Guvernul vrea să salveze monumentele istorice care se degradează printr-o… subfinanțare de proporții!

În România, situația patrimoniului se află în criză, starea fizică a monumentelor istorice se înrăutățește progresiv și pierderile sunt mai mari decât în cazul altor țări din Europa. Este ceea ce Guvernul admite și consideră că „statul trebuie să adopte măsuri pentru a asigura conservarea patrimoniului cultural”.

În acest sens, Executivul a propus Ordonanța de Urgență privind aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Urgența este motivată de „necesitatea asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice, proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, care se află într-o stare avansată de degradare și pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt”.

„Este bine să nu uităm că nu suntem definiți doar prin prezentul nostru”

Ordonanța a fost adoptată de Senat pe 10 octombrie 2018 și, miercuri, 3 aprilie, a fost adoptată și de Camera Deputaților, unde reprezentanții minorităților au atras atenția asupra mai multor nereguli din cadrul reglementării.

Primul dintre cei care au intervenit a fost deputatul UDMR, Attila Korodi.

„Este nevoie de o ajustare a programului național de investiții în cultură, ca și clădirile istorice în proprietate privată să poată beneficia de finanțare. (…) Noi, grupurile minorităților, am decis să îmbunătățim actul normativ care a fost azi adoptat”, a spus Korodi.

O intervenție a avut și reprezentantul armenilor, Varujan Pambuccian.

„Mărturisesc că am stat în cumpănă. Proiectul este util și necesar și, pe de altă parte, este înjumătățit de conținutul său. Inițial, voiam să ne abținem sau să votăm împotrivă, dar este un proiect util și am votat pentru. Am discutat cu colegii de la UDMR și am convenit să venim cu partea a doua, care să acopere și monumentele care nu se află în proprietatea publică sau privată a statului. (…) Este păcat ca locurile în care au locuit mari oameni de cultură, de știință, cum a fost casa lui Spiru Haret, cum este locuința lui Dinu Lipatti și multe alte asemenea locuri în care orice popor din lumea asta se mândrește și nu lasă să se dărâme ca în locul lui să apară o chestie banală, probabil foarte rentabilă. Nu ne putem lăsa în paragină istoria, oamenii mari care au construit istoria asta. (…) Este bine să nu uităm că nu suntem definiți doar prin prezentul nostru și că suntem mult mai definiți prin generațiile care s-au succedat înaintea noastră”, a spus Pambuccian.

Guvernul vrea să salveze monumentele istorice prin… subfinanțare!

Reprezentanții minorităților au punctat o serie de probleme nereglementate de Ordonanță, însă acestea sunt mai multe. Din expunerea de motive a Executivului înțelegem că „în condițiile actuale, respectiv în lipsa fondurilor necesare, Ministerul Culturii și Identității Naționale este practic în imposibilitatea de a exercita dreptul de preemțiune cu privire la imobile monumente istorice și bunuri culturale mobile clasate” și, astfel, statul „pierde șansa de a achiziționa bunuri de valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural”.

În aceste condiții, Guvernul consideră că se impune „crearea unui sistem de priorități culturale, în funcție de obiectivele programului de guvernare” și este necesară „dezvoltarea unui sistem transparent și competitiv de achiziții”.

Astfel, din Ordonanța în cauză reținem că Guvernul și-a propus obiective mărețe, cum ar fi achiziția de imobile istorice și de bunuri culturale, construirea de obiective culturale, realizarea de lucrări de intervenție, reabilitare și modernizare, consolidare, restaurare ș.a.m.d. și, pentru toate acestea, aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu credite de angajament în valoare de doar… 4,5 miliarde lei, pentru perioada 2019 – 2026! Mai mult, potențialii beneficiari sunt, pe lângă minister, autoritățile publice locale, care, evident, vor da buzna peste Ministerul Culturii cu o multitudine de solicitări.

Ordonanța de Urgență privind aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii a fost adoptată, miercuri, cu 160 de voturi pentru, 95 împotrivă și trei abțineri.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.