Huțucă (PNL Constanța): „23 august înseamnă Pactul Ribbentrop – Molotov, în urma căruia am pierdut Basarabia și Bucovina!”

Sunt unele date în istoria națiunilor care rămân întipărite ca momente de cotitură. În cazul românilor este vorba de 23 august. La 23 august 1595, Mihai Viteazu administra o lovitură oastei otomane la Călugăreni; la 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul cunoscut ca Ribbentrop – Molotov (după numele celor doi miniștri de externe) al cărui protocol adițional secret stipula împărțirea Europei de Est și Centrale între cele două puteri; la 23 august 1943 se încheia Bătălia de la Kursk, moment în care guvernul român şi cel italian au demarat negocieri secrete cu scopul  de a încheia un armistiţiu cu URSS, iar la 23 august 1944 România a ieșit din alianța cu Puterile Axei, întorcând armele, trecând de partea Aliaților.

Acest ultim moment a marcat istoria recentă a României, timp de jumătate de secol comunist toată clasa muncitoare fiind nevoită să organizeze de 23 august (ziua națională a României socialiste) ample manifestații și parade. După 1989, când Ziua Națională a devenit 1 Decembrie, manifestațiile comuniste au fost oprite. În opinia președintelui PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, momentul de cotitură din istoria recentă națională nu o reprezintă întoarcerea armelor din 1944, ci 23 august 1939, când România a fost ciopârțită ca urmare a unui Tratat odios.

„De 23 august, în perioada comunistă, aproape tot poporul român speriat, flămând și lipsit de orice formă de libertate mărșăluia pe străzi pentru a celebra un regim criminal. 23 august înseamnă însă în primul rând Pactul Ribbentrop – Molotov în urma căruia România a pierdut Basarabia, Bucovina și Ținutul Herței. Astăzi, la 30 de ani de când am redevenit liberi, românii își pot alege singuri soarta. Și astăzi, românii au ales ca niciodată să nu mai fie victimele unui regim odios așa cum era regimul bolșevic. România este acum membră NATO și are un Parteneriat Strategic cu SUA, iar acestea reprezintă cele mai bune garanții de securitate din istorie”, a transmis, vineri, deputatul Huțucă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *