„Guvernul meu 3.0” MORT din fașă: PSD, PNL și AUR nici nu vor să audă de Cioloș premier! UDMR: „Va fi greu…”

Președintele Klaus Iohannis a avut luni seară declarații de presă la Palatul Cotroceni, după ora 18:00 și după consultările cu toate partidele politice: PNL, PSD, USR, AUR sau UDMR. În urma consultărilor, Iohannis l-a desemnat ca premier pe… Dacian Cioloș, președintele USR.

Liderii deputaților și senatorilor PSD, Alfred Simonis și Lucian Romașcanu, anunță luni că premierul propus de Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, nu va primi voturile parlamentarilor social-democrați:

„Nu, categoric nu îl votăm. Moțiunea PSD a fost nu doar împotriva lui Cîțu și a miniștrilor PNL, dar și împotriva miniștrilor USR. Această propunere este neserioasă. Cioloș a mai fost premier o dată și a fost un dezastru. Această propunere este o glumă”, a zis Simonis, la Antena 3.

Nu cred că e o propunere serioasă. Nu e făcută cu sensul de a coagula o majoritate. Chiar și cei de la PNL spun că a fost nominalizat Cioloș pentru că e reprezentantul majorității care a dat guvernul jos. Noi nu susținem decât un guvern de specialiști, de tranziție, până la anticipate. Ce facem, îl dăm jos pe Cîțu să o vedem pe doamna Turcan tot la Muncă, pe Cîțu vicepremier la Finanțe, Voiculescu să privatizeze tot la Sănătate? Eu nu cred în seriozitatea acestei propuneri. Poate mă înșel, dar nu cred”, a zis Romașcanu la Digi24.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost tranșat: desemnarea lui Cioloș înseamnă… primul pas pentru anticipate:

Desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate! PSD NU va vota niciodată un nou Guvern ZERO! Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru! Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”, a transmis Ciolacu.

Pe de altă parte, Florin Cîțu, președintele PNL, reacționează la anunțul președintelui Iohannis, referitor la desemnarea lui Dacian Cioloș drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Cîțu îi trimite pe foștii parteneri să negocieze cu PSD și AUR, partide alături de care USR a votat moțiunea de cenzură.

Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR. Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”, scrie Cîțu pe Facebook.

Klaus Iohannis a anunțat, după consultările cu liderii partidelor parlamentare, că l-a desemnat pe Dacian Cioloș să formeze un nou guvern.

Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de Prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș”, a spus Klaus Iohannis după consultările de la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare.

USR este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză, trasmite formațiunea. „Cea mai bună soluție pentru România astăzi este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru”, afirmă liderii USR.

De asemenea, ministrul interimar de Finanțe, Dan Vîlceanu, unul din liberalii foarte apropiați de Florin Cîțu, a declarat luni, la Antena 3, după ce șeful statului l-a desemnat pe Dacian Cioloș candidat de premier, că în mod normal ar trebui ca acesta să aibă majoritate în Parlament cu PSD și AUR.

Ar trebui să aibă și voturi această desemnare, dacă ne uităm la moțiunea de cenzură”, a zis Vîlceanu. El nu a spus dacă PNL îl va susține pe Cioloș premier.

AUR: Cioloș NU va fi votat de parlamentarii noștri!

Copreședinții AUR, George Simion și Claudiu Târziu, anunță luni că premierul propus să formeze un nou Guvern, Dacian Cioloș, nu va fi votat de parlamentarii formațiunii.

Votăm împotriva acestui Guvern, clar. Va duce țara cu oiștea în gard. Vom face o opoziție acerbă”, a zis Târziu, luni, la Antena 3.

„Dar cine crezi că te votează?”, i-a comentat și Simion lui Cioloș, pe Facebook.

Nici UDMR nu crede în… izbândă

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat luni că pentru formaţiunea pe care o reprezintă va fi foarte greu să susţină un guvern condus de Dacian Cioloş.

Am văzut această decizie a preşedintelui Iohannis, nu ştiu, dânsul poate că s-a gândit că există o majoritate în Parlament formată din 281 de senatori şi deputaţi – cei care au votat împotriva Guvernului şi, drept rezultat al acestui vot, Guvernul a fost destituit în Parlament. Pentru noi va fi destul de greu să-l acceptăm pe domnul Cioloş ca prim-ministru. Primul motiv este că a format o coaliţie de conjunctură cu AUR – prima moţiune de cenzură iniţiată a fost semnată numai de USR PLUS şi AUR. După aceea, USR PLUS a votat o altă moţiune îndreptată împotriva Guvernului. Având în vedere aceste două motive, pentru noi va fi destul de dificil”, a precizat liderul deputaţilor UDMR, pentru AGERPRES.

El a adăugat că vor exista totuşi discuţii în perioada următoare, dar pentru senatorii şi deputaţii UDMR va fi dificil să accepte un guvern condus de Cioloş.

Sigur, vom discuta, vom sta la masă, dar va fi destul de dificil să ne convingem colegii din UDMR – senatori şi deputaţi – să susţină un guvern condus de Dacian Cioloş. Vom discuta această situaţie în forurile statutare, dar va fi dificil pentru noi să acceptăm un guvern condus de Dacian Cioloş. Poate preşedintele s-a gândit că există acea majoritate care s-a conturat şi la moţiune. Nu ştim în acest moment pe ce s-a bazat preşedintele, pe ce şi-a bazat această convingere că ar putea exista o majoritate care l-ar vota pe Dacian Cioloş. Singurul element obiectiv este moţiunea de cenzură, alte elemente obiective nu avem în acest moment”, a argumentat Csoma Botond.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *