Huțucă (PNL) declară război… traficului cu aur: „Statul a pierdut controlul!”

Deputatul Bogdan Huțucă, președinte al PNL Constanța, a depus în Parlament un proiect de lege îndrăzneț. Huțucă a inițiat de unul singur proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România. Concret, se referă la comerțul cu materiale prețioase, în special aur, asupra căruia statul a pierdut… complet controlul.

„Activitățile economice în domeniul materialelor prețioase din ultimii aproape 20 de ani au fost derulate în baza prevederilor OUG 190/2000 care a oferit operatorilor economici – producători, importatori, comercianți, amanetari – dreptul de a-și marca singuri bijuteriile puse pe piață, fără a avea o evidență strictă a cantităților de bijuterii din metale prețioase puse pe piață. În acest context, statul a pierdut controlul asupra acestui domeniu de activitate, permițându-se dezvoltarea unei piețe subterane enorme. În tot acest timp, statul nu a avut o evidență a cantităților de metale prețioase care intră și ies din țară. Efectele negative s-au tradus în pierderi masive pentru bugetul de stat, pentru operatorii onești și pentru consumatori. (…) Continuă să subziste situații neconforme din piață care alterează piața metalelor prețioase, cât și veniturile care ar trebui colectate la bugetul public”, se arată în expunerea de motive a lui Bogdan Huțucă, care face referire la: schimbul de aur, vânzarea de aur la prețuri sub nivelul pieței, vânzarea fără bon fiscal, vânzarea în mediul online, piața bijuteriilor second-hand, valorificarea bijuteriilor deținute de populație.

Deputatul Huțucă propune puteri și atribuții sporite în acest sens pentru ANPC, care va elibera anual o licență pentru acest tip de comerț, un borderou de marcare, un certificat de testare sau un raport de încercare; un control mai riguros asupra punctelor de lucru, a contractelor de vânzare la distanță, a comerțului electronic și asupra stocurilor și cantităților operate. De asemenea, persoanele fizice ar putea solicita efectuarea de expertize asupra metalelor prețioase.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat pe 2 septembrie și, în prezent, este la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz, unde amendamentele se pot depune până pe 16 septembrie, iar raportul comun al comisiilor pentru industrii și juridică trebuie emis până pe 23 septembrie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *