Huțucă, dezamăgit de proiectul privind bugetul municipiului Constanța: „Avem întrebări deschise la care sperăm să căpătăm răspunsuri”

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a organizat, joi, o conferință de presă în cadrul căreia, printre altele, a criticat proiectul bugetului local propus de Primăria Municipiului și aflat în prezent în consultare publică.

Huțucă a arătat că, în ciuda unor creșteri prevăzute de bugetul de stat, acestea nu au ținut ritmul cu creșterea cheltuielilor și, evident, au scăzut și în 2019 cheltuielile de dezvoltare în municipiul Constanța.

„Am observat ceea ce observăm cu toții: o creștere a cheltuielilor de funcționare de la an la an, în acest an a ajuns la un procent de 85% și o scădere a cheltuielilor de dezvoltare, este o scădere pe care o înregistrăm anual. Dacă în 2016 aveam 20% cheltuieli de dezvoltare, astăzi am ajuns cumva la 15%. În acest an, datorită politicii guvernamentale de proiectare și promovare a bugetului de stat, problema municipiului Constanța se adâncește. Cu toate că au crescut sumele defalcate de la buget din TVA și din impozitul pe venit destul de mult, această creștere nu a păstrat și ritmul de creștere a cheltuielilor de funcționare în general, dar și a cheltuielilor sociale în primul rând, inclusiv privind asistenții persoanelor cu handicap grav. Dacă ne uităm pe programele de investiții, ceea ce ne uimește și ne dezamăgește este faptul că vorbim de o continuare de proiecte, aceleași proiecte care se repetă an de an, fie că vorbim de creșă, de locuri de joacă, de vestitul pod de pe Cumpenei, liceul cu program sportiv și fie că vorbim de problema carosabilului și a trotuarelor. Am remarcat elaborarea strategiei energetice privind absorbția de fonduri europene, este o strategie de care municipiul Constanța are mare nevoie, ținând cont de situația în care trec RADET versus CET, cu implicații directe asupra tuturor cetățenilor din Constanța, avem întrebări deschise la care sperăm să căpătăm răspuns: în ce măsură această elaborare de strategie energetică răspunde la problemele reabilitării rețelei subterane”, a spus Bogdan Huțucă.

Proiectul bugetului local pe 2019 arată un cuantum total de peste 613 milioane lei, din care peste 539 de milioane sunt venituri proprii și bugetul de stat acoperă doar aproape 36 milioane lei. De asemenea, subvențiile de la Uniunea Europeană depășesc cu puțin 7 milioane lei. Totodată, Primăria arată că excedentul din anii precedenți este de peste 185 milioane lei și, pentru anul în curs, se pot cheltui aproape 799 milioane lei. Spre comparație, în 2018, bugetul municipiului Constanța a avut venituri de peste 488 milioane lei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.