Guvernul vrea TVA ZERO pentru alimentele de bază, PSD propune plafonarea prețurilor. Vîlceanu (Fonduri Europene): „CONTRAVINE unei directive, asta înseamnă infringement!”
Guvernul doreşte schimbarea TVA pentru alimentele de bază, în România, taxa urmând să fie eliminată. Măsurile propuse de guvern vor fi prezentate Comisiei Europene şi rămâne de văzut dacă va fi acceptată. Potrivit surselor Antena 3, Guvernul își dorește TVA zero la alimentele de bază, precum Polonia. Guvernul ia în considerare și chiar va propune Comisiei Europene TVA zero la alimentele de bază, precum: carne, ulei, faină, lactate, ouă. Rămâne de văzut dacă este o măsură ce va fi acceptată de Comisia Europeană. La momentul actual, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.
TVA zero la mâncare și gaze, taxe scăzute pe carburanți, măsurile radicale pentru oprirea crizei prețurilor, în Polonia
Lupta împotriva inflației aduce măsuri radicale, precum TVA zero la mâncare și gaze și reducerea taxelor la carburanți, în Polonia. Măsurile, dintre care mai multe au fost anunțate anterior, includ o reducere la zero a TVA-ului la produsele alimentare de bază, la gazele naturale și la îngrășămintele folosite în agricultură, reduceri drastice ale TVA-ului la combustibil, de la 23% la 8%, dar și scăderi ale taxelor la încălzire și electricitate.
Polonia a fost lovită de criza energetică din Europa, care a început anul trecut, când ridicarea restricțiilor COVID-19 a impus cereri uriașe pentru stocurile epuizate de gaze naturale. În luna decembrie a anului trecut, țara a înregistrat o inflație anuală de 8,6%, cea mai mare creștere din ultimele două decenii. Creșterea rapidă a prețurilor a afectat bugetele gospodăriilor, aducând și bătăi de cap pentru guvern. Autoritățile poloneze și-au construit popularitatea în mare măsură pe creșterea nivelului de trai al polonezilor, prin beneficii sociale generoase, scrie Reuters.
„(Programul) este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. Premierul a spus că măsurile anti-inflație vor costa bugetul 15-20 de miliarde de zloți (3,74-4,99 miliarde de dolari).
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la Antena 3, că o măsură „corectă” în această perioadă ar fi plafonarea prețurilor la alimentele de bază.
„Știm cu toții că există un TVA redus la alimente, poate o reducere de 5% este posibilă la fel cum propunem la energie și gaze, cu aplicare de la 1 februarie. Poate o plafonare a prețurilor la alimentele de bază e mult mai corectă în această perioadă. Există un acord european pe zona de fiscalitate care interzice să fie TVA zero la sută la alimente”, a afirmat Ciolacu.
El a adăugat că se impune convocarea unei ședințe CSAT pe tema facturilor la energie. „O să încercăm să avem această comunicare (cu președintele). Normal, premierul ar trebui să aibă această comunicare și să stabilească această ședință CSAT”.
La momentul actual, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat că nu s-a discutat în Guvern eliminarea TVA-ului pentru alimentele de bază. Acesta a precizat că o astfel de măsură ar însemna declanșarea procedurilor de infringement, pentru că încalcă directivele UE.
„Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puțin la momentul ăsta, contravine Directivei privind TVA. O să putem discuta orice, dar să ai o reglementare care contravine unei directive, asta înseamnă infringement. Există oricând instrumentul de a plafona prețul și de a interveni în piață la modul acesta, ceea ce nu e tomai ideea unei piețe libere ceea ce ar duce în condițiile de piață actuale, cu prețuri crescute la energie la dispariția unor produse de pe raft.În momentul în care prețul cu care produci este mai mare decât prețul cu care poți să vinzi, evident nu vei mai avea niciun feld e motivație să produci produsul respectiv”, a spus joi ministrul.
PE ACELAȘI SUBIECT: