Guvernul se împrumută de 450 milioane de euro pentru a dezvolta satul românesc. Primarii din județul Constanța: „Banii să fie folosiți cu cap!”

Cu toate că au trecut mai bine de zece ani de când suntem membri ai Uniunii Europene, cele mai multe dintre satele românești sunt cu ulițele la nivel de pământ, fără iluminat public și fără servicii de canalizare. În condițiile în care atragerea fondurilor europene nerambursabile este un proces extrem de anevoios, statul român a apelat la o soluție de compromis prin care dorește să ajute mediul rural. Concret, în luna septembrie, Guvernul României a semnat un contract cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) prin care statul român a accesat un împrumut în valoare de 450 milioane euro, pentru investiţii în dezvoltarea rurală.

„Împrumutul în valoare de 450 milioane de euro se circumscrie prevederilor privind legislația în domeniul datoriei publice, fiind destinat finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice guvernamentale, a cărui disponibilizare are la bază realizarea sub-proiectelor din cadrul măsurilor selectate de către BEI cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2014- 2020). Aceasta este cea de-a doua operațiune a BEI care sprijină dezvoltarea rurală a României. Împrumutul se acordă pe o perioadă de până la 15 ani, cu până la 5 ani perioadă de grație în condiții foarte avantajoase în comparație cu alte instrumente de datorie publică, BEI fiind instituția financiară a Uniunii Europene cu rating AAA“, explică Guvernul în motivarea împrumutului.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi promotorul proiectului, iar beneficiarii finali ai împrumutului vor fi entităţi publice şi private. Pentru ca acordul să fie validat, Guvernul a inițiat un proiect de lege care va fi supus aprobării de către Parlament. Proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii a fost depus la Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat, în 3 decembrie. Senatul este Cameră decizională în acest caz.

Ideea ca statul să se împrumute pentru a finanța proiecte de investiții îi încântă și nu prea pe primarii din județul Constanța. Spre exemplu, primarul comunei Fântânele, Gheorghe Popescu, a declarat pentru TOMIS NEWS că, judecând prin prisma impactului național, nu i se pare că acest împrumut este foarte benefic. Asta din cauza faptului că acest împrumut duce la creșterea datoriei externe.

„Pe de altă parte, ca impact local, la nivelul administrației publice rurale, împrumutul este bun, pentru că orice ban venit în rural este util pentru dezvoltarea localității. Singura condiție e ca banul care vine să fie direcționat cu folos. Adică, să faci un împrumut extern și să dai banii pe luminițe de sărbători este total neoportun. Dar, pentru dezvoltare locală banii sunt bine-veniți, pentru că satul românesc este mult în urmă cu dezvoltarea“, a declarat Gheorghe Popescu.

La rândul său, primarul orașului Negru Vodă, Petre Urziceanu, a afirmat că orice ban care ajunge în mediul rural este bine-venit.

„Orice lucru făcut contribuie la dezvoltare. Important este să avem capacitatea de a restitui acești bani. Orice ban venit din orice sursă de finanțare este bine-venit, important este să folosim banii cum trebuie“, a spus Urziceanu.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*