Guvernul Orban 2, născut… mort, înainte de votul de învestire. CCR: Desemnarea lui Orban, NECONSTITUȚIONALĂ

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, de la ora 16:00, în şedinţa comună în care ar fi trebuit să fie acordat votul de încredere Guvernului Orban 2. Majoritatea partidelor anunțaseră încă din ultimele zile faptul că fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota, astfel că s-au creat condițiile să nu existe cvorum. De altfel, nici măcar parlamentarii PNL nu vor vota Guvernul Orban 2, scopul declarat al liberalilor fiind ca acest Executiv să nu treacă de votul parlamentarilor, pentru a se putea ajunge la a doua propunere de Guvern care să aibă aceeaşi soartă. După respingerea a două propuneri de guvern de către Parlament, preşedintele Klaus Iohannis poate dizolva Parlamentul şi se organizează alegeri anticipate.

CCR: Desemnarea lui Orban, a doua oară, NECONSTITUȚIONALĂ!

Cabinetul Orban 2 are aceeaşi componenţă ca Executivul demis prin moţiune de cenzură. Majoritatea miniştrilor au fost avizaţi negativ de către comisiile reunite ale Parlamentului.

CITEȘTE ȘI:

În plus, a fost așteptată decizia Curţii Constituţionale, care s-a întrunit tot luni, pentru a se pronunţa cu privire la sesizarea vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură. În eventualitatea în care Curtea Constituţională ar fi admis sesizarea PSD, şedinţa ar fi rămas fără obiect.

Potrivit documentului semnat de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, conflictul constă în „exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţie, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru”.

Decizia CCR a fost favorabilă PSD. Curtea a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis. Hotărârea a fost luată cu majoritate, de 7 la 2. În aceste condiţii, președintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze un alt candidat pentru funcţia de premier.

Decizia a fost anunţată cu o oră înainte de şedinţa de învestire a guvernului Orban 2, astfel că această şedinţă a rămas fără obiect. Cu toate acestea, ședința din Parlament a început, însă au fost doar 188 de parlamentari prezenți, iar cvorumul nu a fost întrunit, prin urmare lucrările au fost închise.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.