Huțucă, despre rectificarea bugetară: „Constanța este într-o situație critică de la proiecția inițială! Se va schimba abordarea prin care Guvernul a transferat cheltuielile către autoritățile locale? Nu știu ce au în cap!”

Guvernul urmează să publice proiectul de rectificare bugetară care va fi aprobat în şedinţa Executivului de luni, 5 august. Rectificarea este negativă, deficitul este de 20 de miliarde de lei, adică 1,94% din PIB, iar mai multe ministere cheie, printre care Transporturi, Educaţie şi Sănătate pierd bani.

Cu un proiect inițial de buget național pentru 2019 deja întârziat cu multe luni și cu o rectificare contestată vehement, inclusiv de ALDE, partenerii PSD de la guvernare, cei din opoziție consideră că greul va continua. Darius Vâlcov, fosta eminență cenușie a PSD în materie de guvernare a fost mazilit¸ însă moștenirea sa continuă, în special legat de transferul de cheltuieli ale aparatului central către administrațiile locale. Acest aspect a produs mari găuri în bugetele autorităților locale, atât Asociația Municipiilor din România fiind în continuare în conflict cu Guvernul pe această temă, consiliile județene s-au trezit descoperite în fața valului de solicitări, iar comunele, puțin rezistente financiar, au fost nevoite să opereze concedieri în aparatul de specialitate. Sunt aspecte pe care președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, ni le-a explicat, precizând că actuala rectificare este o continuare a… greșelii din proiecția inițială de buget.

„Înțeleg că discuții încă sunt, inclusiv în coaliția de guvernare, unde nici ALDE nu are mulțumiri. Constanța se află într-o situație critică încă de la proiecția bugetară inițială. Întrebarea care se pune este dacă rectificarea asta va schimba abordarea prin care Guvernul a transferat cheltuielile către autoritățile locale! (…) La municipiul Constanța este o problemă, dar și la comune, cum ar fi Poarta Albă sau Mihail Kogălniceanu…”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Pe de altă parte, potrivit propunerii de rectificare bugetară, Serviciile de informaţii, cu excepţia STS, vor primi bani în plus, fiind vorba tocmai de statul paralel cu care PSD s-a aflat în conflict o lungă perioadă de timp.

„De la Servicii s-au tăiat bani în proiecția inițială, eu nu știu ce au avut în cap… Acum sunt nevoiți să refinanțeze activitățile de intelligence, eu am fost în comisie și am ascultat când au spus clar ce probleme au… În fine, nu pot să îi înțeleg (pe guvernanți – n.r.). În ceea ce privește Sănătatea, au proiectat o sumă mare, dar trebuie văzută capacitatea ministerului de a gestiona o sumă atât de mare”, a mai spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *