HAOS TOTAL între partidele pro-unioniste înaintea anticipatelor din Moldova. PAS și Platforma DA, în tatonări pentru alianță

Partidele care promovează dezideratul Unirii și cele pro-europene sunt departe de a ajunge la un consens privind unificarea forțelor înaintea alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova. Reprezentanții Platformei DA spun că au venit cu ideea consolidării segmentului pro-european și a celui unionist, însă oferta lor a fost respinsă. PAS spune că merge pe cont propriu în fața oamenilor, iar unioniștii spun că, în curând, vor veni cu o platformă comună, fără PUN, transmite Știri.md Reprezentanții Platformei DA spun că nu poate fi vorba despre un bloc pro-european de dreapta la următoarele alegeri, deși formațiunea a militat pentru unitate încă înainte de anunțarea datei scrutinului.

Platforma DA a venit încă în ianuarie cu oferta unificării forțelor tuturor partidelor de dreapta, am fost refuzați. Platforma DA va merge singură în alegeri și va cere votul cetățenilor, așa cum este corect din punctul nostru de vedere”, a spus secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

În același timp, reprezentanții PAS spun că formula fostului bloc ACUM este depășita, iar participarea partidelor pe cont propriu la alegeri este necesară pentru a scoate la iveală potențialul fiecărei formațiuni.

Nu trebuie să mergem după ideea blocului ACUM. Blocul ACUM a avut un mandat clar și o perioadă clar definită. Nu e nimic dramatic în faptul că fiecare merge pe cont propriu. Sunt sigur că există suficiente voturi pentru toți candidații care le vor demonstra cetățenilor că sunt capabili să le reprezinte interesele”, a spus deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

În următorul Parlament va exista o alianță de guvernământ creată între PAS și Platforma DA. Reprezentanții celor două formațiuni se arată convinși că în viitorul Legislativ va exista o majoritate proeuropeană, care să susțină un Guvern de profesioniști, un Executiv care va promova reformele în justiție și va debloca asistența financiară externă. Reprezentanții PAS și cei ai Platformei DA se arată convinși că un Guvern proeuropean va fi învestit imediat după alegerile din 11 iulie, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Reprezentanții PAS spun că vor merge pe cont propriu la alegeri și evită crearea unui bloc electoral cu Platforma DA. Potrivit secretarului general al formațiunii, în campania electorală nu vor exista atacuri reciproce între cele două entități politice, pentru că după alegeri PAS va crea o coaliție majoritară cu Platforma DA.

În viitorul Parlament vom face coaliție cu oameni de treabă, corecți, integri, care să guverneze în interesul țării, inclusiv cu participarea Platformei DA. Liderii Platformei DA au declarat că din măsurările pe care le au, vor accede în următorul Parlament, noi cu ei vom face coaliție. Nu văd riscurile creării unei coaliții de stânga în următorul Parlament”, a spus secretarul general PAS, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Și reprezentanții Platformei DA se arată convinși că se vor regăsi în următorul Parlament și împreună cu PAS vor învesti imediat după alegeri un Guvern proeuropean, care să restabilească relațiile țării noastre cu instituțiile financiare internaționale.

În următorul Parlament doar aceste două formațiuni pot promova reforme și valori europene și dacă acest lucru se întâmplă, pe 12-13 iulie va fi clar cum va arăta Guvernul, fiindcă noi deja am pierdut mult, investiții din România, bani europeni, acordul cu FMI, până acum doar am stagnat, nu avem timp de pierdut. Un guvern al coaliției PAS-Platforma DA va fi creat imediat după alegeri”, a spus deputatul Platformei DA, Vasile Năstase.

În același timp, unele forțe unioniste spun că vor merge în alegeri pe o platformă comună, însă Partidul Unității Naționale, condus de Octavian Țîcu, nu va face parte din noua entitate electorală.

AUR este parte integrantă a Mișcării Politice Unirea, nu poate fi vorba despre dezbinarea unioniștilor. Suntem împreună cu colegii din Mișcarea Politică Unirea singura forță de unitate românească. Toți ceilalți cred că vor reuși pe cont propriu și acest lucru este total opus însăși noțiunii de unire. Și vă asigur că AUR nu va merge separat, neglijând celelalte forțe unioniste, ci dimpotrivă vom merge toți împreună pe o platformă electorală”, a spus liderul AUR, Vlad Bilețchi.

Comisia Electorală Centrală a stabilit că 53 de partide și organizații social-politice pot participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Până în prezent, Comisia Electorală Centrală a înregistrat blocul electoral „Renato Usatîi”, creat din Partidul Patria și Partidul Nostru. De asemenea, au loc negocieri între PSRM și PCRM privind crearea unui alt bloc electoral. Pragul electoral pentru blocurile constituite din 2 formațiuni politice este de 7%.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.