HARTĂ Oferta Rusiei: Occidentul să RECUNOASCĂ Crimeea, iar Ucraina să ABANDONEZE aderarea la NATO! Putin are NOI pretenții teritoriale

Situația din jurul Ucrainei poate fi rezolvată dacă țara este demilitarizată și refuză să adere la NATO, informează agenția TASS. Asta a fost condiția lui Vladimir Putin din această seară, răspunzând la întrebările jurnaliștilor după o întâlnire cu omologul său azer, Ilham Aliyev. De altfel, după ce a prezentat programul de reglementare, Putin a subliniat că Rusia va oferi asistență militară republicilor populare Donețk și Lugansk, dar nimeni nu a anunțat deocamdată trimiterea personalului militar în Donbas.

Declarațiile cheie ale lui Putin din această seară:

Așezare în jurul Ucrainei

Pentru a rezolva situația, țările democratice trebuie în primul rând să recunoască decizia locuitorilor peninsulei Crimeea de a se reuni cu Rusia: „Primul lucru pe care trebuie să-l facă toată lumea este să recunoască voința oamenilor care trăiesc în Sevastopol și Crimeea”.

De asemenea, Moscova oferă Ucrainei să refuze în mod voluntar să se alăture Alianței Nord-Atlantice: „Pornim din ceea ce spun mulți oameni, inclusiv în capitalele occidentale, că cea mai bună soluție la această problemă ar fi ca colegii noștri [din Occident] să nu piardă fața, astfel încât autoritățile actuale de la Kiev înseși să refuze să se alăture NATO. De fapt, ar implementa ideea de neutralitate”.

Rusia cere ca Occidentul să înceteze „a umfla actualele autorități de la Kiev cu tipuri moderne de arme”: „Prin urmare, cel mai important punct este un anumit grad de demilitarizare a Ucrainei de astăzi, deoarece acesta este singurul factor controlabil în mod obiectiv care poate fi observat și reacționat.”

Moscova nu poate permite revenirea statutului nuclear al Kievului, după cum spun autoritățile ucrainene: „Chiar și apariția armelor nucleare tactice în Ucraina înseamnă o amenințare strategică pentru noi”.

Soarta acordului de la „Minsk”

După recunoașterea Donețului și Luganskului, acordurile de la Minsk nu mai există cu adevărat, dar aceasta nu este vina Rusiei: „Acordurile de la Minsk au fost ucise cu mult înainte de recunoașterea de ieri a republicilor populare din Donbass. Și nu de către noi, nu de către reprezentanții aceste republici, ci de actualele autorități de la Kiev”.

Moscova însăși a fost „interesată de punerea în aplicare a acordurilor”, unul dintre autorii cărora este însuși Putin, „pentru că este rezultatul unui compromis”.

Granițele Donbassului

Rusia a recunoscut cele două regiuni  în limitele prescrise în constituțiile lor, adică în cadrul „regiunilor Donețk și Lugansk pe vremea când făceau parte din Ucraina”. „Dar ne așteptăm, vreau să subliniez acest lucru, ca toate problemele controversate să fie rezolvate în cursul negocierilor dintre actualele autorități de la Kiev și conducerea acestor republici”.

Moscova le va oferi Doneţkului şi Luganskului „asistenţă adecvată, inclusiv militară”, – o astfel de clauză este cuprinsă în acordurile încheiate cu acestea luni şi deja ratificate. În același timp, permisiunea Consiliului Federației eliberată marți seară de a folosi forțele armate în străinătate nu înseamnă că armata rusă se îndreaptă spre Donbas: „Nu am spus că trupele vor merge acolo.”

Acțiunile ulterioare ale Moscovei vor depinde „de situația specifică care se dezvoltă pe teren”, în timp ce „este, în general, imposibil de prezis vreo schiță specifică a acțiunilor posibile”.

Putin are noi pretenții teritoriale: vrea să controleze toată regiunea Donețkului și Luganskului, nu doar actualele zone mai mici

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că granițele Republicilor Populare Donețk și Lugansk sunt precizate în Constituția lor și coincid cu granițele regiunilor Donețk și Lugansk ca parte a Ucrainei. Referirea la „regiuni” e cu atât mai importantă cu cât asta înseamnă că Rusia vrea, de fapt, întreaga regiune a celor două zone controlate acum de separatiști. De asemenea, în paralel, Consiliul de Securitate din Rusia a aprobat folosirea armatei pentru trimiterea de forțe militare în Donbas.

Am recunoscut independența acestor republici, ceea ce înseamnă că le-am recunoscut toate documentele fundamentale, inclusiv Constituția. Și Constituția precizează granițele din regiunile Donețk și Lugansk la momentul în care acestea făceau parte din Ucraina”, a spus Putin reporterilor la marţi, informează Interfax.

Totodată, el a menționat că în cadrul negocierilor dintre reprezentanții celor două republici cu Ucraina ar trebui conturate granițe mai precise. „Ne aşteptăm ca toate problemele controversate să fie rezolvate în timpul negocierilor dintre actualele autorităţi de la Kiev şi conducerea acestor republici”, a spus Putin.

Totodată, el a recunoscut că, „din păcate, în acest moment acest lucru este imposibil, deoarece ostilitățile încă se desfășoară acolo și, în plus, au tendința de a escalada”.

Pentru a vă face o impresie mai clară în imaginea de mai jos se poate observa diferența între regiune și zonele separatiste (recunoscute acum de Rusia).

content-image

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în pofida tensiunilor în creştere cu Occidentul legate de Ucraina, relatează dpa.

„Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale”, a declarat Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, potrivit Kremlinului.

Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie, dar Moscova subliniază că gazele au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în perioada Războiului Rece. Ministrul qatarian al energiei, Saad al Kaabi, a declarat marţi că este practic „imposibil” de înlocuit într-un timp foarte scurt volumul de gaze furnizat de Rusia Europei în cazul unor sancţiuni din cauza conflictului legat de Ucraina, dacă Moscova va decide să-şi reducă livrările, potrivit EFE.

Cred că, fundamental, când vorbim despre problema Ucrainei şi eventualele repercusiuni (…) în ceea ce priveşte înlocuirea gazelor ruseşti livrate în Europa, care însumează circa 40% (din totalul importurilor), nicio ţară nu poate înlocui acest volum şi nici nu are o astfel de capacitate”, a reiterat ministrul qatarian la finalul celui de-al VI-lea Summit al Forumului Forumului statelor exportatoare de gaze (FPEG) de la Doha.

Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea lui Putin de a trimite armata în Donbas

Consiliul Federației Ruse a aprobat, marți, cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președintele camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea lui Putin a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.

Numărul total de formațiuni ale forțelor armate ale Federației Ruse, zonele lor de operare, sarcinile lor, perioada de ședere în afara teritoriului Federației Ruse sunt stabilite de Președintele Federației Ruse în conformitate cu Constituția Federația Rusă”, se arată în decretul aprobat de parlamentarii ruși. 

Camera superioară a parlamentului rus a anunţat senatorii marţi că sesiunea lor va continua după ora 15:00 GMT, o decizie neobişnuită, luată după ce ambele camere legislative ale Rusiei au votat mai devreme recunoaşterea formală a celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, a relatatat Reuters. Consiliul Federaţiei (Senatul) Rusiei şi Duma (Camera Deputaţilor) au ratificat mai devreme în unanimitate două tratate cu regiunile Doneţk şi Lugansk, care deschid calea trimiterii de trupe ruseşti în aceste provincii separatiste din estul Ucrainei. Tratatele mai prevăd, printre altele, semnarea de acorduri în diferite domenii, de la cel militar şi tehnico-ştiinţific până la cel social, precum şi susţinerea de către Rusia a sistemelor financiar-bancare din cele două provincii secesioniste. Potrivit acordurilor cu Lungask și Donețk, Rusia a căpătat dreptul de a construi baze militare în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, pe care le-a recunoscut ca state independente.

Liderii separatiști au cerut deja ajutor militar Federației Ruse. La scurt timp după declarația lui Putin privind recunoașterea independenței, pe rețelele sociale au început să apară imagini neverificate ale mișcării trupelor ruse. Este vorba despre un convoi care se îndreaptă RPD, dar traseul acestor mișcări nu a putut fi confirmat independent, a relatat BBC. Oficialii ucraineni spun că trupe rusești ar fi intrat deja pe teritoriul separatist și că localnicii din orașul Makiivka, condus de rebeli, au văzut ceea ce par a fi vehicule blindate rusești în mișcare.

Moscova nu cedează în fața amenințărilor și cheamă celelalte state să recunoască entităţile separatiste ucrainene

Ministerul de Externe de la Moscova a chemat marţi „celelalte state să urmeze exemplul” Rusiei şi să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmite France Presse.

„Recunoaşterea republicilor populare Doneţk şi Lugansk (este) necesară şi singura decizie posibilă” în condiţiile actuale, a transmis ministerul într-un comunicat, a doua zi după ce preşedintele Vladimir Putin a recunoscut independenţa acestor două teritorii.

Potrivit agenţiei Interfax, preluată de Reuters, ministrul de externe Serghei Lavrov a pus la îndoială dreptul la suveranitate al Ucrainei întrucât, potrivit lui, guvernul de la Kiev nu reprezintă toate părţile constituente ale ţării.

„Dacă vorbim despre principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale, unul dintre documentele cheie (…) este Declaraţia asupra principiilor de drept internaţional cu privire la relaţiile prieteneşti dintre popoare”, a afirmat Lavrov, referindu-se la o rezoluţie ONU din 1970.

El a acuzat Ucraina că încalcă acest principiu începând din 2014, când preşedintele sprijinit de Moscova a fost înlăturat de la putere şi înlocuit cu un lider prooccidental, după care Rusia a reacţionat anexând peninsula Crimeea şi susţinând insurgenţa în cele două regiuni estice separatiste.

„Nu cred că cineva poate pretinde că regimul ucrainean, începând de la lovitura de stat din 2014, îi reprezintă pe toţi oamenii care trăiesc pe teritoriul statului ucrainean”, a mai afirmat Lavrov.

Putin îl asigură pe președintele azer că Ucraina este o excepție și că respectă suveranitatea altor republici ex-sovietice

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia respectă suveranitatea altor republici ex-sovietice, iar Ucraina constituie o excepţie deoarece se află sub control străin, transmit agențiile TASS și Reuters. Rusia a concentrat în ultimele săptămâni forţe militare la frontierele Ucrainei şi a recunoscut luni independenţa republicilor Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în estul acestei ţări. Putin a ordonat armatei ruse să intervină în teritoriile respective pentru „menţinerea păcii”.

Marţi, Putin a susţinut însă, potrivit AFP, că nu vrea să reconstruiască un imperiu şi că a anticipat că vor exista „speculaţii” privind o astfel de intenţie a Rusiei. El l-a asigurat pe omologul său azer, Ilham Aliev, aflat în vizită la Kremlin, că „acest lucru nu este deloc real”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.