Guvernul Orban, cu mandatul pe masă: și-a angajat răspunderea pentru două proiecte de lege

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, joi, în plen de reunit, începând cu ora 12.00 în trei ședințe succesive, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, modificarea legilor Justiției, abrogarea OUG 51 și legea plafoanelor bugetare. 

CITEȘTE ȘI:

Ședința a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că sunt prezenţi 172 de parlamentari.

În prima şedinţă comună, Guvernul și-a asumat răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, cea de a doua şedinţă comună a vizat angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020. De asemenea, potrivit procedurii, nu au fost dezbateri din partea grupurilor parlamentarilor, după ce premierul îşi asumă răspunderea pentru fiecare proiect de lege.

În Parlament, Executivul a renunțat la prima propunere, referitoare la măsura pensionării anticipate a magistraților.

Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Pașii pregătiți de Ludovic Orban. Amendamentele depuse

Parlamentarii USR au solicitat, joi, scăderea deficitul bugetar pentru anul 2020 de la 3,60% la 3%, depunând, în acest sens, un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul viitor, pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea. USR susţine că mărirea previziunii de deficit peste limita de 3% este „o greşeală”, pentru că acesta va fi finanţat prin datorie, ceea ce va determnia creşterea dobânzilor pentru mediul privat şi a inflaţiei şi va devaloriza moneda naţională.

Un alt amendament la acest proiect a fost depus de deputatul ALDE Andrei Gerea, care solicită însă creşterea deficitului bugetar la 3,95%.

PSD a propus eliminarea textului din proiect care prevede că „recuperarea integrală a costurilor de exploatare, reabilitare şi dezvoltare să se facă prin tarife sau taxe suportate de către beneficiarii direcţi ai transportului şi prin finanţare de la bugetele locale”. În varianta actuală a legii în vigoare recuperarea costurilor se face „prin compensaţii acordate conform Regulamentului CE nr. 1370 din 2007. Potrivit social-democraţilor, „dacă nu apar compensaţiile, conform regulamentului, pentru anumite categorii sociale cum sunt elevii atunci transportatorii vor fi forţaţi să aplice măsuri de dumping”.

PSD a mai propus extinderea termenului pentru încheierea contractelor de servicii publice de la data de 31 decembrie 2020, cât prevede Guvernul, la data de 31 decembrie 2022, motivând că trebuie finalizate procedurile privind studiile de mobilitate. Un amendament în acelaşi sens a fost depus şi de deputatul PNL Marius Bodea.

Şi USR a propus un amendament la acest proiect, care se referă la respingerea OUG nr. 51/2019 privind transportul de persoane, pe motiv că respingerea actului normativ este calea de urmat necesară atunci când se doreşte anularea efectelor unei ordonanţe.

În privinţa proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, PSD a solicitat renunţarea la întreg actul normativ.

Parlamentarii au avut termen până la ora 10:00 pentru a depune amendamente la cele trei proiecte pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea joi.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, în urma unei întâlniri de miercuri cu premierul Ludovic Orban, faptul că i-a transmis acestuia poziția USR și i-a solicitat să trimită Legea bugetului în Parlament, nu să o treacă prin angajarea răspunderii parlamentare.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut joi că trebuie mărit deficitul bugetar la 4%, pentru că altfel ar însemna că România taie de la investiții. Tăriceanu a comparat intențiile Guvernului Orban cu cele ale unui șofer care scoate mașina din viteză și îi mai pune și frână.

Guvernul a respins în şedinţa de joi amendamentele care vizau modificarea ţintei de deficit bugetar, dar a admis creşterea plafonului pentru bugetul alocat unităţilor administrativ teritoriale de la 78,33 miliarde lei la 78,79 miliarde lei. Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a menţionat că pentru proiectul de lege privind plafoanele bugetare au fost depuse amendamente din partea grupurilor parlamentare USR, ALDE şi PNL. Amendamentul care viza stabilirea ţintei de deficit bugetar la 3% pentru anul 2020 a fost respins. De asemenea, a fost respinsă propunerea de creştere a deficitului bugetar la 3,95%. Reprezentantul Guvernului a arătat că un astfel de amendament „nu corespunde cu viziunea actualului Guvern, care intenţionează să ia măsuri pentru consolidarea şi fiscală şi bugetară în anul 2020”, în sensul ajustării deficitului bugetar de la 4,4%, estimat pentru finalul acestui an, la 3,6%.

Pe de altă parte, au fost adoptate două amendamente din partea grupului parlamentar PNL. Unul dintre acestea vizează corectarea unei erori materiale, iar celălalt modificarea bugetului alocat unităţilor administrativ teritoriale, în sensul creşterii plafonului de la 78,33 miliarde lei la 78,79 miliarde lei.

PSD nu depune moțiune de cenzură! Orban va mai apela la procedura răspunderii guvernamentale

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că PSD va sesiza Curtea Constituțională pe legile în cazul cărora Guvernul și-a angajat răspunderea, asta pentru că două legi care reglementează același lucru se află în dezbatere parlamentară. Ciolacu a precizat că PSD nu va iniția o moțiune de cenzură.

De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a declarat că nu se teme de o amenințările PSD cu CCR.

„Prin asta PSD arată că a rămas prizonier intereselor obscure la baronilor roșii, care sunt inițiatorii OUG 51 care au luat copii posibilitatea de a merge la școală. Prin OUG 51 s-a partizat cu transportatorii care nu satisfac cerințele UE și care nu ar putea rămâne în sistem dacă s-ar organiza licitații. Aștept cu interes să sesizeze CCR să văd cum justifică faptul că țin pe trasee vehicule care nu corespund tehnic sau care să ia copii dacă nu plătesc bilet. Atacarea la CCR este o modalitate de a tergiversa”, a spus Orban.

Întrebat dacă Guvernul își va mai asuma răspunderea și pe alte proiecte de lege, premierul a precizat că asumarea este o procedură mult mai democratică comparativ cu adoptarea OUG.

„Este posibil să mai folosim procedura angajării răspunderii guvernului. Procedura angajării răspunderii guvernului este mult mai democratică decât emiterea de OUG și are câteva avantaje nete în raport cu OUG. În cadrul angajării răspunderii, parlamentarii pot să formuleze amendamente, iar guvernul adoptă anumite amendamente care sunt potrivite și care aduc efecte benefice”, a spus Orban.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.