Spread the love

Proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Spitalul Militar Regional „Carol I”, inițiat de parlamentarii constănțeni ai PSD, a fost adoptat, miercuri, definitiv în Camera Deputaților.

Unitatea spitalicească este menită să deservească „pacienți din zona Dobrogei și de sud est a țării” și va fi construită pe raza municipiului Constanța.

La dezbaterile de miercuri a intervenit și deputatul constănțean al PNL, Bogdan Huțucă, parlamentarul punctând faptul că fosta guvernare a PSD nu s-a ținut de cuvânt cu privire la realizarea spitalului regional Constanța și, astfel, revine în sarcina guvernului liberal să bifeze acest obiectiv.

„Criza sistemului public de sănătate descoperită de pandemia de covid a demonstrat că spitalele regionale promise de PSD au existat doar pe hârtie. Nouă ne revine misiunea să asigurăm surse de finanțare și să ridicăm aceste spitale. Acest lucru se întâmplă deja la Iași, la Cluj, la Craiova, unde se asigură finanțări de peste 1,5 miliarde lei. În ceea ce privește spitalul regional Constanța, acest a fost doar o bulă de săpun lansată în 2016, care s-a risipit ulterior. Constănțenii au fost mințiți frumos timp de patru ani. Dintr-un spital ce trebuia construit din fonduri europene, început în 2017 și finalizat în 2020, el a fost ras de pe lista de priorități a guvernului PSD, neregăsindu-se între cele opt spitale regionale promise a fi realizate. Ni s-a promis că va fi realizat cu sprijinul lui Erdogan, în colaborare cu guvernul turc, iar ulterior am fost mințiți că va fi cuprins în bugetul destinat Apărării naționale. Domnul ministru al Apărării, Gabriel Leș – PSD, i-a comunicat ministrului Finanțelor Publice – Eugen Teodorovici, tot PSD, dezacordul privind continuarea proiectului, deoarece nu identifica elemente de natură legală care să permită realizarea investiției. Astăzi, când PSD trebuia să taie panglica la spitalul regional Constanța, avem un teren viran și un proiect dezbătut în Parlament, fără finanțare, fără posibilitatea de accesare de fonduri europene, accesând cei 2% din PIB pentru Apărare și cu o sumă de greșeli inventariate de către Consiliul legislativ. PSD s-a grăbit din rațiuni electorale și nu a avut răbdare ca acest spital să fie finanțat prin Legea bugetului. Apreciez totuși intervenția MApN în comisia de apărare și modul în care au soluționat problema finanțării și a aplicabilității legii. Din aceste motive, PNL votează forma modificată de comisia de apărare, întrucât, pentru prima oară, acest proiect are șanse de a fi finanțat și realizat de către guvernarea PNL”, a spus Bogdan Huțucă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 23 aprilie, marți, 26 mai, a fost emis și raportul favorabil al comisiei pentru buget, iar miercuri a fost adoptat în plenul Camerei cu 306 voturi pentru și două abțineri.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *