Guvernul s-a blocat în… Vlad Voiculescu. Barna, după ce a discutat cu liberalii: „NU se va ajunge la o solicitare de demisie”

Vicepremierul Dan Barna a declarat luni, la Parlament, că soluția tensiunilor din Coaliție „este dialogul”. Acesta a precizat că a avut o discuție cu liberalii și că „nu se va ajunge la o solicitare de demisie”, în ceea ce îl privește pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. Surse USR PLUS au declarat pentru Digi24.ro că „nu se pune problema” înlocuirii lui Vlad Voiculescu de la Sănătate.

Liderul deputaţilor Alianţei USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a transmis un mesaj de susținere pentru ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care spune că „nu pleacă nicăieri”. El susține că Voiculescu se află „sub asediu mediatic pentru că amenință caracatița din sănătate”:

Am o veste proastă pentru mafia din sănătate – Vlad Voiculescu nu pleacă nicăieri! Are toată susținerea noastră să termine ce a început! Vlad e sub un asediu mediatic pentru că o caracatiță imensă din sănătate se simte amenințată. Fie că sunt furnizori de echipamente și consumabile conectați politic și privilegiați dintotdeauna la licitații sau bine coordonați în tot felul de achiziții directe, fie că e vorba de marii directori și profesori inamovibili din sănătate în umbra cărora nu crește nimic de ani de zile, rețelele care se ocupă cu angajările pe șpagă în sistemul de sănătate, cu toții simt că se schimbă ceva și afacerile lor de milioane sunt amenințate. A început o eră nouă, cu transparență, cu concursuri și licitații corecte și ei nu pot accepta asta și s-au mobilizat să încerce să îl îndepărteze pe Vlad Voiculescu. Dar n-o să le meargă!”, a transmis Moșteanu.

Liderul deputaţilor Alianţei USR PLUS şi-a îndrfeptat apoi atenţia către unii parteneri de coaliție: „Știm cu toții ce înseamnă pregătire de congres, lupta internă și tentația acumulării de capital electoral prin ieșiri publice populiste. Este important însă să ne ridicăm cu toții la înălțimea responsabilității cu care am fost învestiți. Funcțiile vin și trec, dar dincolo de astea avem cu toții o misiune istorică – să învingem coronavirusul și să relansăm economia. Eu sunt de acord să avem oricând o discuție despre ce ar fi putut face mai bine colegii din executiv, prim ministrul, miniștrii, secretari de stat, responsabilii cu vaccinarea. Însă vom face asta împreună, în echipă, cu feedback constructiv așa cum trebuie să fie între parteneri loiali care vâslesc la aceeași barcă în aceeași direcție și vor să vâslească din ce în ce mai tare”.

Liberalii s-au reunit într-o ședință a Biroului Executiv, la ora 10, înainte de ședința coaliției programată tot luni, în care este de așteptat să fie discutate cele mai recente tensiuni dintre partenerii de guvernare, upă ce mai mulţi lideri PNL au anunţat că vor cere demiterea lui Voiculescu. Premierul Florin Cîțu nu participă la această ședință,  în condițiile în care tot mai mulți liberali i-au cerut acestuia schimbarea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Liberalii reclamă „gafele” lui Vlad Voiculescu și cer „măsuri”. Public, doar vicepreședintele PNL, Ben Oni Ardelean, a cerut demiterea ministrului. De asemenea, liderii coaliției vor avea luni o primă întâlnire care are loc într-un context tensionat după ultimele declarații ale premierului Florin Cîțu la adresa ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a anunțat că și-a amânat vizita la Bruxelles pentru a participa la ședința coaliției.

Premierul Florin Cîțu a declarat duminică, și mai apoi a reluat într-o postare pe Facebook, că a cerut tuturor miniștrilor din Guvern „transparenţă, coerenţă, profesionalism”. Premierul s-a ferit să îl acuze direct pe ministrul Sănătății în legătură cu situația de la Spitalul Foișor, însă a transmis că „este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România”, dând de înțeles că așteaptă demisii de onoare.

Din ședința liberalilor

În cadrul ședinței, Ludovic Orban i-a recomandat ministrului de Interne, Lucian Bode, să ia o decizie în ceea ce priveşte situaţia de la Timiş. Mai exact: președintele PNL i-a cerut lui Bode să-l demită pe prefectul USR care a fost de acord cu controlul incognito de la restaurantul unui hotel, pentru care a trimis inclusiv oameni din instituţie.

Ben-Oni Ardelean a cerut în Biroul Executiv al PNL demiterea lui Vlad Voiculescu, iar la scurt timp a fost întrerupt de Ludovic Orban care a spus că decizia îi aparține doar premierului. Ludovic Orban a făcut din nou apel la calm. A început ședința Biroului Executiv al PNL. Surse liberale au precizat pentru PS News că în debutul ședinței Ludovic Orban le-a spus celor prezenți că nu interzice criticarea lui Vlad Voiculescu, însă „nu recomandă”.

Răspunderea politică pentru menținerea lui Voiculescu în funcție aparține în exclusivitate USR PLUS”, a mai spus Orban.

Rareș Bogdan, prim vicepreședinte al PNL, a declarat, luni dimineața, că la ședința partidului nu se va discuta despre demiteri, ci despre evenimentele de la spitalul Foișor, subliniind că cineva trebuie să dea explicații pentru ce s-a întâmplat vineri seară.

Cineva trebuie să ne dea explicații. Vom afla azi cine, de la domnul Stoica, de la domnul Voiculescu, de la doamna Moldovan, care ar trebui să vorbească mai puțin și să facă mai mult, de la domnul Arafat sau de la Nicușor Dan. Vom vedea exact ce s-a întâmplat. Premierul are tot sprijinul nostru, nu doar al PNL, ci și al președintelui. Ce s-a întâmplat la Foișor nu trebuie să se mai repete. Situația e mult mai liniștită în coaliție decât pare de dinafară. Nu discutăm de demiteri, ci de un lanț al vinovățiilor, care trebuie explicat. Un prim ministru când dă declarații, nu trebuie dublat de alții. Premierul, președintele, guvernatorul și patriarhul nu trebuie dublați. Sper ca situația de ieri să fi fost doar o lipsă de comunicare”, a declarat Bogdan.

El a mai spus că șeful DSU, Raed Arafat, este obosit și că ar trebui să mai încerce empatia, subliniind că aducerea acestuia la ședința precedentă a PNL a fost o greșeală.

Tensiunile dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu sunt mai vechi, în trecut existând mai multe schimburi de replici între cei doi. De această dată, în spatele lui Voiculescu s-a pus și partidul. La finalul săptămânii trecute, după raportul Corpului de control al premierului la Ministerul Sănătății, raport în urmă căruia a fost sesizat Parchetul, USR PLUS a avut cel mai dur atac la premier.

Într-o decizie a conducerii USR PLUS, Birourile Naționale Reunite și-au reafirmat susținerea pentru Vlad Voiculescu și i-au cerut premierului „să desecretizeze minuta ședinței de guvern în care a fost adoptată hotărârea privind înființarea centrelor speciale de vaccinare” și au cerut un control în Guvern al Corpului de Control al Ministerului Sănătății privind campania de vaccinare, o temă mai veche pe care Cîțu și Voiculescu au mai avut contre.

Ședință și la PSD: Se pregătește lovitura în cazul Vlad Voiculescu

Social-democrații s-au reunit și ei luni dimineață într-o nouă ședință pentru a discuta cazul lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Aceștia iau în calcul depunerea unei noi moțiuni simple împotriva șefului de la Sănătate.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *