HAOS în Primăria Constanța! USR: „NU mai merge cu greaua moștenire! City-managerul Ovanesian ASCUNDE raportul de activitate al directorului de la Infecțioase” Medicii din spital, în pragul CONCEDIERII

City-managerul Felicia Ovanesian este foc și pară pe USR-iștii constănțeni, pe care îi acuză că nu au nici un fel de treabă în afară de a cere demisii. E circ mare în Primăria Constanța între cele două tabere. Primarul de facto al Constanței, Felicia Ovanesian, și-a însușit toate treburile și documentele din instituție. Nimic nu iese fără acordul ei, se ascund documente, instituțional se comunică foarte greu – aproape deloc – cu mass-media, iar orice aspect din Primărie se derulează doar cu acordul city-managerului.

În acest context, USR-iștii au intrat din nou în ciocnire cu Felicia Ovanesian, în privința raportului de activitate al fostului manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis. Aceasta a depus acum câteva luni raportul, a existat și o comisie de evaluare și, din acel moment, concluzia este… în sertarul personal al Feliciei Ovanesian, pe care refuză să îl ofere și celor de la USR și publicului – TOMIS NEWS are o solicitare în acest sens la Primăria Constanța și joi ni s-a transmis faptul că „analizăm”. Este tot mai clar că documentul în cauză va rămâne în continuare doar la city managerul Constanței.

Față de aceste situații, viceprimarul USR Florin Cocargeanu a transmis sâmbătă faptul că… e cam gata cu greaua moștenire și ar trebui ca cei aleși să conducă destinele orașului să își intre în atribuții, întrucât au avut candidaturi asumate și deja a trecut un an de la preluarea mandatelor:

„Părerea mea este ca nu putem spune astfel de lucruri aflându-ne acolo. Chiar daca ar fi asa este datoria noastră sa facem tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru sa nu se întâmple. In aceeași măsura, la un an de la preluarea mandatelor, nu prea ar mai trebui sa dam vina pe “greaua moștenire” pentru ca, fiecare dintre noi, când ne-am asumat candidaturile am făcut-o gândindu-ne și la ceea ce urma sa gasim acolo. Inclusiv la proiectele pe care in acest moment le continuam. Deci, trebuie sa strângem rândurile, să nu mai cautam tot felul de vinovați si sa ne asumam acele decizii care sa facă din primaria Constanta acea primărie performanta pe care ne-o dorim.”, a spus viceprimarul Cocargeanu.

De asemenea, USR-iștii constănțeni susțin că city-managerul Felicia Ovanesian bate câmpii în privința comportamentului agresiv al consilierilor USR, aceștia au solicitat în mod legal raportul de evaluare, în timp ce city-managerul se tot plânge că a fost agresată, a fost nevoită să solicite paza Primăriei, un circ de altfel de nedescris într-o Primărie despre care tocmai Ovanesian susține că „este în pragul prăbușirii”:

„Având in vedere incidentul și faptul ca se convocase o ședință a Consiliului de administrație al spitalului, spital aflat in subordinea Consiliului local, doamna consilier Mirela Garip s-a prezentat la biroul de resurse umane de unde a cerut o copie a raportului de evaluare ce ar fi trebuit sa fie realizat de o comisie condusă de doamna city manager. O functionara de la acest departament a rugat-o sa astepte până merge la doamna city manager pentru a ii procura o copie după actele solicitate. A revenit în 10 minute spunându-i doamnei Garip că nu poate să ii dea actele solicitate întrucât chiar atunci erau studiate de doamna city manager. In acel moment, doamna consilier local a mers la doamna city manager și, cerandu-si scuze ca o întrerupe din analiza dosarului, a rugat-o să lase pe cineva să-i faca o copie xerox dupa acte. Prima reacție a city manager-ului a fost de a o dojeni pe doamna Garip spunându-i ca noi, consilierii USR, vrem acces la prea multe informații pe care nu ar trebui sa le avem. Apoi colega noastră a fost pusa sa scrie o cerere prin care sa solicite documentele specificând și care este motivul pentru care le solicita. La intrebarea doamnei Garip, dacă va primi copiile in baza solicitarii in scris, doamna city manager a raspuns că va analiza ulterior daca exista temei real să le pună la dispoziția consilierilor USR. Solicitarea a fost înregistrată la registratura și s-a primit un răspuns in data de 08.10.2021, la o săptămâna distanță, la dispoziția consilierilor USR fiind pusa doar o copie de pe HCL-ul prin care a fost constituita comisia de evaluare, nu și raportul de evaluare, motivându-se ca nu se înțelege foarte clar ce raport este solicitat. In data de 11.10.2021, domnul consilier local Mihai Ochiuleț face o noua solicitare a raportului. Suntem in data de 16.10.2021, la peste doua săptămâni de la incident si informațiile nu au ajuns încă in posesia consilierilor locali USR”, au subliniat USR-iștii constănțeni.

În același context, USR-iștii constănțeni subliniază faptul că city-managerul Felicia Ovanesian se victimizează inutil, în mod forțat, întrucât consilierii USR nu au fost nicidecum agresivi și au avut solicitări normale și legale. Potrivit celor de la USR, Ovanesian a solicitat paza într-un moment în care era absolut singură în birou, nu o agresa nimeni și a recunoscut faptul că „nu are nici un fel de atribuții în ceea ce privește Spitalul de boli infecțioase”:

În timp ce Mirela Garip scria solicitarea pentru a intra in posesia documentelor, domnul consilier local Mihai Ochiuleț a intrebat secretara doamnei City manager dacă aceasta și colega noastră sunt in birou și a batut la usa dar, având in vedere ca ușile sunt duble este posibil sa nu se fi auzit. După ce a intrat, colegul nostru a întrebat-o pe doamna city manager de ce refuza sa ne pună la dispoziție documentele. Aceasta nu a răspuns si atunci Mihai Ochiuleț a repetat de 3 sau 4 ori solicitarea de a ne fi puse la dispoziție documentele. In acel moment, doamna City manager l-a poftit afara si, după ce a pus din nou întrebarea, colegul nostru a iesit pe hol si doamna City manager a chemat paza. Ulterior, pe holul instituției, Mihai Ochiuleț a intrebat-o pe doamna city manager de ce sunt documentele la dumneaei și dacă și domnia sa a făcut cerere pe 544 pentru a intra in posesia lor. Doamna City manager a spus ca ea a luat dosarul doar ca sa isi aduca aminte de evaluarea pe care a dat-o, recunoscand ca nu are niciun fel de atribuții in ceea ce privește Spitalul de boli infecțioase, spital ce se afla in subordinea consiliului local motiv pentru care consilierii locali ar fi trebuit sa aibă acces la toate informațiile”, subliniază USR-iștii constănțeni.

Între timp, peste 60 de cadre medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase sunt  în pericol de concediere, întrucât primarul Vergil Chițac nu are nici cea mai mică intenție să se ocupe de instituție, deși s-a autopropus în acest sens. Disperați, medicii și cadrele medicale au transmis un memoriu prin care atrag atenția autorităților. Situația este oarecum cinică, dacă nu chiar sinistră, întrucât vorbim tocmai de cadrele medicale care l-au tratat anul trecut pe – atunci – senatorul Vergil Chițac.

„Memoriu

În contextul pandemic actual, când toate spitalele anunță efective insuficiente de personal sanitar, când se suspenda concediile de odihna că să se poată acorda îngrijiri numărului tot mai mare de pacienți infectați cu Sarscov-2, renunțarea la personalul medical încadrat cu contract de munca pe perioada determinata, al Spitalului de Boli infecțioase Constanta, este o decizie criminală. Noi, asistenții medicali și infirmierele cu contract determinat am muncit în linia I de la începutul pandemiei cot la cot cu cei cu contract permanent de aproape doi ani, în condiții de criza sanitara, de presiune greu de imaginat. Am luptat cu frica de a ne îmbolnăvi, de a îmbolnăvi membrii familiei, am acceptat să muncim într-un loc evitat de multe cadre medicale, și am demostrat pe deplin capacitate profesionala și umana. De ce acum nu mai este nevoie de noi? De ce întreg personalul de cadre medicale al Spitalului de Boli infecțioase Constanta, este în pericol de concediere, într- un moment când numărul de pacienți infectați este mai mare ca niciodată? Normativul de personal este, în continuare, subdimensionat în instituțiile sanitare publice. De ce un cadru medical la Spitalul de Urgenta Constanta în sectorul de covid urgență îngrijește singur 40-50 pacienți 12 ore în timp ce noi suntem eliminați din sistem? Care este calitatea îngrijirilor primite de acești pacienți speriați de moarte și izolați de lume? În contextul lipsei acute de personal calificat în instituțiile sanitare și perspectivele grave privind situația epidemiologică națională actuala, solicitam autorităților să găsească o rezolvare la situația dramatica în care ne găsim. Consideram asta o datorie profesionala și morala, în același timp! Vrem să muncim , vrem să ne punem în practica cunoștințele și experiența, vrem să ne implicam în efortul general de salvare a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, să ajutam la îngrijirea pacienților de covid pentru că, noi chiar știm să o facem!“

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.