Heiuș (ANAF) vrea… reformă: „Ne-am săturat să alergăm după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii! Funcționarul e în LETARGIE!”

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a afirmat că trebuie direcţionate controalele acolo unde este marea evaziune fiscală, precizând că parcă lumea s-a săturat să vadă Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii. De miercuri, au loc controale la comercianţii care importă, fac achiziţii intra-comunitare de legume, fructe şi distribuie en-gros, fiind aplicate amenzi de peste 1,3 milioane de lei. Vineri, au loc controale la balastiere, pentru a verifica „modul în care se facturează, se încasează şi se declară sumele de bani care se obţin din exploarea unor resurse ale statului”. „Ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat”, afirmă Heiuş.

Lucian Ovidiu Heiuş a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu va mai permite ca în timpul controlului ANAF să se producă abuzuri.

Recunosc că resursele ANAF-ului sunt limitate şi de aceea trebuie să direcţionăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. Parcă ne-am săturat toţi să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Nu voi permite ca în timpul actului de control să se producă abuzuri. ANAF-ul este o instituţie integră şi este anormal ca din cauza câtorva inspectori care şi-au pierdut reperele morale să fie aruncată o anatemă asupra întregii instituţii. Voi acţiona foarte ferm împotriva celor care nu vor respecta codul de etică al inspectorului fiscal”, a afirmat preşedintele ANAF.

El a precizat că în acest zile au loc nişte acţiuni ale Antifraudei în zonele unde se produce marea evaziune fiscală.

Miercuri, joi şi astăzi se desfăşoară nişte acţiuni foarte ferme ale Antifraudei. (…) Miercuri şi joi au avut loc acţiuni la comercianţii care importă, fac achiziţii intra-comunitare de legume, fructe şi distribuie en-gros. Am mers în marile centre de furnizare en-gros pentru că mi se pare normal să mă duc acolo unde vin TIR-urile noaptea, dimineaţa sunt gata vândute, nu a venit nimeni să îi controleze, nu mai facem nicio factură fiscală. Şi acolo s-au dus inspectorii fiscali din toată ţara, doar la distribuitorii en-gros. A fost o acţiune foarte bună. Rezultatul, cel puţin pe ziua de miercuri, vă pot da nişte cifre. De exemplu, pe data de 18 au fost verificaţi 294 de contribuabili, s-au aplicat sancţuini contravenţionale în valoare de 1.348.113  lei, amenzi şi confiscări, 210 amenzi în valoare de 1.295.522, a fost confiscat numerar în valoare de 52.561. Sunt rezultate mergând acolo unde se produce marea evaziune fiscală”, a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş.

El a menţionat că în cursul zilei de vineri inspectorii Antifraudă au mers în controale la balastiere.

Iar astăzi în toată ţara echipele de Antifraudă s-au dus la balastiere. Acolo este iarăşi un punct unde există un risc fiscal mare şi unde se produce evaziune fiscală. Probabil că fiecare aţi avut un vecin care avea nevoie de o maşină de nisip sau de pietriş, l-a sunat pe nea Gheorghe, i-a venit cu maşina, i-a dat banii, nu a primit o chitanţă, nu a primit o factură, nu a primit nimic. Astăzi, Antifrauda în toată România este la balastiere să vadă modul în care se facturează, se încasează şi se declară sumele de bani care se obţin din exploarea unor resurse ale statului”, a mai transmis preşedintele ANAF.

El a mai adăugat că Fiscul nu poate să fie iubit, dar trebuie să devină respectat.

Ca preşedinte al ANAF-ului, ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat, respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovada inspectorii fiscali, respectat de cetăţeni pentru că le vom asigura resursele necesare funcţionării statului şi în acelaşi timp angajaţii ANAF trebuie să îşi recâştige propriul respect şi să fie mândri că fac parte din această instituţie. Vreau să las la finalul mandatului meu un ANAF respectat”, a transmis Lucian Ovidiu Heiuş.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, susţine că instituţia pe care o conduce este subfinanţată, menţionând că trebuie asigurate resurse pentru a fi obţinute şi rezultate. El a precizat că cei doi ani de pandemie au dus funcţionarul ANAF într-o letargie şi a anunţat că trebuie acţionat ferm pentru recuperarea creanţelor bugetare.

Ne lovim în continuare şi lucrăm sub aceeaşi presiune legat de încasare a veniturilor bugetare şi se pare că ANAF-ul perpetuează şi îşi mută de la an la an o serie de probleme. Am constatat, din păcate, că ANAF-ul a fost în continuare subfinanţat. Şi aici este o problemă. Trebuie să asiguri şi resurse pentru ca să poţi să obţii şi rezultatele pe care le ai. Avem aceleaşi probleme legate de dotarea cu tehnică de calcul, dar care cred că este în toată administraţia din România, nu cred că este doar în cadrul ANAF-ului. Îmi spuneau colegii de cei doi ani de pandemie în care s-a muncit altfel. A dus cumva funcţionarul din ANAF într-o anumită stare, într-o letargie să o numim, şi aici trebuie să acţionăm foarte ferm pentru ca oamenii să îşi reintre în activitatea şi în modul de dinainte de pandemie şi să începem să acţionăm cât mai ferm în recuperarea creanţelor bugetare”, a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş, vineri, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că diferenţa între ceea ce s-a declarat şi ce s-a achitat este de aproximativ 12 miliarde.

De exemplu, am observat un fenomen. În primele patru luni, arieratele curente, deci diferenţa dintre ceea ce s-a declarat şi s-a achitat este undeva de vreo 12 miliarde. Deci, este o creştere a stocului de arierate curente unde acolo se poate acţiona foarte rapid şi acţionat rapid să recuperăm, dar în acelaşi timp să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară că nu poate să achite integral”, a adăugat preşedintele ANAF.

El a precizat că dacă gradul de conformare la declarare depăşeşte 95 la sută, gradul de conformare la plată este de 87 la sută.

Să vă dau un exemplu. Gradul de conformare voluntară la declarare îl avem undeva la 95,59 la sută, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6 la sută. Şi de aici apare această diferenţă între ceea ce omul declară, îşi asumă că trebuie să plătească, dar nu reuşeşte să achite. 12 miliarde în 4 luni este o sumă care implică nişte semne de întrebare şi acolo trebuie să facem nişte verificări atente să ne îndreptăm să vedem ce se întâmplă. Cum putem vedea asta? Efectiv discutând cu agentul economic. Te uiţi şi vezi cine a declarat 100 de lei şi a plătit doar 60, o să trimit inspectorii de la colectare, nu de la inspecţia fiscală, să vadă, să discute cu omul respectiv”, a transmis Lucian Ovidiu Heiuş, care a precizat că în cadrul discuţiilor cu agentul economic angajaţii ANAF pot să ofere şi soluţii pentru a-şi rezolva problema.

ANAF ar avea nevoie de 6 luni de adaptare dacă va fi introdus impozitul progresiv

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a afirmat că angajaţii ANAF se pot adapta la orice schimbare legislativă, cum ar putea fi introducerea impozitului progresiv, dar că au nevoie de şase luni pentru a putea face acest lucru. Lucian Ovidiu Heiuş a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă ANAF are timp să îşi pregătească infrastructura şi să pună la punct procedurile informatice dacă va fi introdus impozitul progresiv.

Eu pot să răspund doar ce prevede Codul Fiscal. Codul Fiscal prevede un lucru foarte clar, orice impozit, orice modificare de taxă ar trebui să fie făcută cu şase luni înainte ca ea să fie aplicată. Dacă respectăm  acest termen, această predictibilitate a modificării unor impozite, eu cred că ANAF-ul se poate adapta la orice schimbare legislativă şi ar avea nevoie de şase luni”, a explicat Lucian Ovidiu Heiuş, scrie news.ro.

El a precizat că indiferent dacă angajaţilor ANAF le plac sau nu le plac aceste modificări, întotdeauna trebuie să se descurce.

ANAF face angajări: aproximativ 2.500 de posturi sunt disponibile

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a anunţat că ANAF are o structură de personal îmbătrânită, precizând că 40 la sută dintre angajaţi au peste 50 de ani, iar 45 la sută au vârsta între 41 şi 50 de ani. Lucian Ovidiu Heiuş a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că numărul total de posturi alocat ANAF este de aproximativ 22.000.

Numărul de personal sau numărul total de posturi care este alocat ANAF este de 22.244, dar doar jumătate din aceştia, 11.504 mai exact, sunt funcţionari care lucrează în inspecţie sau în colectare. Restul asigură o groază de alte servicii şi de alte activităţi. De asemenea, veţi constata şi am constatat şi eu că avem o medie lunară de posturi neocupate cam de 2.500. Deci peste zece la sută din posturile care sunt alocate sunt neocupate”, a explicat preşedintele ANAF.

El a precizat că ANAF-ul are o structură de personal îmbătrânită.

„La fel, un lucru care m-a pus pe gânduri şi dacă o să vedeţi structura pe vârstă, 40 la sută din angajaţii ANAF-ului sunt peste 50 de ani şi să nu uităm să majoritatea celor care lucrează în ANAF sunt femei. 45 la sută sunt cu vârsta între 41 şi 50 de ani şi doar 15 la sută cu vârsta între 20 şi 40 de ani. De cinci ani nu s-au mai organizat concursuri. În luna iunie vom demara primul concurs. Sunt 260 de posturi. Pornim de la un lucru şi de la o realitate. ANAF-ul are o structură de personal îmbătrânită”, a precizat Lucian Ovidiu Heiuş.

El a menţionat că subiectele pentru cei care doresc să se angajeze la ANAF vor fi extrase după un program informatic înaintea examenului.

Doresc ca alături de noi să vină în perioada următoare tineri economişti, jurişti care să lucreze şi să îşi facă o carieră din această instituţie importantă. Iar pentru a asigura o recrutare cât mai corectă, pentru a ajunge cei mai buni oameni într-adevăr să lucreze în Fisc pentru prima dată în istoria ANAF-ului, subiectele care vor fi puse şi la care vor trebuie să răspundă cei care vor dori să se angajeze la ANAF, vor fi extrase după un program informatic înaintea examenului. Vor fi puse pe siteul ANAF-ului 100 de subiecte, dau un exemplu, din cele 100 de subiecte care corespund bibliografiei puse la dispoziţie, printr-un program informatic pus la dispoziţie de către Agenţia Funcţionarilor Publici,cu maximum o oră înaintea demarării sau după ce concurenţii intră în sală, vor fi extrase subiectele, vor fi puse la dispoziţia lor şi cei mai buni să vină alături de noi”, a transmis preşedintele ANAF.

El a mai anunţat cum va acţiona pentru digitalizarea instituţiei.

„Digitalizarea este viitorul. Aici voi acţiona pe două planuri. Trebuie să realizăm o dotare şi o tehnică de calcul performantă, programele informatice pe care le vom implementa trebuie să funcţioneze perfect, dar în acelaşi timp trebuie să avem grijă ca personalul care lucrează să fie bine instruit. Ce contează că ai cel mai bun calculator, cel mai bun program, dacă omul care stă în spatele computerului nu ştie ce să facă cu el, nu am realizat nimic”, a adăugat Lucian Ovidiu Heiuş.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.