Harta INVAZIEI, în viziunea Moscovei: Controlează Marea Neagră și Marea Azov! Bombardamente masive în toată Ucraina

Hărțile publicate pe canalele rusești de Telegram, dar și informațiile oferite de către serviciile secrete din Marea Britanie, afirmă la unison faptul că trupele rusești au tăiat accesul Ucrainei la Marea Neagră și la Marea Azov. Conform hărților, rușii se îndreaptă acum cu toate forțele către capitala Kiev. La periferiile Kievului există confruntări de o săptămână, dar ucrainenii au reușit să blocheze avansul trupelor rusești. Conform serviciilor secrete din Marea Britanie, rușii au reușit să blocheze accesul Ucrainei la Marea Neagră și aproape în totalitate la Marea Azov, iar aceste zone ar fi controlate de la Moscova.

Inclusiv pe hărțile Rusiei se remarcă faptul că există puncte cheie în care ucrainenii rezistă și au blocat înaintarea trupelor rusești, dar orașe mari din Ucraina sunt total sub controlul trupelor rusești.

kiev
harkov
azov

În actualizarea sa zilnică, Statul Major al forțelor armate ucrainene a transmis că a reușit să doboare patru avioane, trei elicoptere și mai multe avioane fără pilot aparținând forțelor rusești în ultimele 24 de ore, scrie BBC. Statul Major al forțelor ucrainene a precizat că a lansat „lovituri zdrobitoare” asupra bazelor și depozitelor de teren ale Rusiei pentru a întrerupe aprovizionarea logistică pe teritoriul ucrainean.

Acesta a adăugat că forțele rusești nu au mai făcut alte cuceriri și că în prezent se concentrează pe „consolidarea și menținerea frontierelor ocupate anterior”. De asemenea, potrivit comunicării citate, „starea morală și psihologică” a forțelor ruse a rămas la un „nivel scăzut„. Statul Major se bazează în această declarație pe refuzul soldaților ruși de a se supune comenzilor sau de a participa la luptă.

BBC transmite că nu a putut verifica în mod independent niciuna dintre aceste afirmații transmise de Statul Major al forțelor armate ucrainene.

Rușii au bombardat celebra fabrică Antonov, mare producător de avioane

Trupele rusești au bombardat marea frabrică de avioane Antonov, din Kiev. Informațiile au fost confirmate de Primăria Kievului. Fabrica Antonov produce avioane foarte mari, majoritatea rulând în Rusia și fostele țări din Uniunea Sovietică. Practic, Rusia a bombardat o fabrică de la care achiziționau avioane, până la începutul războiului.

Rusia a folosit rachete de croazieră în atacul de lângă granița Poloniei

Rusia a efectuat duminică atacul său împotriva bazei militare ucrainene din regiunea Lviv utilizând rachete de croazieră ce au fost lansate din spaţiul aerian rusesc de bombardiere cu rază lungă de acţiune, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

A fost un atac aerian cu rachete de croazieră – şi aş spune că peste 20 de rachete de croazieră – care a avariat cel puţin şapte structuri„, a declarat responsabilul american, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP. „Noi considerăm că toate aceste rachete de croazieră aer-sol au fost lansate de bombardiere ruseşti cu rază lungă de acţiune din spaţiul aerian rus, nu din spaţiul aerian ucrainean”, a spus el, văzând în aceasta o dovadă că instituirea unei zone de excludere aeriană nu este un panaceu. „Pentru cei care susţin necesitatea instituirii unei zone de excludere aeriană, acesta este un exemplu de ce aşa ceva nu ar avea niciun efect”, a adăugat oficialul american, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni din nou NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale.

Responsabilul citat, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, a afirmat că atacul asupra Centrului internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii din Iavoriv, la numai 20-25 km distanţă de frontiera cu Polonia, ţară membră NATO, nu va afecta efortul Occidentului de aprovizionare cu arme şi muniţii a Ucrainei. Acelaşi oficial de la Washington a declarat că nu există trupe americane, contractori sau personal civil al guvernului american la această bază, situată la circa 40 km nord-vest de Lviv. Această bază a servit în ultimi ani ca teren de antrenament pentru forţele ucrainene sub supravegherea instructorilor străini, în special americani şi canadieni. Baza Iavoriv a fost unul dintre principalele centre utilizate pentru exerciţiile militare comune între forţele ucrainene şi cele ale NATO.

Înaltul responsabil de la Pentagon a dezminţit că la această bază soseşte o parte din ajutorul militar livrat Ucrainei de către ţările occidentale. „Iavoriv nu a fost utilizată pentru asistenţa militară” livrată de Occident Ucrainei, a asigurat el.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele ruse au efectuat lovituri în regiunea Lviv asupra unor obiective unde se aflau „mercenari străini”, ucigând cel puţin 180 dintre ei şi, de asemenea, distrugând un lot mare de arme care venea în Ucraina din străinătate, potrivit RIA Novosti.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, afirmase că „eliminarea mercenarilor străini care au venit pe teritoriul Ucrainei va continua”.

Guvernatorul regiunii Lviv, Maxim Koziţki, afirmase iniţial că rachetele au fost lansate dinspre Marea Neagră şi Marea Azov. Tot el făcuse public un bilanţ de 35 de morţi şi 134 de răniţi în urma atacului asupra bazei din Iavoriv, potrivit AFP.

O femeie însărcinată ucraineană și bebelușul ei au murit după un atac aerian rusesc asupra unei maternități

O femeie însărcinată ucraineană și un copil au murit după un atac aerian rusesc asupra unei maternități. Atât femeia însărcinată ucraineană văzută într-o fotografie virală fiind efectuată pe o targă după ce forțele ruse au bombardat o maternitate din Mariupol și copilul ei a murit, potrivit unui raport, informează Fox News. Associated Press a surprins fotografii și videoclipuri ale femeii neidentificate public – întinsă pe o targă sub o pătură cu model de pepene verde, cu o privire goală pe față, în timp ce își strângea abdomenul inferior – în timp ce salvatorii o transportau printre dărâmături.

Chirurgul Timur Marin a găsit pelvisul femeii zdrobit și șoldul detașat. Medicii au dat naștere bebelușului prin cezariană, dar aceasta nu a arătat „nici semne de viață”, a spus chirurgul pentru AP. „Mai mult de 30 de minute de resuscitare a mamei nu au dat rezultate”, a spus Marin sâmbătă. „Amândoi au murit”. Femeia a fost dusă de urgență la un alt spital, totuși mai aproape de prima linie, unde medicii au muncit să o țină în viață. Dându-și seama că își pierde copilul, au spus medicii, ea le-a strigat: „Omoară-mă acum!”

În haosul de după atacul aerian de miercuri, medicii nu au avut timp să afle numele femeii înainte ca soțul și tatăl ei să vină să-i ia cadavrul, potrivit AP. Cel puțin cineva a venit să o recupereze, au spus ei, așa că ea nu a ajuns în gropile comune săpate pentru mulți dintre numărul tot mai mare de morți ai lui Mariupol.

Într-un oraș care a rămas fără hrană, apă, energie electrică sau căldură de mai bine de o săptămână, electricitatea de la generatoarele de urgență este rezervată sălilor de operație. Negocierile diplomatice nu au reușit să asigure coridoarele umanitare pentru cei aproximativ 400.000 de civili din Mariupol, pentru a scăpa de bombardamentele puternice ale rușilor. Furtul a devenit larg răspândit, iar fotografiile au arătat cadavre împrăștiate prin blocuri.

femeie

Rușii au tras într-un bloc de 9 etaje: Clădirea aproape s-a prăbușit

Trupele rusești au tras cu un obuz într-un bloc din Obolon, regiunea Kiev. Clădirea de 9 etaje a căzut parțial, iar ulterior a izbucnit un incendiu puternic. Conform unor noi informații din presa ucraineană, cel puțin doi oameni au murit și alte trei persoane au fost rănite. Răniții au fost transportați de urgență la spital. Conform autorităților din Ucraina, civilii erau deja ascunși în buncăre și nu a fost nimeni ucis sau rănit, dar zeci de oameni tocmai și-au pierdut casele.

bloc2

Rușii iau la țintă turnurile ucrainene de televiziune și… un centru pentru persoane cu dizabilități

Nouă persoane au fost ucise şi alte nouă rănite, luni, într-un atac al armatei ruse asupra unui turn de televiziune, în apropierea oraşului Rivne, în vestul Ucrainei, au declarat autorităţile locale, relatează AFP.

La 16:00 GMT, putem declara că sunt nouă morţi şi nouă răniţi”, a declarat presei Vitali Kobal, şeful administraţiei locale, adăugând că „două rachete” au lovit turnul de televiziune din Antopil, la 15 kilometri est de Rivne, şi o clădire administrativă aflată în apropiere.

„În acest moment, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare şi vor continua până când resturile din clădiri vor fi complet îndepărtate”, a adăugat el.

Potrivit serviciilor de salvare, bombardamentul a avut loc luni în jurul orei 03:25 GMT. Potrivit lui Vitali Kobal, accesul la televiziune a fost deja restabilit la sfârşitul zilei în partea de nord a regiunii Rivne, prin intermediul reţelei de cablu.

Un centru pentru persoane cu dizabilităţi de lângă Kiev, bombardat de armata rusă, anunţă Consiliul Regional Kiev. Un centru pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale şi de dezvoltare şi pentru persoane cu boli mentale, situat în apropiere de Kiev, a fost bombardat în weekend de către armata rusă, anunţă luni Consiliul Regonal Kiev, relatează CNN. Atacul a avut loc duminică, la Puşcia-Vodokomu şi a distrus încălzirea şi morga, precizează consiliul. Imobilul locuit al centrului a fost de asemenea atins în atac, potrivit aceleiaşi surse. Rezidenţii şi membrii personalului centrului au fost evacuaţi, anunţă consiliul.

Ucrainenii fug printre dărâmături și un râu înghețat pentru a scăpa de bombardamente

Mii de oameni fug din Kiev, din fața bombelor, iar drumul este unul extrem de anevoios. Temperaturile în Ucraina sunt foarte scăzute, iar din cauza bombardamentelor infrastructura a fost distrusă. După un mers de 20 de km sub focuri de armă, oamenii traversează apele înghețate ale râului Irpin lângă Dimmer. Mii de femei și copii stau la coadă pentru a trece apele extrem de reci ale râului.

Oamenii și-au lăsat casele în urmă pentru că nu mai avea mâncare, apă sau utilități, dar și din cauza faptului că rușii au început să-i intimideze pe localnici și bombardează tot mai des blocuri sau case. Cel puţin 636 de civili au fost ucişi, iar alţi 1.125 au fost răniţi în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, a comunicat luni Biroul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, conform CNN. Bilanţul victimelor, elaborat pe baza datelor obţinute până duminică, include în plus 40 de morţi comparativ cu cifrele precedente.

Printre victime se numără 46 de minori, potrivit datelor obţinute de Naţiunile Unite. Alţi 1.125 de civili au fost răniţi în confruntările militare ruso-ucrainene.

„Cele mai multe victime civile sunt rezultatul utilizării de armament exploziv cu impact pe zone largi, inclusiv al atacurilor cu obuze de artilerie, sisteme de rachete mutiple şi bombardamente aeriene”, a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului, avertizând că numărul victimelor probabil este „considerabil mai mare”.

Peste 2,8 milioane de oameni s-au refugiat în afara Ucrainei din cauza invaziei militare ruse, a mai anunţat marţi Agenţia Naţiunilor Unite pentru Migraţie.

Oamenii continuă să fugă de războiul din Ucraina în fiecare minut. Până astăzi, peste 2,8 milioane de oameni au fugit în ţările vecine, inclusiv 127.000 de cetăţeni din naţiuni terţe”, a comunicat Agenţia ONU pentru Migraţie, prin Twitter. „Aceşti oameni au nevoie de asistenţă continuă”, subliniază agenţia Naţiunilor Unite.

Sâmbătă, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) anunţase că 2,59 milioane de civili din Ucraina s-au refugiat în alte ţări din cauza războiului. Cei mai mulţi refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia, peste 1,57 milioane.

Armata rusă va accelera ofensiva și ca crește intensitatea bombardamentelor și armelor folosite

Rezistența ucraineană în fața rușilor va ceda în curând, susțin unele servicii de informații. Rusia va accelera ofensiva în fața căreia apărarea ucraineană nu va mai rezista mult timp, potrivit unei note a serviciilor de informații dintr-o țară NATO, obținută de jurnaliștii de la BFM TV. Apărarea rezistă de pe 24 februarie, din momentul în care a început ofensiva Rusiei în Ucraina. Totuși, potrivit notei, armata rusă a început să lanseze atacuri din ce în ce mai multe și mai mari, cărora forțele ucrainene nu le pot rezista pe termen scurt sau mediu.

În plus, capitala Kiev, amenințată de multe zile, și zonele din vestul Ucrainei, cruțate la început de atacuri, sunt vizate de rachetele rusești. Ca urmare, partea de vest a țării nu mai este în siguranță și diferite scenarii sunt analizate, potrivit autorilor acestui raport. Armata rusă ar trebui ca în următoarele zile să-și intensifice operațiunile, la nivel militar, dar și în ceea ce privește comunicațiile. Nu este clar dacă degradarea actualelor linii de comunicații din Ucraina este provocată intenționat de ruși sau reprezintă o consecință a războiului. Totuși, forțele militate ale lui Putin ar trebui să taie comunicațiile pentru a slăbi capacitățile ucrainene.

Specialiștii au mai observat o înmulțire a atacurilor cibernetice. Nu în cele din urmă, raportul subliniează temerea potrivit căreia Rusia se pregătește să utilizeze arme chimice în Ucraina, în special într-un oraș sau într-o zonă greu de ocupat. Raportul exclude varianta ca Rusia să provoace în mod intenționat un incident nuclear la Cernobîl, deoarece acesta va avea un efect negativ și asupra rușilor.

Rusia a avertizat luni că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament, ca represalii după un atac ucrainean asupra unui oraş controlat de separatiştii proruşi în Doneţk, şi le-a cerut localnicilor aflaţi în proximitatea respectivelor fabrici să se îndepărteze de acele locuri, transmite Reuters. Ministerul rus al Apărării a menţionat într-o declaraţie că Rusia estimează că Ucraina a folosit muniţii cu fragmentaţie în atacul asupra unei zone dens populate în Doneţk. Forţele ruse vor acţiona pentru a „scoate din funcţiune întreprinderile complexului militaro-industrial al Ucrainei care fabrică şi repară arme pe care naţionaliştii le folosesc pentru a comite crime de război”, se arată în declaraţia ministerului rus.

Îndemnăm cetăţenii ucraineni care lucrează în aceste întreprinderi, precum şi rezidenţii din clădirile rezidenţiale situate în apropiere, să părăsească zonele de potenţial pericol”, a mai transmis acelaşi minister.

Rusia nu exclude preluarea controlului total al marilor oraşe ucrainene

Armata rusă nu exclude lansarea de asalturi pentru a prelua controlul total al marilor oraşe ucrainene, a avertizat luni Kremlinul, în condiţiile în care numeroase centre urbane ale ţării sunt încercuite de forţele ruse, relatează AFP şi Reuters.

„Ministerul Apărării, pentru a asigura securitatea maximă a populaţiei civile, nu exclude posibilitatea de a prelua controlul total al marilor oraşe care sunt deja încercuite”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt a respins, de asemenea, afirmaţiile responsabililor occidentali potrivit cărora Vladimir Putin este „dezamăgit că soldaţii săi nu avansează suficient de repede”.

Potrivit lui Peskov, preşedintele rus a ordonat până acum „Ministerului Apărării să nu lanseze un asalt rapid asupra marilor centre urbane, inclusiv Kiev” pentru a evita pierderi grele în rândul civililor. De asemenea, a asigurat el, dacă se va întâmpla acest lucru, culoarele umanitare vor fi menţinute.

Întrebat de jurnaliştii Reuters despre afirmaţiile unor oficiali americani potrivit cărora Rusia a cerut Chinei echipament militar, Peskov a răspuns negativ.

„Rusia deţine propriul potenţial independent pentru a continua operaţiunea. După cum am spus, aceasta decurge în conformitate cu planul şi va fi încheiată complet şi la timp”, a spus Peskov.

Rusia a decorat mai mulţi soldaţi răniţi în Ucraina, informează agenţia de presă TASS, citând publicaţia oficială a armatei ruse, Steaua Roşie, potrivit dpa. Ministrul-adjunct al apărării al Federaţiei Ruse, Ghennadi Jidko, a acordat ordine şi medalii pentru 11 militari, la un spital militar din regiunea Moscovei, pentru curajul lor în „operaţiunea specială” din Ucraina.

Toţi militarii care au fost aduşi în spitale din regiunea Moscovei au fost deja operaţi şi se recuperează, informează cotidianul rus citat, care adaugă că au fost luate toate măsurile necesare pentru a se asigura întoarcerea rapidă a militarilor la unităţile lor. Potrivit TASS, circa 1.400 de militari au fost deja externaţi din unităţi medicale şi se află în prezent în tratament de recuperare. Rusia denumeşte atacul asupra Ucrainei vecine drept „operaţiune militară specială”, nu război.

Potrivit ziarului rus, toţi militarii răniţi şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce la unităţile lor imediat ce se vor recupera.

Putin angajează combatanţi din Orientul Mijlociu pe 200-300 de dolari pe lună

Rusia intenţionează să-şi completeze forţele în Ucraina prin racolarea de combatanţi ceceni şi sirieni, cu ajutorul cărora să preia controlul asupra centrelor urbane ucrainene, relatează luni France Presse. În acest sens, Moscova încheie contracte cu astfel de combatanţi racolaţi în ţări din Orientul Mijlociu pe o durată de şase luni, cu o remuneraţie de 200-300 de dolari pe lună, potrivit Meduza.io.

La aproape trei săptămâni de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, toţi cei circa 150.000 de soldaţi care fuseseră comasaţi anterior de Rusia în apropiere de frontierele ucrainene sunt desfăşuraţi deja pe teritoriul ucrainean. Potrivit Statului Major francez, „ruşii nu mai au rezerve în zonă”.

Or, „fără o întărire materială şi umană masive, Rusia nu va captura Ucraina”, după ce a „ratat prima etapă a războiului”, nereuşind să câştige rapid victorii decisive pe fondul unei rezistenţe ucrainene din ce în ce mai puternice decât se aştepta, apreciază Mathieu Boulegue, specialist în probleme ruseşti de la think tank-ul britanic Chatham House. În acest context, Rusia a afirmat vineri că 16.000 de voluntari sirieni sunt pregătiţi să se alăture frontului ucrainean, un scenariu aprobat de preşedintele Vladimir Putin, care a oferit un sprijin militar considerabil regimului sirian începând cu toamna anului 2015, salvând de facto regimul lui Bashar al-Assad. Dacă întăririle străine respective s-ar concretiza pe teren, aceasta ar permite, între altele, Moscovei să rupă izolarea sa pe scena internaţională, apreciază AFP.

Rusia racolează „asasini sirieni” pentru a „distruge Ucraina”, denunţă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Nu ar fi prima oară când miliţiile siriene ar fi mobilizate pe o scenă de război din străinătate: sirienii au fost desfăşuraţi de Rusia şi Turcia în Libia şi de către Turcia în regiunea Nagorno-Karabah, notează AFP. Potrivit mărturiilor unor voluntari sirieni, culese sub rezerva anonimatului de către organizaţia neguvernamentală Syrians for truth an Justice (STJ), Moscova a cerut serviciilor siriene să iniţieze o campanie de racolare – în provinciile aflate sub controlul regimului sirian – de combatanţi cu experienţă în lupta urbană.

Armata rusă „nu exclude posibilitatea preluării sub controlul său total a marilor oraşe care au fost deja încercuite”, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce mai multe oraşe ucrainene sunt supuse unor bombardamente intense, iar lupte grele se dau în suburbiile capitalei Kiev, pe care trupele ruse vor să o încercuiască. Or, ocuparea în totalitate a unui oraş este în general o operaţiune sângeroasă, distructivă, când luptele se dau la distanţe foarte scurte, între ruine, dezvăluind o imagine de o mare brutalitate. În 2016, oraşul sirian Alep, controlat de rebeli, a fost scena unei ofensive şi a unui asediu nemiloase din partea armatei siriene, cu ajutorul aviaţiei ruse.

Un raport de forţe favorabil într-un mediu urban ar trebui să fie de zece la unu, potrivit unei surse militare franceze, căci avantajul este întotdeauna de partea celui care se apără, care cunoaşte mai bine terenul, se poate deplasa rapid dintr-un punct în altul şi beneficiază de controlul punctelor înalte, cum ar fi clădirile.

Vladimir Putin „are nevoie de efective mai multe decât credea. Şi de forţe neregulate, întrucât acest război devine unul insurecţional”, cu o armată şi o populaţie ucrainene foarte mobilizate împotriva agresorului rus, comentează o sursă de securitate occidentală.

În afară de combatanţi sirieni, Moscova a recurs deja la ajutorul trupelor cecene în Ucraina. Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, un protejat al preşedintelui Vladimir Putin, a asigurat luni că se află în apropiere de Kiev, alături de forţele Moscovei. Kadîrov, criticat de către organizaţiile neguvernamentale internaţionale pentru grave încălcări ale dreptului omului în Cecenia, a publicat pe Telegram o înregistrare video în care apare în uniformă militară, studiind hărţi în jurul unei mese cu soldaţi într-o sală. Forţele aflate sub controlul lui Kadîrov sunt acuzate de numeroase abuzuri în Cecenia, mai adaugă AFP.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.