Haiducie la RAEDPP Constanța: chirii pe sume hilare și afaceri bănoase pentru „băieții” deștepți! Ce au în comun lanțul de magazine Profi cu violoniștii masoni de pe litoral?

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța (RAEDPP) administrează, gestionează și întreține fondul locativ de stat, spații cu altă destinație, terenurile, piețele agroalimentare, târguri, oboare, bazare, platouri ș.a.m.d., care aparțin, așa cum îi spune titulatura, domeniului public și privat al municipiului.

Pentru constănțeni, RAEDPP este cunoscută ca fiind Regia Primăriei care oferă spații pe… sume modice. RAEDPP administrează peste 3.500 de imobile și diverse spații, din care aproape 50 fiind spații comerciale. Cu un asemenea domeniu feudal în administrare, ar fi fost de așteptat ca Regia să întoarcă banii cu lopata și să pompeze în bugetul local sume consistente. De ani de zile, nici vorbă de un management serios, Regia raportând anual bilanțuri cu sume hilare. De exemplu, conform situațiilor financiare încheiate la 31 decembrie 2017, RAEDPP a înregistrat venituri de aproape 15 milioane lei, însă, cu toate acestea, profitul net a fost de doar 331.000 lei. De asemenea, în privința chiriilor încasate, RAEDPP a virat la Consiliul Local Municipal Constanța mai puțin de un milion de lei, iar din vânzări aproape 1,8 milioane lei.

Sub regimul Mazăre, RAEDPP beneficia de puteri sporite, întrucât putea să închirieze sau să vândă în discreție, fără un control stricto senso din partea Consiliului Local. Odată cu cu schimbările din administrație, noul primar, Decebal Făgădău, a impus ca toate aceste operațiuni să treacă și prin votul consilierilor locali și doar dacă beneficiază de acordul Consiliului de Administrație al Regiei.

Potrivit unor reprezentanți ai RAEDPP, anul acesta au fost depuse 17 cereri de cumpărare și, ca să fie evitat acordul sau refuzul CA al Regiei, aceste cereri au fost trimise direct la Consiliul Local. Iritarea cumpărătorilor, în fapt aceiași „băieți deștepți” care s-au agățat de bunurile RAEDPP încă din vremea Mazăre, s-a accentuat după ce noii membri componenți ai CA al Regiei au anunțat că vor să pună piciorul în prag: nu se mai vinde nimic!

„Ajunge! Nu se mai vinde nici un spațiu, nici o piață, nici un teren de sub nici o clădire!”, a precizat un reprezentant al RAEDPP pentru TOMIS NEWS.

Vechile contracte, însă, au efecte pe termen lung, iar cei din funcțiile de acum, hotărâți să se lupte cu fantomele trecutului, au de tras mult și bine.

Direcția Piețe, Târguri… Profi și violoniști

Direcția Piețe, Târguri și Oboare și cadrul RAEDPP are o mulțime de probleme, dar una dintre ele este, am putea spune, de râsul-plânsul. Pe 11 iunie 2004 se bătea în cuie recepția finală a unei construcții amplasată pe un teren al RAEDPP, iar ceea ce a urmat de atunci ne-a explicat un reprezentant al Regiei:

„Terenul este al RAEDPP, iar construcția aparține firmei East Europe Investment. Din 2004 și până azi, firma ne plătește o chirie de 85 de dolari pe lună. Anul ăsta, acolo s-a deschis un magazin Profi, care plătește către East Europe Investment o chirie de mii de euro, din ceea ce știm, că noi nu am primit contractul dintre Profi și East Europe, iar noi am rămas cu 85 de dolari și cu așa-zisa cotă parte din profit, care nu a fost niciodată, pentru că firma mereu raportează că nu are profit deloc sau că are profit foarte mic. Problema nu e doar asta, e că Profi s-a mutat după ce s-au efectuat lucrări masive la construcție. În contract scrie clar că dacă beneficiarul face orice fel de modificare, pierde clădirea! Ori el a făcut modificări și nici nu ne-a anunțat… A fost Poliția Locală acolo, au constatat, l-au amendat și somat pe beneficiar, dar el e toată ziua pe la Primărie că vrea autorizație pentru modificările făcute, ca să nu piardă clientul, magazinul Profi”.

Clădirea se află chiar la intersecția străzilor Dragoslavelor cu Unirii. Interesant este că sediul firmei în cauză se află la doar 100 de metri de clădire.

„Acolo trebuia să fie o mini piață agricolă. Trebuia să fie… Între timp, s-a schimbat destinația. Acolo e un PUD care nu s-a respectat”, a mai spus un reprezentant al RAEDPP, pentru TOMIS NEWS.

Cu alte cuvinte, firma East Europe Investment nu a respectat regimul tehnic al construcțiilor, modul de ocupare și utilizare al terenului sau amenajarea arhitecturală. Nu mai vorbim de încălcarea contractului cu RAEDPP…

SC East Europe Investment SRL are ca domeniu principal de activitate „Închirierea și subînchirierea bunurilor proprii sau închiriate”, a fost înființată în anul 2000, asociați sunt Vasile Tănase Garciu și Elena Garciu și, așa cum spuneam, are adresa la doar 100 de metri de clădirea în cauză.

De mai mulți ani, East Europe Investment arată în bilanțurile către Fisc faptul că… nu are nici un angajat! Anul trecut, societatea comercială raporta un profit net de 30.174 lei și datorii de peste 305.000 lei. Vremurile au fost mai grele în 2016, când East Europe Investment avea un profit net de 28.792 lei și datorii mai mari față de 2017, de aproape 310.000 lei.

Tănase Garciu s-a născut în 1953 și, după două decenii și jumătate de trăit în Italia, a revenit în România. Și-a redobândit cetățenia și, pe lângă pasiunea de violinist, s-a apucat de afaceri, chiar la malul mării, East Europe Investment fiind una dintre ele. De asemenea, este președintele Rotary Club Constanța.

Anul trecut, a mai fost amendat de municipalitate. A cerut martor în instanță, care nu a venit, a pierdut procesul cu Primăria în decembrie 2017 și a depus apel, însă și-a retras apelul în iunie a.c. Tot în 2017, Tănase Garciu a vrut să-și excludă soția din asocierea în firma East Europe Investment, însă în vara aceluiași an au recurs amândoi la o soluționare amiabilă.

DISTRIBUIE
error0

1 Comment

  1. Interesant este insa de stiut si faptul ca RAEDPP pretinde chirii uriase si cota de 41% din profit unor firme care si-au construit magazine pe asa-zisul lor teren pentru ca le-au fost promise spre vanzare. Astfel, fara sa faca nici cel mai mic efort, RAEDPP incaseaza sume enorme fara justificare si la discretie, marind mereu “birul” dupa bunul lor plac. Nu ei muncesc, nu ei au investit in afacerile respective. Ei doar incaseaza sume jenant de mari pe munca altora

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*