HAOS în Grecia și Macedonia de Nord: Oamenii fug disperați din calea focului, iar animalele mor sufocate. „Vara noastră e de COȘMAR”

Vara noastră este de coșmar – așa descrie premierul grec cele 11 zile de când țara lui luptă cu incendii de vegetație și o caniculă cum n-a mai văzut Grecia în ultimele decenii. Doi oameni au murit, cel puțin 20 sunt răniți, printre pompieri, voluntari și civili, în timp ce incendiile sunt încă departe de a fi controlate. Peste 150 de focare concomitente au întins la limita suportabilului capacitatea serviciilor de intervenție. Cele mai grave sunt incendiile din nordul Atenei și din insula Evia, unde feriboturile au evacuat mii de oameni, ca într-un film de groază. Pompierii români ajunși pe insula Evia vor interveni duminică în centrul și în nordul insulei, unde au apărut noi focare, transmite Digi24.ro.

În insula Evia, peste 500 de pompieri susținuți și de detașamente aeriene încearcă aproape imposibilul. Să oprească focul să transforme totul în scrum, mai ales în nord. Mulți dintre cei evacuați sunt oameni în vârstă, greu deplasabili, dezorientați sau pur și simplu cuprinși de panică, unii rupți de restul familiei sau vecinilor în haosul evacuării. La bordul fiecărui feribot venit să-i ducă departe de foc, oamenii urcați în grabă nu știau ce vor face după ce vor coborî iar pe uscat. Panica și dezolarea din insula Evia are un corespondent la fel de sumbru în periferiile din nordul Atenei, unde focul face ravagii de cel puțin trei zile, în ciuda eforturilor supraomenești ale pompierilor și voluntarilor. Mii de animale suferă sau au murit în condiții îngrozitoare, sufocate de fum sau arse de vii. Voluntarii și-au riscat viața ca să salveze câini, pisici, cai sau vite din calea flăcărilor, dar la unele au ajuns prea târziu, mai ales ca peste noapte valul de foc a traversat și autostrada Atena – Salonic, și a devenit încă o piedică în calea echipelor de intervenție.

Cei 108 pompieri români aflați în misiune în Grecia au plecat sâmbătă seară către insula Evia, care arde fără încetare de câteva zile. Salvatorii au acționat deja în nordul Atenei. Oamenii care locuiesc în zonele afectate de incendii sunt disperați. Unii s-au mobilizat și încearcă să îi ajute pe pompieri să stingă flăcările cu găleți cu apă. Alții și-au pierdut casele din cauza focului.  

Erau flăcări aici, de 10-20 de metri„, povestește un localnic. „Noaptea trecută nu am fost aici, locul a fost evacuat. Asta e casa prietenilor mei. E ceva ce nu s-a mai întâmplat aici, atâtea incendii, în atât de multe locuri, în același timp, toate pe o vreme dificilă„, adaugă el.

Florin Pop, comandatul misiunii în care pompierii români intervin în Grecia: „Autoritățile elene au transmis să ne relocăm modulul specializat. Mergem în insula Evia, la 136 km de Atena. Ne instalăm acolo, acum mergem să ne alimentăm, ne încolonăm și plecăm spre zona indicată„.

În același timp, premierul elen anunță sprijin pentru zonele afectate de foc. Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Doresc să-i reasigur pe toți cei afectați de incendii că ei sunt prioritatea mea. Tot pământul care a ars va fi reîmpădurit și vom schimba modul în care efectuăm lucrări de prevenirea a inundațiilor și incendiilor”.

În ultimele 10 zile, peste 56.000 de hectare (140.000 de acri) au fost arse în Grecia, conform Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere. Mai multe țări au oferit sprijin Greciei, unde au fost trimiși pompieri din Marea Britanie, Franța, România și Elveția. Incendiile care fac prăpăd în Grecia produc atât de mult fum, încât coloanele sunt vizibile de la sute de kilometri depărtare și au depășit plafonul norilor, arată imaginile filmate dintr-un avion care survola regiunea capitalei elene, Atena. Ele surprind formații compacte de fum deasupra norilor, coloane uriașe cu o textură diferită de a norilor. Între timp, la sol, noaptea a fost tot una de foc, mai ales în insula Evia, unde incendiile continuă să facă ravagii. Continuă și evacuările pe continent, iar unii localnici acuză echipele de intervenție că au venit prea târziu sau n-au intervenit deloc în anumite locuri. În ciuda eforturilor disperate și a ajutorului primit din partea altor țări, incendiile continuă să facă ravagii pe insula Evia.

O femeie a primit ordin de evacuare și a plecat doar cu câteva lucruri. Singura ei grijă – casa lăsată în urmă: „Am închis toate ferestrele și am turnat apă în jurul casei”. Nici ea, nici pompierii nu știu dacă asta va salva casa, dacă bătrâna va mai găsi ceva în picioare după trecerea focului. Mulți localnici spun că fără intervenții aeriene masive, susținute, multe sate de pe insulă vor fi scrum în câteva zile. În timp ce urcă pe feriboturile care îi duc departe de foc, localnicii, mulți oameni în vârstă, plâng cu ochii în zare. Unii sunt conștienți că e posibil să nu se mai întoarcă niciodată…

Sunt furioasă. Furioasă! Mi-am pierdut casa. Mi-am pierdut casa, locul meu, locul unde m-am născut. Nimic nu va mai fi la fel de mâine încolo. Puteți vedea, da? Este un dezastru uriaș, satele noastre sunt distruse, n-a mai rămas nimic din casele noastre, proprietățile noastre. Nimic! Nimic!”, povestește disperată o femeie.

Odată cu disperarea, crește și furia, se înmulțesc acuzațiile că autoritățile s-au mișcat greu și ineficient…

Sunt foarte furioasă! Cei mai mulți oameni de aici sunt foarte furioși… Am fost absolut singuri, timp de trei zile am fost singuri. Nu ne-a ajutat nimeni. Nimeni! Oameni au nevoie de ajutor, au nevoie de ajutor pentru că au rămas fără case, fără slujbe… Au nevoie de ajutor”, acuză o femeie.

Dezastru natural în Grecia și Macedonia – Forţele Aeriene Române au acționat cu 10.000 de litri de apă aproape de Skopje

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că aeronava C-27 J Spartan, aflată în dotarea Forţelor Aeriene Române, a efectuat sâmbătă două misiuni de sprijin şi a acţionat cu 10.000 de litri de apă, la 100 de kilometri est de capitala Macedoniei de Nord, Skopje, o zonă puternic afectată de incendii de vegetaţie, cu pericol de extindere.

Forţele Aeriene Române, în sprijinul autorităţilor din Macedonia de Nord, în scopul limitării răspândirii incendiilor de pădure! Aeronava C-27 J Spartan, aflată în dotarea Forţelor Aeriene Române a efectuat astăzi 2 misiuni de sprijin, acţionând cu 10.000 l de apă, la 100km Est de capitala Macedoniei de Nord, Skopje, o zonă puternic afectată de incendii de vegetaţie, cu pericol de extindere. La această misiune participă din cadrul MApN 15 militari – piloţi, personal navigant şi personal auxiliar şi un ofiţer din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – Direcţia Generală Protecţie Civilă care asigură legătura cu Centrul European de Răspuns la Urgente (ERCC) si autorităţile de protectie civilă din Republica Macedonia de Nord. Reamintim faptul că sprijinul internaţional pe care România îl acordă autorităţilor din Macedonia de Nord s-a realizat în baza solicitării acestora de asistenţă internaţională, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, arată o postare de sâmbătă pe pagina de Facebook a DSU.

fortele aeriene

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, sâmbătă, trimiterea de forţe în Macedonia de Nord pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Astfel, două aeronave cu 15 militari au decolat din Baza 90 Transport Aerian, iar aeronava Spartan va acţiona „până la 5 zile”. Aeronava C130 Hercules va asigura transportul materialelor. Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (şase containere) la fiecare trecere, a acţionat, din 2017 şi până în prezent, şi pentru stingerea a două incendii de pădure din ţara noastră – unul în zona localităţii Şviniţa, din judeţul Mehedinţi, şi cel de-al doilea în zona Buceş, munţii Vulcan, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara.

Modulul terestru de asistenţă pentru stingerea incendiilor de pădure a plecat, vineri, către Grecia, având în componenţă, printre altele, 112 pompieri, 23 de autospeciale, un centru de comandă şi patru containere multirisc cu echipamente.

Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate. Capacitatea europeană de răspuns în situaţii de urgenţă este realizată prin punerea în comun, în mod voluntar, a resurselor alocate în prealabil de statele membre, în vederea desfăşurării imediate în interiorul sau în afara UE. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă este nucleul operaţional al mecanismului de protecţie civilă: este activ non-stop şi coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *