Guvernului i s-a pus „pata” pe multinaționale și aderă la BEPS. „Corporațiile fac ca profiturile obținute să dispară către jurisdicții unde nivelul de impozitare este mic sau deloc”

Proiectul de Lege privind aprobarea participării României ca membru asociat la Proiectul BEPS – Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor – a fost înregistrat la Camera Deputaților, forul decizional.

BEPS este iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OCDE. La 15 martie 2016, directorul Centrului pentru Politică Fiscală și Administrație al OCDE, Pascal Saint-Amans, a transmis Ministerului Finanțelor Publice invitația de participare a României ca asociat la Proiectul BEPS. România a transmis acceptul de participare pe 7 iunie 2016 și, în baza aprobării Guvernului, România a fost reprezentată la prima întâlnire care a avut loc la Kyoto, în perioada 30 iunie – 1 iulie 2016.

BEPS aduce recomandări pentru modificări legislative în legislațiile fiscal naționale și în prevederile internaționale, pentru „contracararea situațiilor care apar ca urmare a utilizării de către întreprinderile multinaționale a neconcordanțelor legislative neintenționate prevăzute de sistemele fiscale naționale ale statelor în care își extend activitățile aceste întreprinderi”.

Gata cu haiduceala corporațiilor? Începe lupta împotriva externalizării profiturilor?

Practic, aderarea la BEPS presupune o primă reacție a statului împotriva haiduciei întreprinse de multinaționale, care și-au găsit mediul propice pentru obținerea de profituri și… atât, din România. „Externalizarea profiturilor” este o problemă pe care autoritățile nu au reușit niciodată să o stopeze, conducerile multinaționalelor care activează în România reușind, fără piedici, să externalizeze profiturile în țări cu politici fiscale simbolice sau chiar nule, după cum se arată în expunerea de motive a Guvernului:

„Astfel de neconcordanțe sunt utilizate cu succes de către întreprinderile multinaționale pentru a face ca profiturile obținute să „dispară” pentru scopuri fiscale sau să fie „direcționate” către jurisdicții în care activitatea lor este scăzută sau inexistentă, dar unde nivelul de impozitare este la un nivel mai mic sau nul, astfel încât impozitul pe profit plătit de astfel de întreprinderi multinaționale să fie cât mai mic sau zero”.

Pachetul BEPS este format din: patru standarde minime, abordări comune, consolidarea standardelor internaționale, cele mai bune practice, precum și rapoarte analitice. De exemplu, abordările comune facilitează convergența practicilor naționale: punctele de vedere ale țărilor sunt de așteptat să se apropie mai mult de-a lungul timpului, prin punerea în aplicare a acestor acțiuni.

Grupul include 96 de state membre și jurisdicții, iar România, participând la Planul BEPS în calitate de membru asociat, va implementa, printre altele, cele patru standarde minime ale BEPS (precum Acțiunea 5, privind practicile fiscale dăunătoare, Acțiunea 6, privind abuzul de tratate fiscale, Acțiunea 13, privind raportarea țară cu țară și Acțiunea 14, privind mecanismele de soluționare a litigiilor) și se va alătura organismelor cheie de luare a deciziilor în domeniul fiscal internațional.

Proiectul de Lege a fost adoptat de Senat pe 3 aprilie a.c. și a fost înregistrat în Camera Deputaților pe 10 aprilie. Termenul pentru depunerea de amendamente la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci este 19 aprilie, iar respectiva Comisie trebuie să emită raport o zi mai târziu.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *