Guvernul Orban a adoptat o LEGE SPECIALĂ pentru menținerea restricțiilor în perioada stării de alertă

Premierul Ludovic Orban a convocat luni Guvernul, pentru un proiect… special. Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege pentru impunerea măsurilor în timpul stării de alertă, care va intra în vigoare din 15 mai.

Proiectul, adoptat luni, a fost coordonat de ministrul Cătălin Predoiu, iar Orban a arătat că adoptarea este necesară întrucât CCR limitează foarte mult marja de mișcare.

„Noi trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfășurat-o în ultimele trei luni, pentru că, practic, împotriva epidemiei am început înainte de declararea stării de urgență. Este clar că decizia CCR limitează foarte mult marja de mișcare și pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menține acele restricții absolut necesare pentru protejarea sănătății românilor, am decis să elaborăm și să înaintăm acest proiect de lege”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit ministrului Predoiu, actul normativ conține propunerile anunțate deja sâmbătă de MAI și INSP, dar organizate în așa fel încât să aibă o… acoperire legală.

„Scopul acestei legi este protejarea vieții și sănătății cetățenilor în contextul pandemiei, care reprezintă valorile și drepturile fundamentale recunoscute de Constituție. Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, care să organizeze desfășurarea unor activități economico-sociale în cadrul instituțiilor publice. (…) Proiectul are o parte generală, care definește sfera de aplicare, măsurile, adresabilitatea, dar și durata. Este vorba de un proiect care se adresează duratei de stare de alertă. În același timp, este un proiect flexibil, care lasă la dispoziția autorităților – în viitor – posibilitatea de a apela la astfel de măsuri, în cadru normal. Partea substanțială, de mijloc, compusă din contribuțiile și propunerile venite de la toate ministerele, vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte. Sunt măsuri care se cunosc de opinia publică, au fost publicate pe site-ul MAI și nu reprezintă o noutate. În ceea ce privește dispozițiile finale, noi acolo am reglementat faptul că organizarea punerii în aplicare a prevederilor din această lege revine ministerelor, CNSSU și altor instituții cu atribuții în acest context prin acte normative, inclusiv guvernul prin Hotărâri, pe baza hotărârilor CNSSU, strict pe domeniile stabilite de lege”, a spus Predoiu.

În finalul dezbaterilor, Orban s-a adresat ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, căruia i-a solicitat să fie pregătit pe 13 mai, când CCR se va pronunța în privința stării de alertă.

„Să țineți cont de faptul că Avoocatul Poporului a sesizat CCR și în privința reglementărilor care afectează starea de alertă. Trebuie să fim pregătiți, pentru că termenul de judecare este miercuri, pe 13, trebuie să fim pregătiți cu orice modificare care este necesară pentru a putea da replica legală, constituțională și faptică, astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitor la activitatea CNSSU și a altor entități în cadrul stării de alertă”, a spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *