Guvernul minoritar PNL, la un pas de… ÎNVESTIRE! Orban a încheiat ACORDURI POLITICE cu partidele, pentru susținere în Parlament

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a avut, marţi, discuţii cu majoritatea partidelor parlamentare, în vederea conturării unei majorităţi care să susţină Guvernul. Orban s-a întâlnit la ora 9.30, cu delegaţia ALDE, la 11.00 cu delagaţia PMP, la 13.30 cu reprezentanţii UDMR, iar la 15.00 cu delegaţia USR.

Acord și… pact de neagresiune cu ALDE

Ultima rudă de negocieri între PNL şi ALDE a fost una de succes, liderii celor două formaţiuni ajungând la un acord pentru susţinerea în Parlament a viitorului Guvern Orban. Acordul va fi unul scris, iar printre înțelegeri sunt rămânerea cotei unice de impozitare și tranșarea prin lege în Parlament a recursului compensatoriu. După discuții, Tăriceanu a arătat faptul că, per total, ALDE a înaintat 12 condiții pentru susținerea Guvernului Orban, toate acceptate.

Totodată, ALDE a mai obținut la negocierile pentru învestirea guvernului Ludovic Orban garanția din partea liderului PNL că liberalii nu vor porni o vânătoare de parlamentari ALDE după ce aceștia vor ajunge la Palatul Victoria. Astfel, s-a agreat un pact de neagresiune între cele două partide. Victoria lui Tăriceanu este importantă, în contextul în care ALDE, după ce și-a refăcut luni grupul din Camera Deputaților, prin recuperarea unui deputat, va anunța săptămâna viitoare și refacerea grupului din Senat, prin întoarcerea a doi parlamentari și, astfel, se va realiza condiția ca șapte senatori alesi pe listele ALDE să fie parte din grup.

CITEȘTE ȘI:

EȘEC cu PMP! „Am avut o discuție de un minut…

Orban ar fi vrut de principiu ca PMP să intre cu miniștri în Guvern, dar s-a lovit de o opoziție puternică din partea ALDE, UDMR și PRO România, care amenință că nu votează un guvern din care face partidul înființat de Traian Băsescu, motivul invocat fiind verdictul de colaborator al Securității. PMP vrea înființarea unui minister pentru relația cu Republica Moldova, pentru că este un domeniu prin care se individualizează pe scena politică. Astfel, Orban a luat în calcul înființarea unei agenții în subordinea directă a premierului, pentru relația cu Republica Moldova. În acest fel, Orban ar păstra și numărul redus de ministere și nici nu riscă să fie refuzat la vot de Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta și Kelemen Hunor.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat marți, la Parlament, că a avut o discuție de „un minut” cu premierul desemnat, Ludovic Orban, în care Orban a spus că nu va lua PMP în Guvern, nu va da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi și nici nu va înființa un minister pentru relația cu Republica Moldova, adică PNL a respins cerințele-cheie ale PMP. Tomac a zis că PMP va decide într-un Colegiu Național dacă va vota sau nu guvernul Orban.

CITEȘTE ȘI:

Negocierile cu UDMR, simplă formalitate…

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la finalul negocierilor cu Ludovic Orban că i-a lăsat omologului din PNL textul unui acord scris prin care liberalii se angajează ca viitorul guvern să nu dea OUG și nici să nu-și asume răspunderea guvernamentală în domenii precum justiție, legea electorală și administrație.

„Noi am spus că este nevoie de un acord scris, am și lăsat și un text scris colegilor liberali”, a spus Hunor.

Acord politic și cu USR

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat, înainte de discuțiile cu Orban, că îi va solicita o listă cu echipa guvernamentală a noului Cabinet.

După discuții, liderul USR, Dan Barna, a anunțat că a ajuns la un acord cu premierul desemnat Ludovic Orban pentru un vot asupra viitorului guvern liberal. Barna a explicat că s-a încheiat un acord politic între cele două formațiuni, iar Orban a fost de acord cu prioritățile USR.

CITEȘTE ȘI:

Orban, optimist: Guvernul VA TRECE!

Premierul desemnat Ludovic Orban a susținut, marți, că în urma negocierilor a ajuns la un acord politic cu toate formațiunile din opoziție și se arată optimist asupra votului din Parlament.

„În ceea ce privește participarea la guvernare, nu s-a exprimat dorința de a participa la guvenare cu miniștri. În cadrul negocerilor s-a concluzionat că va fi un guvern monocolor liberal, dar și cu tehnicieni la anumite ministere”, a spus Orban.

Pe modelul moțiunii de cenzură, Guvernul Ludovic Orban are nevoie de minim 233 de voturi în Parlament pentru a fi învestit. Luni după-amiază, se pare că Ludovic Orban a reușit să strângă 222 de voturi, fără PRO România. Practic, liberalilor le mai lipsesc minim 10 voturi pentru a-și trece Guvernul, a cărui listă va fi prezentată joi, urmând ca audierile în comisii să aibă loc vineri, iar luni, marți să se și supună la vot.

PNL a semnat deja un acord de colaborare cu ALDE, iar în ceea ce privește PRO România, se pare că nici până la acest moment Victor Ponta nu le-ar fi oferit un răspuns clar celor de la PNL. Se pare că Ponta ar vrea din nou la guvernare! Acesta le-a transmis liberalilor, prin intermediul delegației care a fost prezentă la negocieri, condițiile sale și ale partidului său pentru a vota Guvernul Orban: să primească nu mai puțin de 4 ministere – Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului. Se pare că decizia lui Victor Ponta a fost luată fără ca acesta să se consulte cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dacă este să luăm în considerare faptul că ALDE a parafat separat o înțelegere cu PNL.

PNL, USR, UDMR, PMP, ALDE și minoritățile naționale – singure forțe politice parlamentare care și-au exprimat sprijinul pentru noul guvern, contabilizează împreună 218 senatori și deputați. PNL are în acest moment 94 de parlamentari în cele două Camere ale Legislativului. USR are 40 de senatori și deputați, dar poate conta doar pe 39, senatoarea constănțeană Nicoleta Dinu fiind grav bolnavă, iar prezența ei la votul de învestitură nu este sigură. UDMR are 30 de parlamentari, ALDE are în total 20 de senatori și deputați, iar PMP are 18, după ce azi a depus jurământul deputatul Alexandru Teacă, înlocuitorul lui Octavian Goga – condamnat definitiv anul trecut la închisoare cu suspendare. La rândul lor, minoritățile naționale contabilizează 17 deputați, ei fiind singurii care au anunțat deja că vor vota Guvernul Orban.

Luni, surse liberale arătau faptul că Guvernul Orban se bazează pe 16-17 voturi în plus pentru învestirea noului Executiv.

Guvernul liberal ar urma să aibă 16 ministere, astfel că Ministerul Afacerilor Europene, cel al Românilor de pretutindeni, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Cercetării, Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul, dar și Ministerul Comunicațiilor ar urma să fie comasate.

Strategia lui Ludovic Orban a fost ca acesta să meargă la președintele Klaus Iohannis cu câte 2-3 nume pentru fiecare minister pentru a se negocia cea mai potrivită variantă. Astfel, în prezent, cea mai potrivită variantă este urrmătoarea:

1. Ministerul Afacerilor Externe  – Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne – Laurențiu Leoreanu 
3. Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
4. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu 
5. Ministerul Economiei – Virgil Popescu
6. Ministerul Dezvoltării – Raluca Turcan 
7. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu 
8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros 
9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
10. Ministerul Mediului – Costel Alexe
11. Ministerul Educației  – Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene – un independent
13. Ministerul Tineretului și Sportului – Sorin Moldovan
14. Ministerul Transporturilor – Lucian Bode
15. Ministerul Culturii – Liviu Brătescu
16. Ministerul Sănătății – Horațiu Suciu

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *