Huțucă (PNL), despre aprobarea PNRR: „România a obținut cele mai mari finanțări în Transporturi, Sănătate și Educație”

Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat, joi, după ședința miniștrilor de Finanțe ai UE, că PNRR-ul României a trecut de ultimul pas în ceea ce privește aprobarea la nivelul UE și urmează să fie implementat. Acesta a spus că în decembrie România ar trebui să primească prima tranșă de fonduri europene. Miniștrii de Finanțe din UE s-au reunit, joi, pentru a aproba Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Aprobarea PNRR în ECOFIN este ultimul pas înainte ca România să poată solicita banii europeni. După ce Planul Național va fi aprobat și de miniștrii de finanțe din ECOFIN, România poate solicita avansul de 3,7 miliarde de euro, adică 13% din suma totală.

Despre evenimentul de astăzi, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a subliniat faptul că România a obținut sume consistente pentru domenii vitale, precum transporturile, sănătatea și educația:

PNRR a fost aprobat astăzi de Consiliul Ecofin, la o lună de la aprobarea de către Comisia Europeană. La cererea României, Comisia poate autoriza plata a 3,7 miliarde euro prefinanțare în 2021. Aprobarea PNRR este un puternic semnal de încredere în evoluția pozitivă a României în următorii ani, în ciuda instabilității politice de moment. PNRR înseamnă investiții masive, de 29,2 miliarde euro în infrastructură până în 2026 și finanțarea reformelor promise în campanie și cuprinse în programul de guvernare. Este un program amplu, care include 107 investiții. România a obținut cele mai mari finanțări în domeniile în care avea cea mai acută nevoie de investiții: Transport, Sănătate și Educație. România a obținut cea mai mare pondere – 30%, 9,4 miliarde euro – alocată investițiilor în infrastructura de Transport dintre toate planurile naționale aprobate. În PNRR vor fi construiți 429 km autostrăzi, modernizați 2.851 km căi ferate, făcut metrou la Cluj și București etc. În PNRR avem și 3,6 miliarde euro pentru „România educată”și 2,45 miliarde euro pentru investiții în spitale noi și în infrastructura prespitalicească. PNRR este doar unul dintre cele trei instrumente importante pentru dezvoltarea României alături de fondurile europene clasice (46 miliarde euro) și de Planul național de investiții „Anghel Saligny” (50 miliarde lei, care se concentrează pe investițiile pentru servicii esențiale în infrastructura locală de transport, apă și canalizare și gaze)”, a transmis deputatul Huțucă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *