Guvernul își va angaja răspunderea pentru certificatul verde

Guvernul vrea să-și asume răspunderea pe certificatul verde COVID, susțin surse politice citate de RTV. Este o procedură simplificată și rapidă de adoptare a unor legi. Prin acest procedeu Guvernul obține viteză de adoptare și ocolirea hățișurilor parlamentare – singurul risc e cel legat de o Moțiune de cenzură depusă de cei care nu sunt de acord cu legea, dar ținând cont că actuala majoritate nu are nici o problemă în a respinge orice încercare de doborâre a guvernului. Prin urmare premierul Nicolae Ciucă ar urma să se prezinte în Parlament, să asume legea și apoi dacă în termen de 3 zile ea nu este atacată printr-o moțiune de cenzură care să și treacă, atunci legea este considerată adoptată și se trimite la promulgare. Parlamentarii au 24 de ore să prezinte amendamente care pot fi luate în considerare sau nu de guvern înainte să o asume în ședința publică a Parlamentului reunit în ședința comună.

Potrivit Constituției România procedura Angajării răspunderii guvernului este una excepțională:

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, luni, după şedinţa de Guvern, că au existat discuţii privind subiectul asumării răspunderii Guvernului pe certificatul verde, însă nu a dorit să spună dacă se va întâmpla acest lucru.

Întrebat despre asumarea răspunderii Guvernului, în Parlament, pe proiectul certificatului verde, Cărbunaru a răspuns: „Au existat discuţii în legătură cu acest subiect. În momentul în care vom avea elemente noi, le vom comunica. Când vom avea elemente concrete, voi reveni”.

Potrivit unor surse politice, PSD ar dori ca premierul Nicolae Ciucă să îşi asume răspunderea în Parlament pe proiectul certificatului verde. Social-democraţii consideră că, prin asumarea răspunderii, proiectul va trece mai repede de Parlament şi se va evita şi opoziţia celor care nu doresc aplicarea certificatului verde, la locul de muncă. PSD vrea ca certificatul verde să intre în vigoare până la Crăciun, şi doar prin procedura asumării răspunderii se va putea realiza acest lucru.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.