Spread the love

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, miercuri, sesizarea privind Legea referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, care stipulează că data alegerilor locale este stabilită de Parlament.

Legea privind prelungirea mandatelor primarilor este neconstituțională, a decis CCR. La fel și Ordonanța de Urgență a Guvernului cu privire la prelungirea mandatelor. Judecătorii Curții Constituționale au respins, în ședința de miercuri, atât OUG-ul dat de Guvern, cât și Legea adoptată de Parlament prin care se prelungesc mandatele primarilor.

Judecătorii CCR arată că prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar prin lege. În schimb OUG-ul Guvernului a fost respins pe motiv că Guvernul nu poate prelungi mandatele aleșilor locali prin OUG, lucrul fiind interzis de Art.115, Alin 6 din Constituție. Astfel, Parlamentul va trebui să vină extrem de rapid cu o nouă lege prin care să prelungească mandatele primarilor, care expiră în luna iunie. În cadrul acestei legi, Parlamentul trebuie să prevadă și data la care vor avea loc alegerile locale, în colaborare constituțională cu Guvernul.

După decizia CCR, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat că Parlamentul va emite o lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali, pentru evitarea unui dezastru în administrație. Liberalii au luat foc pe inițiativa majorității PSD din Parlament și, în acest sens, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a transmis faptul că mandatele aleșilor nu expiră în perioada imediat următoare și a acuzat PSD de… fake news:

„Judecătorii CCR au decis miercuri că data alegerilor locale și parlamentare poate fi stabilită de către Guvern. Guvernul este cel care organizează alegerile și este normal ca Executivul să fie și cel care fixează data pentru scrutinele electorale. Așa s-a procedat în ultimele 3 decenii, pentru că Parlamentul nu este organizator. Constituția spune clar că sistemul electoral se stabilește prin lege organică, nu data alegerilor. Tocmai de aceea, Guvernul are legitimitatea de a fixa data. PSD ori nu înțelege Constituția, ori încearcă o manipulare grosolană, prin care să tragă de timp. CCR a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului au obligația să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni. Mandatele aleșilor locali NU au expirat la acest moment, întrucât alegerile din 2016 au fost organizate în 5 iunie, iar preluarea mandatelor s-a realizat cu o săptămână sau două mai târziu. Nu se pune problema de vid legislativ, acesta este un fake news marca PSD. Există soluții legislative, cu condiția să existe și voință politică. Codul administrativ adoptat de Parlament anul trecut spune clar că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege”, a transmis Bogdan Huțucă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *