HALUCINANT: Arhive cu resursele minerale ale României ABANDONATE! Incident de securitate produs de SRI: documentele care ar putea fi relansarea țării DESIGILATE și lăsate de izbeliște

Așa cum relatăm de mai mult timp, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) stă pe un butoi cu pulbere. Marți, acesta a fost cât pe-aci să explodeze, întrucât o societate comercială care deține una din cele 52 de locații pe unde ANRM și-a împrăștiat arhivele a ajuns la capătul răbdării și i-a somat pe angajații statului să își ridice documentele.

După opt luni de solicitări în acest sens la ANRM, reprezentanții SC Tocari & Co SRL au emis un termen ultimativ: 7 august, ora 10:00, evacuare! În mod sfidător, la termenul stabilit nu a sosit nimeni de la ANRM. Încurcătura a inclus și o societate de pază contractată de ANRM pentru a păzi hala în care se află 16 containere cu documente privind resursele minerale ale României, întocmite încă din anii 1940!

evacuare hala arhive anrm e1533652606822

TOMIS NEWS a ajuns la locul cu pricina, în localitatea Măgurele, județul Ilfov, unde paznicii erau debusolați. Contractul cu ANRM stipula paza obiectivului deținut de Tocari, numai că cea din urmă reziliase contractul cu ANRM de mai bine de o lună, ceea ce înseamnă că agenții de pază se aflau ilegal pe un teren privat!

Cum au ajuns arhivele ANRM la Măgurele

Unul din administratorii SC Tocari SRL a ajuns primul la hală. De la ANRM nu a venit nimeni până la 10:00, iar ulterior și-a făcut apariția și șeful de obiectiv al societății de pază. Înainte de toate, administratorul Tocari, S.B.P., ne-a explicat cum au ajuns aceste documente în hala pe care o deține la Măgurele. Amintim că arhivele au avut un istoric recent îngrozitor, intenția ANRM de digitalizare fiind un fiasco, societățile comerciale au încasat banii și… nu au realizat proiectul. Mai mult, un administrator al unei firme cu tunul în cauză a fugit din țară, iar două dosare sunt îngropate la Parchet.

CITEȘTE ȘI:

DOCUMENTE Arhivele privind resursele minerale ale României ABANDONATE! SRI a asigurat antemergător pentru DISTRUGEREA actelor de importanță națională. Încă o poveste de TUNURI cu statul

„Am preluat documentele referitoare la arhivă în 2014 și am trimis sesizări la SRI, DNA. Cei de la Suport Arhivare SRL duceau arhiva într-o locație, scanau documentele și apoi le abandonau în altă locație. Nimic din ceea ce rezulta ca document electronic nu ajungea la ANRM. (…) Am plecat din țară și am revenit în 2016, când am aflat că nu s-a întâmplat nimic. (…) M-am suspendat de la locul meu de muncă din străinătate și am revenit, încercând să caut o hală în jurul Bucureștiului și la începutul lunii octombrie 2016 am cumpărat un teren, pe care ne aflăm acum, unde am construit această hală, pe care să o ofer statului român, să își pună arhiva aici, în niște condiții conform cu legislația. Majoritatea spațiilor (dintr-un total de 52 – n.r.) în care se află arhivele ANRM sunt în subsoluri, pline de dejecții… Între timp, nu s-a mai făcut nici o investiție… (…) Pentru asta s-a făcut (proiectul – n.r.), se aduc documentele, se scanează, dar pentru asta trebuie ca cei de la ANRM să muncească. (…) Începând cu 2015, o parte din documente au început să fie recuperate și le-au depozitat în spațiul pe care l-a obținut domnul Gheorghe Duțu, fostul președinte al ANRM, de la RAEPPS, la subsol 2, în fosta cârnățărie a CC-ului! Spațiu impropriu, inundabil… Mutarea acolo nu s-a făcut cu avizul Arhivelor Naționale… După inundație, cineva din ANRM a luat decizia ca documentele să fie decontaminate și s-a apelat la Star Storage. Apoi, au fost puse în cutii, după o decontaminare de doi ani, duse în cartierul Militari și din 2017 documentele au fost mutate aici. Pe 5 mai 2017 am cedat spațiul. (…) Niciodată eu nu voi putea veni cu prețuri altfel decât piața și niciodată nu voiam să aduc chinezisme, tot ce însemna senzori, camere video, toate high-level”, ne-a precizat administratorul SC Tocari.

hala arhive anrm 2

ANRM: un contract neonorat și un abandon pe măsură

Practic, înțelegerea dintre Tocari și ANRM a fost, în linii mari, următoarea: începând cu 5 mai 2017, ANRM se obliga să asigure dotarea tehnică pentru menținerea documentelor în hala pe care au primit-o gratuit. Bineînțeles, ANRM nu s-a îngrijit absolut deloc de soarta arhivelor pe care le deține, la mai bine de un an de la semnarea contractului. Ba, mai mult, susține administratorul Tocari, ANRM a tratat în mod superior toată problema și l-a șicanat constant, ajungând chiar la încălcări repetate nu doar a contractului, ci a legislației în vigoare.

„Doamna Florența Hărghălaș, șefa compartimentului de relații clasificate, răspunde și de clasa de încadrare a documentelor. Documentele referitoare la uraniu sunt strict secret de informații deosebite. Eh, cineva trebuia să vină și să ia fiecare foaie și să vadă ce se încadrează la strict secret, la câte se schimbă clasa de încadrare… Ce a făcut doamna Hărghălaș în perioada aceasta? Mi-a făcut notă de informare la SRI că am schimbat yala halei care îmi aparține! Dacă acest proiect s-ar pune pe picioare, niște oameni își asumă niște responsabilități, adică să muncească, lucru care sună bizar în statul român! (…) Sunt 52 de locații în toată țara, majoritatea cu condiții improprii, reprezentând garsoniere, subsoluri, închiriate de la persoane fizice, juridice, deci nu au pază, sisteme de stingere incendiu, dar și alte condiții de umiditate. De exemplu, în acest moment chiar și aici există posibilitatea să fie documente din anii 1940 aici, care necesită anumite condiții de temperatură, care nu există aici, pentru că ANRM nu a vrut să continue proiectul. Eu am investit 400.000 EUR ca să le ofer o hală, nu pot să mai investesc încă 200.000 să le ofer și condiții de umiditate, pentru că asta era trecut în proiectul tehnic care a fost acceptat de ANRM la semnarea contractului! Nu au vrut să investească nimic, au abandonat arhiva aici și acum eu sunt în situația în care sunt nevoit să închiriez alt spațiu pentru activități lucrative, hala mea e plină de documente abandonate de o instituție a statului. În acel contract scrie clar: hala va fi predată în momentul în care sunt îndeplinite condițiile tehnice. Până la acel moment, eu am voie să intru în hală pentru a lucra! (…) Eu le tot fac notificări de opt luni, le-am reziliat contractul. Chiar și lacătele de pe containere sunt plătite de mine, nu au vrut să și le închidă. Am venit cineva de la ANRM, am desigilat lacătele și i-am predat cheile, cu proces verbal. Pe 29 septembrie, au început să depoziteze în afara containerelor, deși erau libere, apoi au schimbat yala halei, susținând că sunt documente clasificate și eu nu am aviz de securitate. I-am lăsat în pace, dar i-am rugat să vină să își pună documentele în containere! Am primit cinci răspunsuri la 80 de notificări… În octombrie, când începuse deja ploaia, mi-au venit în fața halei două plotere și am fost nevoit să le țin două luni afară pentru că ANRM refuza să vină să îmi bag și eu ploterele mele, de 100.000 EUR, în hala mea, ca să nu plouă pe ele să mi le distrugă… Ciprian Constantina și Florența Hărghălaș, de la structura de securitate, susțineau că nu știu cine are cheia…”, a mai spus administratorul Tocari.

DIN CONTRACT:

contract anrm arhive 1

 

Investiții oprite, intrăm în zodia nebuniei: campaniile electorale

Lipsă de buget sau rea-intenție? Investiția a fost oprită, consideră administratorul societății, întrucât de anul viitor România intră în zodia nebuniei, adică a unui lung șir de campanii electorale. Este momentul în care toți numiții politic la conducerea instituțiilor trebuie să își onoreze funcțiile cu… peșcheșul de rigoare la partid.

„Finanțare există, sunt zece milioane de euro, dar se păstrează pentru anul viitor, când va fi an electoral, iar persoane din SGG au emis solicitări la staff-ul ANRM că au nevoie de două milioane de euro pentru campania electorală. Pentru asta sunt ținuți acești bani!”, a mai spus administratorul Tocari.

Cum se pune problema arhivelor de la Măgurele și cât de importante sunt

România a avut ghinionul să beneficieze, spre deosebire de majoritatea statelor europene, de resurse minerale inestimabile. Săracă, țară bogată este o sintagmă cunoscută de toți românii, întrucât știm cât suntem de bogați, în teorie, dar cât de săraci, în practică. Resursele României au fost mai degrabă surse nesfârșite de probleme și se pare că blestemul se prelungește și pe arhivele în cauză. Începute în anii 1940, documentele despre care discutăm nu sunt gestionate în nici un fel. Fiind deținute de ANRM în sensul pe care îl vedem, nu se știe niciodată unde se află un document anume, pentru că nimeni nu s-a îngrijit de ele. Mai mult, organizarea haotică ar putea să ducă la alte probleme: documentele vechi necesită anumite condiții de conservare, pe care ANRM nu le asigură și așa riscăm să rămânem fără multe informații care ar putea fi de maximă necesitate.

„Documentele de aici din 16 containere se pot reduce la un singur container, pentru că foarte multe sunt ciorne sau documente care nu mai sunt de actualitate, dar trebuie luate „la mână”. În această hală sunt 4.000 mc și pot fi strânse absolut toate documentele. (…) După un an de zile nu s-au găsit în ANRM zece oameni care să treacă prin documente. (…) Aceste documente sunt șansa de relansare a României! Resurse minerale avem suficiente, depinde cum le gestionăm. Dacă aceste hârtii vor fi utilizate ca până acum, adică oameni din ANRM le vor vinde la colțul străzii către „investitori strategici”… dacă eu doresc să pun mâna pe un astfel de document trebuie să plătesc o taxă la stat, 1.000 sau 5.000 EUR. În acest moment, există riscul, documentele fiind abandonate în 52 de locații, omul care răspunde de o locație poate să ia un document și să îl dea pe o sumă să zicem de 500 EUR. Nimeni nu gândește lucrul acesta! Câte cazuri sunt la nivel național privind documente clasificate care ajung pe căi ciudate la utilizatori finali? Documentate cred că sunt vreo 15, pe an… (…) Resursele minerale din România trebuie exploatate, dar în interesul țării, nu în interesul unor găști, grupuri de interese. Este munca a mii de oameni timp de zeci de ani, începând cu 1940!”, a mai precizat administratorul Tocari.

Pentru ca deznodământul să fie cumplit până la capăt, se conturează ideea potrivit căreia tot acest tenis cu arhivele ANRM din ultimii ani a dus la… pierderea unor titluri, aproximativ 1.000 doar în cazul de la Măgurele, fără să mai vorbim de celelalte 51 de locații din țară.

„Făcând o analiză comparativă între opisul documentelor plecate inițial la Suport Arhivare și opisul documentelor care au rezultat în urma decontaminării de către Star Storage rezultă o diferență între 12-15% dintre titluri, cam 1.000 de documente pierdute pe traseu”, a mai spus administratorul Tocari.

Containerele împărțite frățește la ANRM, SRI, SGG

În prima jumătate a zilei, nimeni din ANRM nu s-a prezentat la evacuarea planificată. Probabil reprezentanții Agenției au așteptat ca administratorul Tocari să plece de la locație, în speranța că poate-poate descoperă nereguli la containere, aspect care s-a întâmplat în a doua parte a zilei, când la hala de la Măgurele a efectuat o vizită șeful biroului juridic din cadrul ANRM, Ramona Duică.

„Dacă nu au venit până la 10:00 să preia documentele, consider că le-au abandonat! Nu a venit nici un angajat al statului aici… Asta se numește incompetență, delăsare. Un individ din-ăsta are un salariu de 14.000 lei/lună! (…) Mă voi duce la ANRM, să îi rog să își ridice documentele, urmând ca, după ce voi avea niște încasări, voi împărți frățește containerele sigilate la toate instituțiile statului care nu și-au manifestat interesul: ANRM, SRI, SGG, să le împartă ei. Nu mi se pare normal ca o arhivă de o asemenea importanță să fie abandonată. În acest moment aici este un incident de securitate, faptul că eu, un simplu individ, le spun să își ia documentele că altfel le arunc, iar ei nu reacționează… În ce țară trăim? În timpul acesta angajații ANRM, SRI, SGG își iau salariile? Singurul care plătește acum sunt eu, am spațiul ocupat, oamenii mei nu pot să lucreze în hală”, a reacționat administratorul Tocari.

În a doua jumătate a zilei, probabil conștienți că se îndreaptă spre o mare nenorocire, președintele ANRM, Gigi Dragomir, a semnat documentul prin care Agenția se arată dispusă la dialog și prelungire a contractului, încercând să stingă deciziile pripite.

propunere anrm tocari

De asemenea, reprezentanții firmei de pază au anunțat că nu vor părăsi obiectivul, întrucât în hală sunt documente de stat, aspect care i-a iritat din nou pe reprezentanții Tocari, care au precizat că miercuri vor reveni pentru evacuarea agenților de pază.

hala arhive anrm 5

Nu putem să încheiem acest material fără prezentarea amatorismului în toată splendoarea lui. Facem aici referire la prezența nocivă a Serviciului Român de Informații la hala de la Măgurele. Aterizați ca Jeimz Bonzii la datorie, amatorii de la SRI au comis la începutul acestui an o gravă eroare: au desigilat containerele, au aruncat o privire și… au plecat! De altfel, controlul a fost de toată jena, întrucât ofițerii SRI au verificat doar containerele de jos, lăsând intacte containerele amplasate deasupra.

„În februarie sau martie au venit cei de la SRI și au făcut un control, au rupt sigiliile. După ce le-au desigilat bineînțeles că nu au pus alte sigilii, sunt și azi aruncate în jurul containerelor. Pe 15 decembrie mi s-a dat cheia halei și atunci i-am rugat să își pună documentele în containere și nu au dorit. Au trimis o singură persoană pentru 500 de cutii… Așa că împreună cu alți colegi am cărat noi toate documentele, munca fiind filmată. Era documente ale statului, ei trebuiau să se ocupe de ele! Apoi, au mai trimis o persoană pentru SSM, în situația în care ei nu au nici un angajat aici și cu două ore înainte ziceau că nu au bani să plătească o firmă specializată care să care documente în containere. Așa că au trimis un băiat în pantofi de lac, ca să fiu supus la încă o umilință…”, a concluzionat administratorul Tocari.

hala arhive anrm 4

hala arhive anrm

CITEȘTE ȘI:

Țară de nebuni: Dată afară din ANAF pentru că nu-și putea justifica averea, numită director economic la Agenția Națională pentru Resurse Minerale!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *