Guvernul se împrumută a doua oară la BIRD ca să susțină asistența socială, întreprinderile de stat și… ajutoarele de căldură

România a semnat un acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în valoare de 500 de milioane de euro și, pe 2 noiembrie 2016, Guvernul anunța că este al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică (DPL 2), după cel de 750 de milioane de euro semnat în 2014.

Data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2017.

„Măsurile de reformă aferente acestui împrumut se referă, în principal, la îmbunătățirea sistemului de asistență socială, a managementului și a performanțelor întreprinderilor de stat, a funcționării pieței de energie, măsuri privind cadastrul și publicitatea imobiliară, precum și politica de prevenire și combatere a efectelor schimbărilor climatice”, se arată în expunerea de motive a Guvernului.

Proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut dintre România şi BIRD semnat la Bucureşti, la 20 decembrie 2016, se află în prezent, din 7 martie, înregistrat la Camera Deputaților, Senatul fiind camera decizională.

Pe 3 martie președintele Klaus Iohannis a înainat decretul către Liviu Dragnea, după adresa de recomandare din 24 februarie a premierului Sorin Grindeanu.

Proiectul are nevoie de raport de la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, unde termenul final a fost joi, 16 martie și de aviz de la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi  și Comisia pentru politică externă. Prima comisie, întrunită marți, 14 martie, a avizat favorabil proiectul și la fel a fost și raportul de a doua zi al aceleiași comisii.

„Împrumuturile DPL (de dezvoltare, din partea Băncii Mondiale – n.r.) sprijină România atât în procesul de reformă, cât și în atingerea obiectivelor de administrare a datoriei publice guvernamentale, oferind posibilitatea extinderii maturității portofoliului de datorie publică la un cost avantajos. (…) Prin măsurile întreprinse în cadrul programului, se urmărește inclusiv reducerea sărăciei în rândul quintilei celei mai sărace a populației. Una din acțiunile proiectului s-a referit la aprobarea legii privind venitul minim de incluziune, care presupune consolidarea programelor existente bazate pe testarea mijloacelor de trai: ajutoarele de căldură, alocațiile pentru susținerea familiei și venitul minim garantat, într-un singur program anti-sărăcie. Acesta urmează a se aplica începând din aprilie 2018. (…) Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 20 de ani, se va rambursa într-o singură tranșă, pe 15 octombrie 2036. Impactul financiar asupra bugetului de stat este generat de plata dobânzilor și a comisioanelor aferente”, mai susține Sorin Grindeanu în expunerea de motive al cărei final îl prezentăm cu semnătura premierului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *