Hidroelectrica își pregătește ultima etapă pentru listarea la bursă

Ministerul Energiei, ca acționar majoritar, a convocat Adunarea Generală a acționarilor companiei Hidroelectrica, pe 31 martie, pentru a iniția listarea la bursă a pachetului de acțiuni deținut de Fondul Proprietatea. La începutul anului, Profit.ro a anunțat că Hidroelectrica, în cazul căreia statul a agreat formula în care Fondul Proprietatea să listeze cel puțin 15% din acțiuni în acest an, pregătește semnarea deciziei de începe a procedurii, într-o ședință a acționarilor. Fondul Proprietatea va lista cel puțin 15% din compania Hidroelectrica, „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca Guvernul să se alăture, a anunțat atunci ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat în 2020 un proiect de lege care a impus interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a semnalat în premieră Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL. Ministrul transmite însă acum că a fost găsită soluția pentru a ocoli această interdicție.

În toamnă, față de finalul anului 2020, participația de 20% a Fondului Proprietatea la Hidroelectrica a fost reevaluată în creștere cu 2,1046 miliarde lei, la 7,2335 miliarde lei. Profit.ro a anunțat însă ulterior că scumpirea galopantă a energiei electrice din ultimele 12 luni a dus valoarea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de profil, la 42,6 miliarde la finalul anului 2021. Creșterea reprezintă o urcare cu 66% peste nivelul din urmă cu un an, de 25,6 miliarde lei, informează profit.ro. Datele sunt indicate în evaluarea oficială a acționarului minoritar, Fondul Proprietatea. Avansul valorii Hidroelectrica vine în condițiile în care Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că va finaliza listarea la Bursă a Hidroelectrica în trimestrul III al anului.

Managerul de portofoliu al Fondului, Johan Meyer, a declarat anterior pentru Reuters că prioritatea fondului a fost listarea Hidroelectrica. „Obiectivul nostru principal este să oferim IPO pentru Hidroelectrica și să o facem cât mai curând posibil, deoarece compania se află într-o poziție excelentă pentru a beneficia de listarea la Bursa de Valori București”, a spus Meyer. El a spus că valoarea participației sale oferite va fi determinată de interesul și condițiile pieței. Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari, conform ultimelor date avansate.

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României cu energie verde de la aproximativ 200 de hidrocentrale. Compania, care este și cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, estimează pentru anul în curs un profit brut (înainte de plata impozitului pe profit) de 3,65 miliarde lei și unul net de puțin peste 2,9 miliarde lei, la venituri din exploatare de 7,04 miliarde lei și venituri din producția vândută de 6,65 miliarde lei. Datele preliminare ale acționarului minoritar Fondul Proprietatea arată că Hidroelectrica a obținut anul trecut, la nivel neconsolidat, un profit operațional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 4,64 miliarde lei, cu 71,3% mai mare decât în 2020, la o cifră de afaceri de 6,33 miliarde lei, în creștere cu 64,8% față de anul anterior, pe fondul scumpirii galopante a energiei pe piețele angro, dar și al majorării producției.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.