Guvernul nu își respectă promisiunile. Cadrele MAI și MApN sunt în pragul exploziei: „Facem miting cu 10.000 de persoane!”

Militarii români nu au dreptul să se asocieze în sindicate care să le reprezinte interesele şi să îi apere în faţa  instituțiilor statului, iar, de partea cealaltă, polițiștii, cu statut special, beneficiază de acest drept, însă sindicatele lor nu găsesc un limbaj comun nici când interesul o cere. În prezent, Armata și cadrele MAI împărtășesc o problemă comună: salarizarea. Noul Guvern a promis și a garantat creșteri salariale pentru bugetari, prin Hotărârea de Guvern 1/2017, doar că pentru militari nu se aplică nici măcar salariul minim pe economie, iar, pentru polițiști, calculele Executivului i-au lăsat cu ochii în soare…

La militari, cu audiențe și sprijin de la Statul Major. La polițiști, cu circ

Peste 1.000 de poliţişti au protestat miercuri în faţa Ministerului de Interne şi, ulterior, în faţa Guvernului, revoltaţi de faptul că, în loc să le apere interesele, MAI a încalcat legea şi le-a dat… ţeapă cu banii de salariu. Protestul a fost organizat de președintele Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul”, Emil Păscuț. Ministerul Afacerilor Interne a dat asigurări prin intermediul unui comunicat de presă că, începând cu drepturile salariale aferente lunii februarie 2017, care se plătesc în luna martie 2017, se asigură nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit la 1.450 lei.

protest mai 2

În loc să aplice HG 1/2017 care prevede, la art. 1, că „începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1.450 lei lunar”, MAI a lăsat salariile de funcţie ale poliţiştilor la circa 500 – 592 de lei pe lună, iar diferenta până la 1.450 de lei a fost acoperită cu sume compensatorii. La fel și în cazul militarilor, unde diferența până la 1.450 lei este acoperită cu tot felul de sporuri. Dincolo de ilegalitatea acestui ajutor de stat, care îi transformă, practic, pe militari și polițiști în asistați social, Guvernul insistă să considere că apărarea și ordinea publică nu se regăsesc printre… priorități.

Salariul de polițist: 1099 lei

fluturas salariu MAI

De partea cealaltă, vineri, 17 martie, la sediul Statului Major General, a avut loc întâlnirea dintre Marius Apostol, președintele Asociației Militarilor Veterani AMVVD; Dănuț Albu, președintele Ligii Militarilor Profesionişti si Șeful S.M.G., Gen. Nicolae Ionel Ciucă,  subofițerul de comandă al Șefului S.M.G. plt.adj.pr. Florea Sas; consilierul Șefului S.M.G.,  col. Nicolae Anghelescu și alți experți finanaciar-contabili ai S.M.G. Audiența la gen. Ciucă a avut ca scop dezbaterea privind H.G. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată militarilor. La propunerea Șefului S.M.G., ministrul Apărării a inițiat în regim de urgență, către Guvernul României, implementarea actelor normative pentru aplicarea H.G. 1/2017 privind salarizarea militarilor. Totodată, LMP și AMVVD au solicitat cu două zile înainte de întâlnirea de vineri o audiență la ministrul Apărării, Gabriel Leș, pe același subiect. În prezent, salariul minim al militarilor este de 900 lei…

LMP Ciuca

Direcțiile financiare – „lacheii ăștia care vor veni în instanță să ne vândă” 

Un general al Armatei, Florin Jianu, şeful Direcţiei financiar-contabile din MApN, s-a opus explicit aplicării Ordonanţei 1/2017 şi în cazul soldaților gradați profesioniști, o situație similară și în cazul cadrelor MAI, semnalată de Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”, care anunța pe 9 martie:

„În aceste momente, inamicul nr.1 al polițiștilor (pe lângă inamicul nr.0, șmecherii din aparatul central) sunt „colegii polițiști” de la juridic și de la financiar. Ne vând și unii și alții. Juridicul și-au băgat capul cât mai adânc între picioare. Nici un polițisto-consilier nu sare să strige că modul în care vrea MAI să aplice HG nr.1 din 2017 este ilegal. Din contră, când noi îi vom da în judecată în curand, pentru voi, polițisto-lacheii ăștia vor veni în instanță să se screamă că nu avem dreptate, ca să ne respingă instanța acțiunea. Colegii „polițiști” de la financiar, la fel, tac și (ne) lucrează. Ne ascund că MAISAL a fost modificat să urce până la 1450 lei cu ajutorul „sumelor compensatorii” pe care OUG 1/2010 și HG 1/2017 interzic să fie luate în considerare la stabilirea diferenței între salariul real de funcție ( ci x vr) și 1450 lei. Ați văzut mai jos scrisoare IGPR – direcția financiară, în care ăștia se prefac că ei încă nu știu cum să calculeze HG 1 din 2017. De ce ne vând toți ăștia? E simplu. Niciunii din ăștia care ne vând nu sunt polițiști adevărați. Toți sunt de la structurile suport. Toți sunt șantajabili pentru că nu au justificare să fie polițiști. Niciunul nu are în fișa postului, atribuții de polițist. Toți „colegii” vor salariile noastre, pensiile noastre, fără pericolul pe care îl intâmpinați voi, adevarății, pe stradă”.

Aproximativ 80.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor beneficia de majorările salariale decise după discuţiile cu sindicatele, majorări care reprezintă un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar, a declarat, joi, ministrul de Interne, Carmen Dan.

„Urmare a discuţiilor şi a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcţiei de bază, solda funcţiei de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017”, a spus Carmen Dan, care a mai precizat că  s-a convenit devansarea termenului de acordare a salariului de merit pentru poliţişti din luna august în luna aprilie.

Cu toate acestea, liderii de sindicate au declarat, la ieşirea de la discuţiile cu ministrul de Interne, cu secretari de stat şi cu ministrul pentru Dialog Social, că nu au ajuns la nici o înţelegere,  întrucât li s-a propus ca de la 1 aprilie poliţiştii să primească în plus la salariu între 100 şi 300 de lei.

„VICTORIE epocală la M.A.I.! Ieri la negocierile de la MAI, polițiştii şi militarii jandarmi şi pompieri nu au primit decât promisiunea că salariile vor fi majorate din aprilie cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, în funcție de vechime . Sindicatul „Diamantul” a refuzat această pomană şi a hotărât să continue protestele”.

negocieri 16 martie

10.000 de oameni în stradă! „Pentru polițiști, duminica e mai scurtă decât pentru asistenții medicali?”

„Adversarul” Sindicatului „Diamantul”, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual – SNPPC, condus de președintele Dumitru Coarnă (FOTO), pe care Emil Păscuț îi consideră „vânduți” la MAI, anunță că va demara campania de proteste în perioada 23-25 martie , ca urmare a „conflictului de muncă declanşat în relaţia cu Guvernul şi MAI, având ca principală cauză nesoluţionarea revendicărilor noastre”.

coarna„Problema e la nivel de Guvern, pentru că implicația e clar financiară, nu am avea un blocaj cantonat la nivel de MAI. Discuția este mai amplă și se duce strict pe Guvern, care a promis o salarizare, dar tot Guvernul a declanșat o procedură de aplicare selectivă a legii salarizării și au majorat salarii la Sănătate, Învățământ, iar la sistemul de apărare și ordine publică, nu! Nu am fost tratați la același nivel în privința majorărilor salariale și sigur că s-au născut disfuncții, frustrări. Ni s-a dat explicația că pentru ei educația are prioritate, iar ordinea publică… am întrebat eu… ce e? Doar de formă? Salariul de bază minim brut, după insistențele noastre, a fost acordat la 86.000 de indicatori în plată, din 126.000. Practic, au fost ridicați de la 1.250 la 1.450 lei 86.000 de personal angajat al MAI, adică polițiști, jandarmi, pompieri și personal contractual, de la 1 februarie, care s-a văzut la salariul din martie. Problema este că sporurile de bază de pontaj nu au fost aplicate la această valoare, ci la o valoare de referință rămasă înghețată din decembrie 2009, o valoare mult mai mică și sigur că sunt și aici stări de disconfort financiar. De exemplu, un asistent medical primește pentru sâmbătă, duminică, sărbătoare legală un spor de 100%, raportat la un alt sistem de referință, majorat față de decembrie 2009, adică cel din februarie 2017, la valoare aproape dublă, iar polițistul primește 75%, de parcă ar fi duminica mai scurtă la polițist, iar sistemul de referință mult mai mic. Guvernul acceptat parțial și această doleanță a noastră, s-au formulat două amendamente la Ordonanța 9, care, spun ei, o să treacă în următoarea perioadă și va avea aplicabilitate de la 1 aprilie 2017. Or, noi solicităm pe cale de OG aceste elemente! Am solicitat decalarea termenului unui drept salarial stabilit prin Ordonanța 20, de la 1 august 2017, să decalăm cu 1 martie, ei au spus că, la fel, vor aplica de la 1 aprilie 2017. E vorba de 10%, salariul de merit, neregăsit în salarizarea actuală… Avem următoarele revendicări: 1 – majorare salarială de 20%, raportată la veniturile salariale brute pentru toți angajații MAI, 2 – plata asigurării serviciului de intervenție de la domiciliu (așa-zisa permanență) cu 40% din salariul de funcție, 3 – calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiții grele, conducători auto) – majorarea de la 75% la 100% pentru sâmbătă, duminică, sărbători legale să fie calculată la salariul funcției de bază, așa cum este stabilită în legea 284/2010 și nu cum se aplică acum, la valoarea din decembrie 2009, 4 – inițierea unei propuneri legislative privind statutul polițistului, care să garanteze acordarea compensației de chirie după modelul magistraților, în funcție de valoarea de piață a chiriei și asigurarea asistenței juridice a polițiștilor ultragiați, care sunt părți vătămate”, a spus președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

Iată calendarul protestelor: 23/24 martie 2017, orele 10,00-14,00: pichetarea Min. Muncii şi Justiţiei Sociale; 25 martie 2017, orele 10,00-12,00: miting în faţa sediului M.A.I.; orele 12,00-14,00: marş de protest/miting în faţa Guvernului. Întrucât militarii nu au voie să participe la astfel de proteste, vor fi prezente rudele lor!

„Avem declanșată activitatea de protest, în două etape – pe 23 și 24 martie, pichetăm Ministerul Muncii și pe 25 martie, deținem autorizație pentru orele 08:00-18:00, miting de mare amploare – mizăm pe 10.000 de participanți, în fața sediului MAI, apoi mergem către Piața Victoriei. Mizăm pe participarea a 10.000 de polițiști și personal contractual, dar și pe familiile militarilor care nu au voie să participe, dar avem promisiuni ferme că vor veni familiile militarilor, jandarmilor și pompierilor angajați pe bază de contract în MApN”, a mai spus Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

Asocierea în activități sindicale este o nouă doleanță a militarilor. Aceștia ar dori să se afilieze la EUROMIL, organizație europeană, fondată în 1972, care reunește asociații militare din 28 de state (inclusiv Ucraina) și care sprijină drepturile și libertățile fundamentale ale militarilor, precum dreptul de asociere și întrunire. EUROMIL promovează conceptul „militarul – cetățeanul în uniformă” și consideră că „fără o reprezentare profesională sau sindicală, apărarea şi promovarea intereselor angajaţilor şi militarilor este imposibilă; militarii sunt îndreptăţiţi să-şi apere interesele sociale şi profesionale la fel ca toate celelalte categorii de angajaţi”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.