare de înregistrare și de încadrare fiscală, organul fiscal nu și-a îndeplinit în nici un fel rolul activ! În sens că a verificat constant aceste persoane fizice și le-au dat rambursări de TVA de milioane și milioane lei înapoi, dar niciodată nu au atras atenția de înregistrare și plată greșite! Organul fiscal nu a făcut nici o compensare din acea diferență de impozit pe profit pe care au plătit-o greșit acești contribuabili și le-au dat toți banii înapoi. Mai mult, organul fiscal avea cunoștință de aceste aspecte, pentru că notariatele depun declarația 208, în care există informații despre toate tranzacțiile realizate de un astfel de dezvoltator persoană fizică. Aveau absolut toate datele necesare să impună din oficiu în mod corect. Nu au făcut nici acest lucru. Dacă ar fi făcut-o, le-ar fi fost aproape imposibil să le ia în calcul ceea ce au plătit deja, la notariat, pentru că ANAF nu are nici o procedură prin care poate compensa un impozit pe venit plătit la bugetul statului cu un impozit pe venit reținut de notar, întrucât de la al doilea o parte se duce la bugetul de stat și o parte la bugetele locale. Cel mai important argument: la toate întrebările puse de aceste persoane fizice dezvoltatori organelor fiscale, ANAF-ul central în ultimii ani în mod constant le-au răspuns că au procedat corect și că înregistrarea și modul prin care se tratează fiscal o astfel de operațiune e acela de a plăti impozit pe venit la notar pe transferul bunurilor din patrimoniul personal. (…) Conform principiului încrederii legitime, dacă o autoritate se exprimă în fața unui cetățean, acesta aplică ceea ce a zis autoritatea și dacă este greșit nu suportă nici o consecință, evident, nu? Nu numai că ANAF nu și-a îndeplinit rolul activ în nici un fel, de a încadra corect, dar la întrebările puse de contribuabili i-a încadrat greșit, cel puțin până în luna iunie a.c., când Curtea de Conturi a întrebat Ministerul de Finanțe și pentru prima oară a fost un răspuns corect. Acum, organele fiscale se întorc în timp și încearcă să impună. Nu e vorba de dezvoltator imobiliar sau nu, e vorba de un principiu: cât timp m-ai verificat, cât te-am întrebat și conform rolului de asistență contribuabil mi-ai spus că procedez corect, toate aceste datorii trebuie anulate! (…) Proiectul de lege blochează reîncadrarea fiscală sau emiterea de decizii fiscale de reîncadrare a acestor contribuabili”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Referitor la proiectul lui Teodorovici, deputatul liberal constănțean ne-a precizat că este vorba despre o „cuplare” a celor două proiecte „ca să nu mai pierdem timp”.

„S-a lipit și cu un proiect privind anularea unor datorii din TVA la agricultori, unde e vorba de persoanele fizice care desfășoară activități agricole, încadrate la forfetar, adică nu trebuie să dețină contabilitate, plătesc la ha, la cap de animal. În schimb, din punct de vedere al TVA trebuie să țină o evidență să vadă când depășesc plafonul de 65.000 EUR și să depună deconturi de TVA și să-și plătească obligațiile din acest punct de vedere. Teodorovici s-a lipit de proiectul meu, ca să nu mai pierdem timp. Eh, toți acești agricultori au primit adeverințe de la organul fiscal cum că nu au datorii! Absolut toți, ca să primească subvenții! Acum, vine organul fiscal din urmă și le spune că a fost o greșeală… Neinspirat este modul în care stabilesc că au depășit acel plafon, neexistând evidențe. Pe baza unor estimări? Fac niște aprecieri orientative și săracii oameni, care nu sunt niște întreprinderi individuale sau care desfășoară activități independente sau societăți comerciale, ci au 2 ha unde desfășoară agricultură. Niciodată nu au luat în calcul că ar putea depăși un plafon. Ba mai mult, de la 1 ianuarie se schimbă legislația în domeniul TVA, în sensul că se aplică un sistem forfetar și la TVA. Cu această ocazie s-a prins și ANAF că trebuie plătit din urmă și „hai pe ei!”, deși există un certificat că nu au datorii și au apărut în toată țara focare. ANAF nu și-a îndeplinit rolul activ și eu sunt nemulțumit de cum a ieșit și legea prevenirii, care asta trebuia să spună: orice organ care se duce la un contribuabil trebuie, atunci când constată o abatere, să facă un plan de măsuri și să-l îndrume să îndrepte situația. Nicăieri nu scrie că dacă acel cetățean aplică acel plan de măsuri și își îndreaptă situația cum a zis autoritatea statului și peste trei ani vine cineva și constată că a fost îndrumat greșit nu suportă nici o consecință! Pe când, în alte țări din Europa, pe principiul încrederii legitime cetățeanul, odată ce-a primit o informație, o îndrumare și a procedat întocmai cum i-a indicat autoritatea statului, niciodată nu poate fi tras la răspundere!”, a mai spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de lege pentru anularea unor obligații fiscale, inițiat de Bogdan Huțucă și Raluca Turcan a fost depus pe 12 iunie la Camera Deputaților, iar primul for, Senatul, s-a pronunțat favorabil (59 de voturi „pentru”, unul singur „împotrivă” și 11 „abțineri”) pe 7 noiembrie. În prezent, proiectul este trimis la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, unde termenul pentru depunerea amendamentelor a expirat pe 22 noiembrie, însă raportul trebuie emis până pe 5 decembrie.

Expunerea de motive a proiectului este disponibilă AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *