Huțucă (PNL): „Românii din Ucraina se vor bucura de ACELEAȘI drepturi ca ucrainenii din România”

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu, alături de reprezentanţi ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a efectuat, în perioada 7-9 mai, o vizită de lucru în Ucraina, principalele teme de discuţii cu autorităţile locale şi regionale vizând drepturile minorităţii româneşti din regiune, calendarul proiectelor şi programelor derulate de către DRP în anul 2022, dar şi continuarea demersurilor de acordare a burselor pentru elevii etnici români care învaţă limba română sau în limba română. De asemenea, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a detaliat aceste lucruri, iar pe lângă cooperarea economică, pe agenda celor două state rămâne acordarea de drepturi extinse comunității române din Ucraina.

Potrivit președintelui PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, „relația dintre România și Ucraina s-a schimbat considerabil în bine”:

De la momentul invaziei Ucrainei de către Rusia și al începerii războiului sângeros, în țara noastră au intrat aproximativ 1 milion de ucraineni, conform datelor oficiale. Cu o mobilizare extraordinară, atât a guvernului, cât și a autorităților locale și a ONG-urilor, țara noastră s-a arătat extrem de solidară, sprijinindu-i pe ucrainenii care fugeau din calea războiului. Copii, mame și bătrâni și-au găsit o aripă protectoare în țara noastră, iar acest lucru nu doar că a fost apreciat pe plan european, dar a fost și extrem de bine văzut în Ucraina. Din ce putem observa în ultima vreme, la nivelul declarațiilor făcute de la cel mai înalt nivel, relația dintre România și Ucraina s-a schimbat considerabil în bine, iar cuvintele ”parteneri”, ”prieten adevărat”, ”sprijin”, ”solidaritate” nu sunt doar un uz și o curtoazie diplomatică, ci o realitate. Sprijinul multidimensional acordat Ucrainei de către țara noastră va avea un impact pozitiv asupra relațiilor diplomatice. Într-o intervenție televizată, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a detaliat aceste lucruri, iar pe lângă cooperarea economică, pe agenda celor două state rămâne acordarea de drepturi extinse comunității române din Ucraina. Practic, conform declarațiilor ministrului de externe, românii din Ucraina se vor bucura de aceleași drepturi ca ucrainenii din România, țara noastră fiind cunoscută ca având standarde înalte privind minoritățile naționale. Acest subiect este așteptat de opinia publică din România și este de apreciat că efortul făcut de țara noastră creează premise și noi realități după terminarea războiului”, a transmis deputatul Huțucă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.