Guvernul va devansa termenul privind legea consumatorului vulnerabil. Cîțu a convocat CELULĂ DE CRIZĂ, după ce facturile la utilități au atins prețuri exorbitante

Termenul privind legea consumatorului vulnerabil va fi devansat puţin, a anunţat luni ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, care a precizat, în ceea ce priveşte scumpirea energiei şi gazelor, că aşteaptă măsurile propuse de Ministerul Energiei.

Este o preocupare în acest sens la nivelul Guvernului, dar Ministerul Energiei va veni cu propuneri, se lucrează deja şi ştiţi că premierul a anunţat deja, o să devansăm puţin termenul pentru consumatorul vulnerabil. În ceea ce priveşte partea de consumator vulnerabil, Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii vor veni cu un punct de vedere comun. Dar pentru măsuri imediate aşteptăm măsuri de la Ministerul Energiei”, a declarat luni ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, în urma şedinţei de Guvern.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat săptămâna trecută că Legea privind compensarea facturilor pentru consumatorii vulnerabili de energie ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie anul viitor, dacă proiectul va fi urgentat în Parlament.

PSD a anunţat săptămâna trecută că vrea ca legea consumatorului vunerabil să se aplice din 1 octombrie şi nu din ianuarie 2022, aşa cum a anunţat Guvernul, din cauza scumpirii energiei electrice şi a gazelor. Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Întrebat dacă se poate vorbi de o reducere a TVA pentru operatorii din domeniu, ministrul de Finanţe a spus că nu crede că este o măsură la care să se gândească acum: „În acest moment, aşteptăm măsurile propuse de Ministerul Energiei şi după aceea putem discuta. Din punctul meu de vedere, primele măsuri trebuie să vină de la Ministerul Energiei. Dacă ne-am ocupa la Ministerul de Finanţe, noi direct de această speţă, care ţine de Ministerul Energiei, vorbim de preţuri la energie electrică şi gaze, cred că Ministerul Energiei ar trebui, nu ştiu, să-l fuzionăm cumva cu Ministerul de Finanţe. Fiecare minister are propriile atribuţii”, a precizat ministrul de Finanţe.

Întrebat cât i-a venit factura la energie, el spune că aceste scumpiri afectează pe toată lumea, tuturor li s-a mărit valoarea facturii. În ceea ce priveşte deprecierea leului, ministrul de Finanţe precizează că BNR este cea care analizează acest aspect şi, dacă va fi nevoie, va lua măsuri suplimentare: „Cred că Banca Naţională este cea care are grijă şi verifică, analizează, urmareşte ceea ce se întâmplă în piaţa valutară şi practic îşi ia toate măsurile pentru ca deprecierea leului sau fluctuaţiile în curs să se menţină la niveluri corecte, acceptabile. Dacă va fi nevoie de măsuri suplimentare, sunt convins că Banca Naţională va lua toate măsurile pe care trebuie să le ia”, a declarat Vîlceanu, întrebat ce intenţii ia în calcul Guvernul legat de deprecierea leului.

Premierul Florin Cîţu a convocat, marţi, la Palatul Victoria, o întâlnire în contextul creşterii preţului la gaze şi a reclamaţiilor primite de la consumatori care acuză facturi exorbitante. Premierul Florin Cîţu se întâlneşte, marţi, de la ora 13.00, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei. Întâlnirea are loc la Palatul Victoria şi a fost convocată în contextul situaţiei de pe piaţa gazelor, unde se înregistrează creşteri considerate nejustificate ale preţurilor şi au fost reclamate modificări frauduloase ale contractelor încheiate de către consumatori, dar şi primirea de facturi exorbitante de către clienţii unor companii. Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că întâlnirea are loc „pe de o parte pentru a identifica aceste situaţii, pe de altă parte pentru a veni cu soluţii”.

„Soluţiile pe care le-am anunţat pentru această iarnă, pentru a le formaliza. ANPC va fi la masa discuţiilor şi vom vedea ce soluţii avem”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a apreciat că, dacă există aceste situaţii reclamate de clienţi, înseamnă că instituţiile care monitorizează liberalizarea pieţei nu şi-au făcut datoria.

La această discuţie vin şi cei de la Consiliul Concurenţei pentru că ei sunt cei care pot să ne spună dacă o piaţă funcţionează în condiţii normale sau nu. ANPC-ul este acolo pentru a vedea dacă au fost respectate contractele cu persoanele fizice sau cu consumatorii individuali”,a mai declarat premierul.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că, de marţi, ANRE şi ANPC vor începe controale la furnizorii de gaze, după ce mai mulţi consumatori au reclamat modificarea preţurilor şi facturi exorbitante. Ministrul afirmă că furnizorii care au anunţat un preţ fix pentru un an de zile şi îl modifică intră sub incidenţa a două legi şi vor fi amendaţi, în unele cazuri amenzile fiind „fabuloase”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Guvernul va devansa termenul privind legea consumatorului vulnerabil. Cîțu a convocat CELULĂ DE CRIZĂ, după ce facturile la utilități au atins prețuri exorbitante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *