Spread the love

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este inițiat de președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă și este susținut de o armată de parlamentari liberali, 53 de deputați și senatori.

Proiectul arată faptul că sutele de modificări operate în ultimii doi ani și jumătate asupra Codului fiscal au făcut ca politica fiscală din România să devină factorul de risc cel mai important pentru mediul economic intern. Astfel, se observă o materializare a majorării nejustificate a accizelor pentru carburanți și a creșterii costurilor fiscale cu forța de muncă, în special prin supra-impozitarea contractelor cu orar parțial de muncă.

„Prețul carburanților este în România unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. România se află, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc în UE în ceea ce privește creșterea prețurilor. Supra-impozitarea contractelor de muncă part-time a accentuat și mai puternic șomajul în rândul tinerilor (în special în rândul studenților și tinerilor absolvenți de liceu) și a accentuat munca la negru în unele sectoare de activitate. Creștrea costurilor pentru producătorii români a determinat satisfacerea cererii interne prin importuri mai ieftine, deficitul balanței comerciale a României urcând în anul 2018 la peste 15 miliarde de euro”, se arată în expunerea de motive.

Prin urmare, se propun următoarele măsuri: diminuarea accizei la carburanți la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017, eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial și aplicarea unei baze de calcul pentru contribuțiile sociale și de sănătate în funcție de salariul realizat și nu în funcție de salariul de bază minim brut pe țară. Totodată, Huțucă propune ca măsurile să fie implementate începând cu 1 ianuarie 2020 și bugetate corespunzător în Legea bugetului pentru anul viitor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 21 octombrie a.c. și, în prezent, se află în dezbaterile Camerei Deputaților, forul decizional în acest caz. Comisia pentru buget-finanțe și bănci, unde Huțucă este vicepreședinte, trebuie să emită raportul până pe 12 noiembrie.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *