Guvernul Orban nu are încredere în președinții de CJ, printre care și Lupu: BLOCHEAZĂ descentralizarea din cauza unor „riscuri și disfuncționalități”

Guvernul Orban va adopta, în ședința de miercuri seară, un Memorandum în care se propune să nu aibă loc transferul unor competențe de la centru către Consiliile Județene. Astfel, în conformitate cu OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, ministerele au obligația de a elabora analize de impact privind oportunitatea transferului de competențe de la nivelul administrației publice centrale la nivelul autorităților administrației publice locale. Domeniile incluse în procesul de descentralizare sunt: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educație – activități extrașcolare, tineret și sport. Prin urmare, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care va fi învestit mâine în funcție, va fi ușurat de o bătaie de cap.

În ceea ce privește domeniul „agricultură” se vizează analizarea oportunităţii transferului la nivelul judeţelor al competenţelor exercitate în prezent de:

a) direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;

b) oficiile pentru studii pedologice şi agrochimice judeţene;

c) serviciile regionale aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură;

În Memorandum se arată că „nu este eficientă și oportună” descentralizarea competențelor exercitate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru că există „riscuri” sau „disfuncționalități”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.