Guvernul și-a pus pe cap primarii PNL! Asociația Municipiilor din România: „NU AVEM resursele financiare, umane și materiale să punem dezinfectanți la toate scările de bloc!”

Duminică seară, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o ședință la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Marcel Vela, dar și Nelu Tătaru și secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat. Aceștia au discutat despre o nouă ordonanță militară și noi măsuri de restricție. După această ședință, ministrul Vela a prezentat public faptul că a înaintat Ordonanța Militară nr. 4 către premier și președintele Klaus Iohannis. La conferința organizată duminică seară la sediul MAI, după ședință, ministrul Marcel Vela a anunțat faptul că primăriile au… responsabilități suplimentare. În cadrul discursului, ministrul a avut o greșeală în exprimare, folosind termenul dezinsecție în loc de dezinfecție. Totodată, Vela le-a transmis primăriilor din țară să asigure… dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor.

Asociația Municipiilor din România, condusă de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță și al cărei Comitet Director reunește primarii a 31 de municipii reședință de județ, a reacționat, luni, vehement la această directivă. Printre revoltați se află și mulți primari liberali, precum Emil Boc (Cluj), Nicolae Robu (Timișoara), Nicolae Oancea (Deva), Tiberiu Iacob Ridzi (Petroșani) ș.a. Inclusiv Mihai Chirica, proaspăt intrat în PNL, a semnat solicitarea trimisă Guvernului. Evident, printre semnatari se află și primarul Constanței, Decebal Făgădău.

„Urmare publicării în Monitorul Oficial a OM nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, autoritățile publice locale au obligația de a asigura, începând de mâine 31 martie 2020, montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuinţe situate pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi de a dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune. Nicio autoritate publică locală nu deține în acest moment resursele financiare, materiale și umane pentru a implementa o asemenea măsură, care implică:

  1. Achiziția de dispozitive și soluții dezinfectante și punerea acestora gratuit la dispoziția populației care locuiește în clădiri colective. Vă rugăm să țineți seama că cea mai mare parte a populației din municipii (peste 10 milioane de cetățeni) locuiește în clădiri colective.
  2. Asigurarea lucrărilor de montare a dispozitivelor și ulterior paza și aprovizionarea permanentă a acestora, în spații proprietate privată.
  3. Achiziția de soluții dezinfectante specifice pentru spațiile comune ale clădirilor colective și achiziția de servicii de curățenie permanentă/dezinsecție pentru blocurile de locuințe.

Mai mult, din analizele și evaluările făcute deja de autoritățile publice locale, nu au fost identificate entități comerciale care să furnizeze, la acest moment, dispozitive  și soluții dezinfectante care să asigure nevoile a mai mult de jumătate din populația României”, se arată în solicitarea Asociației Municipiilor din România.

CITEȘTE ȘI:

PRESA din CONSTANȚA: SCRISOARE DESCHISĂ către premierul Ludovic Orban și Grupul de Comunicare Strategică

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.