Guvernul se grăbește să trimită proiectul de buget la Parlament. Bogdan Huțucă, comisia de buget-finanțe: „Îl vor prezenta în ultima clipă, să îngusteze orice reacție”

Nerăbdarea președintelui PSD, Liviu Dragnea, pornește motoarele partidului pentru proiectul de lege privind bugetul de stat. Astfel, s-a avansat deja termenul de 25 ianuarie, zi în care Guvernul condus de Sorin Grindeanu va trimite Parlamentului proiectul spre dezbatere și celelalte proceduri parlamentare.

Cu o majoritate puțin spus confortabilă, social-democrații ar putea să treacă prin Parlament proiectul de buget în doar câteva zile.

„Am înțeles că actualul Guvern dorește ca pe 25 ianuarie să trimită spre Parlament proiectul spre analiză și aprobare. Urmează să ajungă în comisiile de specialitate și, în final, la comisia de buget – finanțe, din care fac parte. Depinde de Guvern, e foarte importantă agenda sa și, mai clar, a Ministerului de Finanțe, adică în ce măsură, în două săptămâni, reușește să proiecteze bugetul general consolidat, cu toate anexele. Eu cred că vor reuși, pentru că ar trebui să se scrie pe un buget deja creionat, pentru că bănuiesc că Guvernul Dacian Cioloș, înainte de a pleca, a proiectat deja un buget. Ei (social-democrații – n.r.) ar trebui să se ducă acum pe partea de venituri și să vadă care este impactul bugetar al tuturor măsurilor pe care le-au luat, mai ales pe zona fiscală și economică, respectiv scăderea impozitului pe venit pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 lei, impactul celor 102 taxe, dacă mai adăugăm faptul că a trecut Ordonanța 3/2017 și au preluat din programul lor de guvernare că vor crește la 500.000 EUR plafonul la impozitul pe microîntreprinderi, au umblat puțin la modul de construcție la baza de impunere a contribuției de asigurări sociale de sănătate și a contribuției de asigurări sociale pentru pensii. De asemenea, au luat măsura de scutire de impozit pe profit a tuturor companiilor care fac exclusiv activitate de cercetare și inovare. Sper că nu am sărit vreuna. Eh, dacă le luăm pe toate acestea, trebuie evaluat impactul bugetar, scăzute veniturile la bugetul general consolidat cu aceste sume și apoi văzut cum vor reproiecta cheltuielile: vor renunța la anumite investiții în primul semestru al anului sau în tot anul? Se vor baza pe o absorbție mărită de fonduri? E foarte greu de stabilit… sau se vor duce cu datoria publică la pragul maxim de 60%? Adică să ne împrumutăm pe piața interbancară?”, a spus Bogdan Huțucă (PNL), vicepreședinte al comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, din Camera Deputaților, pentru TOMIS NEWS. Potrivit liberalului constănțean, se dorește „ieșirea în ultima clipă” cu proiectul de buget.

„Nu cred că se dorește multă transparență pe subiect în acest moment. Bănuiesc că doresc să iasă în ultima clipă cu proiectul, ca să îngusteze pe cât posibil timpul de reacție”, a concluzionat Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

De partea cealaltă, social-democrații acționează cu prudență și îndeamnă la răbdare.

„După 25 ianuarie, într-adevăr, intrăm în sesiunea parlamentară. Încă nu știm dacă miniștrii au schițat bugete, știm doar ca program. Înțeleg că se lucrează la buget, luni vor veni informațiile exacte. Cei din comisia de buget – finanțe din Parlament au avut discuții cu ministrul de Finanțe (Viorel Ștefan – n.r.)”, a spus un deputat social-democrat constănțean, pentru TOMIS NEWS.

Măsurile asumate de social-democrați care produc cele mai importante efecte asupra bugetului sunt: creșterea punctului de pensie la 1.000 lei, prevăzută a se aplica începând cu data de 1 iulie, măsură care va crește cheltuielile bugetare cu 2,6 miliarde lei; mărirea pensiei minime la 520 lei, aplicabilă de la 1 martie, va duce la cheltuieli mai mari cu un miliard de lei; creșterea salariilor în administrație decisă de la 1 februarie va genera un spor al cheltuielilor de 2,5 miliarde lei; eliminarea impozitului pe venit pentru pensii mai mici de 2.000 lei și eliminarea contribuției de sănătate pentru pensii aduc, împreună, un minus bugetar de 2,2 miliarde lei; ridicarea pragului pentru microîntreprinderi de la 100.000 la 500.000 euro reduce veniturile bugetare cu un miliard de lei; raportul Consiliului fiscal arătând că anul acesta va exista o creștere a cheltuielilor bugetare cu 5,7 miliarde lei și o scădere a veniturilor bugetare (după 1 februarie) de 3,1 miliarde lei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.