Guvernul vrea constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de petrol. Modificări la autoritatea preocupată cu siguranţa operaţiunilor petroliere offshore din Marea Neagră

Proiectul de Lege privind constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de ţiţei şi/sau produse petroliere și Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.17/2017 pentru modificarea art.8 din Legea nr.165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore au fost înregistrate recent la Camera Deputaților. Cele două acte normative inițiate de Guvern se referă la garantarea unui nivel ridicat de siguranță a aprovizionării cu petrol și noi reguli privind regimul juridic al apelor maritime.

Primul proiect vine în concordanță cu o Directivă europeană, care stabilește „mecanisme viabile și transparezente bazate pe solidaritatea între statele membre, menținerea unui nivel minim al stocurilor de țiței și/sau produse petroliere, precum și instituirea mijloacelor procedurale necesare pentru remedierea unei eventuale penurii de amploare, la nivelul UE sau a unui stat membru”.

De asemenea, se dorește înființarea unei Entităție Centrale de Stocare în România, o „entitate non profit, care ar urma să constituie și să mențină stocuri specifice și stocuri de urgență, în măsura delegării obligației de stocare”.

„Influențele asupra bugetului de stat în 2018, în cazul constituirii Entității Centrale de Stocare din România sub forma unei asociații, cu aport de capital, părți egale ale statului român și operatori economici, în considerarea unei capacități de depozitare de 250.000 t/an, vor fi de 11,5 milioane lei. În cazul în care nu se constituie sub forma unei asociații în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii, influențele asupra bugetului de stat începând cu anul 2019 sunt de 23 milioane/an până în anul 2029, având în vedere o capacitate de stocare de 250.000/ t/an. (…) Având în vedere dinamica impredictibilă a pieței petroliere, reiese necesitatea existenței instrumentelor legale necesare ca Statul Român să se poată implica, la un moment dat, în asigurarea stocurilor minime prin intermediul Entității Centrale de Stocare din România, în sensul de a-și asuma o parte din constituirea și menținerea acestora prin intermediul stocurilor specifice”, se arată în expunerea de motive a Guvernului.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 16 octombrie a.c. și a fost înregistrat pe 23 octombrie la Camera Deputaților, în prezent fiind trimis pentru raport la comisiile permanente.

Cel de-al doilea proiect face referire la cerințele minime necesare pentru prevenirea accidentelor majore și limitarea consecințelor unor accidente ce vizează operațiunile petroliere din Marea Neagră. Astfel, pentru o conducere eficientă a Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, se prevede modificarea legii cadru, în sensul ca această autoritate să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat și de doi vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat, numiți prin decizie a premierului, pentru o perioadă de cinci ani, se arată în expunerea de motive a prim-ministrului Mihai Tudose.

Autoritatea Competentă de Reglementare a acestor operaţiuni la Marea Neagră a fost înființată în 2015, după adoptarea propunerii legislative inițiate de patru deputați, printre care și actualul deputat PSD de Constanța, Iulian Iancu. Inițiatorii au invocat „necesitatea unei legislaţii specifice pentru a asigura diminuarea pericolelor majore care sunt legate de industria offshore a petrolului şi gazelor naturale, în mod special de siguranţa privind procesele, izolarea hidrocarburilor în condiţii de siguranţă, integritate structurală, prevenirea incendiilor şi exploziilor, evacuarea, salvarea şi limitarea impactului asupra mediului, rezultate în urma unui accident major”. Totodată, salarizarea personalului Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră se face la nivelul de salarizare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, ceea ce înseamnă că, de exemplu, preşedintele instituţiei încasează aproape 10.000 de euro pe lună.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 17 octombrie a.c. și a fost înregistrat pe 23 octombrie la Camera Deputaților, în prezent fiind trimis pentru raport la comisiile permanente.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *