Huțucă se ia la trântă cu fostul șef al ANAF: „99% din Parlamentul României și-a permis să voteze o inițiativă pozitivă. Cele spuse de Gelu Diaconu se înscriu în sfera fabulațiilor”

Fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Ștefan Diaconu, a precizat, miercuri, că „(Liviu) Dragnea&co au șters dintr-un condei datoriile șmecherilor, baronilor locali și ale familiilor politrucilor cu afaceri în imobiliare!” Mai mult, potrivit lui Diaconu, „ciudat și inexplicabil, președintele Iohannis a promulgat această lege!”

Este vorba despre proiectul inițiat chiar de deputatul constănțean, președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, prin care, din această lună, sunt amnistiate fiscal obligațiile unor categorii de fermieri și dezvoltatori imobiliari, persoane fizice, subiect despre care TOMIS NEWS relata în premieră în luna noiembrie a anului trecut.

CITEȘTE ȘI:

Huțucă și Teodorovici vor amnistie pentru câteva categorii de contribuabili. „ANAF nu și-a îndeplinit rolul activ în nici un fel și acum se urcă pe ei”

Practic, vorbim de o amnistie pentru persoanele care au fost încadrate greșit din punct de vedere fiscal și acum ar fi „hăituite” de ANAF pentru recuperarea unor prejudicii. Huțucă invocă un principiu european al încrederii legitime, care stabilește faptul că un contribuabil nu poate fi sancționat de o instituție, dacă greșeala aparține instituției.

Este și prima inițiativă legislativă din partea opoziției care a fost adoptată de Parlamentul României.

„Acum două zile a fost promulgată legea nr.29/2018 privind anularea unor obligații fiscale. Dacă citiți textul legii, sunteți tentați să credeți că ar repara vreo nedreptate făcută vreunei categorii năpăstuită de contribuabili. Nici vorbă de așa ceva! Poate fi un adevărat STUDIU DE CAZ despre cum PSD-ul legiferează în România în beneficiul unui mănunchi de șmecheri, provocând pagube de sute de milioane bugetului de stat! (…) Când eram șeful fiscului am inițiat controale care au reîncadrat (perfect legal și echitabil fiscal) aceste tranzacții imobiliare ca activitate economică cu caracter de continuitate. Spre cinstea ANAF, aceste controale au continuat și după plecarea mea, identificând sume de valori foarte mari. Cu această lege, Dragnea cu hoții lui șterge totul dintr-un condei! (…) Vă mărturisesc că, în toți anii deloc puțini în care am lucrat în structurile MFP, nu am mai văzut un caz mai flagrant de legiferare cu dedicație și o pagubă aferentă atât de certă adusă bugetului de stat. În timp ce pe șmecherii lor îi protejează, milioane de contribuabili onești sunt târâți de Mișa și gașca lui pe la ghișeele ANAF. Mă întreb cum de președintele Iohannis (sau consilierii săi) nu a sesizat această mârșăvie și a promulgat legea”, a spus Gelu Diaconu.

În replică la acuzațiile fostului șef al ANAF, Bogdan Huțucă a reacționat joi și îi sugerează acestuia „să nu transforme războiul personal cu iz de vendetă dintre el și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, într-o suită de acuze calomnioase atât la adresa mea, cât și la adresa tuturor celor care au susținut o lege care degrevează foarte mulți români de bună credință de impunerile fiscale nedrepte ale ANAF”.

„În realitate, în „războiul de 100 de ani” dintre fostul președinte al ANAF și actualul ministru al Finanțelor, au fost prinși, ca victime colaterale, atât subsemnatul, în calitate de inițiator al acestei propuneri legislative, cât și 99% din Parlamentul României care și-a permis să voteze o inițiativă pozitivă. Promovarea Legii 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale reprezintă o îndreptare a neaplicării principiului accesibilității și previzibilității legii, elemente fundamentale ale securității juridice într-un stat de drept și care permit contribuabilului să-și formeze conduita fiscală corespunzătoare, în caz contrar fiind obligat să suporte consecințele (previzibile) neconformării obligațiilor fiscale. O serie de contribuabili din România au fost supuși unor consecințe grave, respectiv stabilirea unui cuantum ridicat al dobânzilor și penalităților, la care contribuabilul nu ar fi fost obligat dacă organul fiscal și-ar fi îndeplinit obligația prevăzută în Codul de procedură fiscală, aceea de a-l înștiința cu privire la sarcinile fiscale. (…) În opinia noastră, abordarea Legii nr. 29/2018 ar trebui generalizată pentru toți contribuabilii care suportă consecințe ale neîndeplinirii sau ale îndeplinirii defectuoase ale rolului activ al ANAF întrucât este în spiritul principiului certitudinii juridice, un principiu fundamental potrivit căruia aplicarea legii la o situație specifică trebuie să fie previzibilă”, a mai spus Bogdan Huțucă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *