Spread the love

Constanța ar putea să aibă, începând cu anul școlar viitor, un liceu militar de marină, practic vorbim de reînființarea unității școlare care a fost desființată în 1998. De asemenea, viitorul liceu va funcționa în aceeași clădire, în locul actualului Colegiu Tehnic „Navrom” din cartierul Poarta 6.

Liga Navală Română, alături de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrșu, împreună cu Primăria Constanța și Inspectoratul Școlar Județean au făcut demersuri la Ministerul Apărării Naționale pentru reînființarea unității de învățământ specializate.

Pașii Primăriei municipiului Constanța au fost făcuți, vineri, cu prilejul ședinței extraordinare. Consilierii locali municipali au aprobat mai multe proiecte, printre care transmiterea unor imobile aparținând domeniului public al municipiului în administrarea unor unități de învățământ preuniversitar de stat și dezmembrarea unui imobil aflat în domeniul aflat în domeniul public al municipiului în vederea înscrierii în cartea funciară. De asemenea, proiectul de hotărâre privind transmiterea unui imobil în vederea dării în administrarea MApN a fost amânat, întrucât, potrivit primarului Decebal Făgădău, Guvernul încă nu a aprobat memorandumul necesar acestui transfer.

„Interesul meu a fost să profităm cu toții de acest moment și să relansăm și să redimensionăm atât fostul Navrom, cât și fostul SNC. Am propus mai multe soluții: școala 15 arată bine și care are o suprafață de teren unde pot fi acomodate multe ateliere, astfel încât să asigure necesarul de astăzi și de mâine al școlii. De asemenea, copiii să fie cazați mai aproape de centru, la gară. Avem un cămin gol, în conservare. Evident că structurile vor primi și alocările bugetare astfel încât să își modernizeze infrastructura. Pentru a câștiga timp, am propus o dezmembrare la Al. I. Cuza, separăm grădinița și pregătim pentru transfer unitatea în momentul în care se încheie anul școlar. Transferăm către Al. I. Cuza atât școala 15, cât și căminul, tocmai pentru a aloca fonduri să înceapă modernizarea și extinderea ca la începutul școlii să se poată mândri cu infrastructură mai bună. Toate demersurile sunt pe un făgaș normal, într-un ritm accelerat, pentru că vrem ca în Anul Centenarului să reînființăm liceul de marină militară la Constanța. Așteptăm memorandumul de la Guvern, astfel încât să putem aproba transferul din proprietatea publică a municipiului Constanța în proprietatea publică a statului, administrat de MApN, retrag punctul numărul 3 și când vom avea confirmarea memorandumului, vom face o ședință de îndată tocmai pentru a putea emite acest act necesar demarării investițiilor. Liceul de marină militară sunt convins că va aduce un plus Constanței, mă refer la un model pentru comunitate. Reînființarea liceului militar de aviație de la Craiova a crescut atractivitatea zonei și performanțele. Din ce mi-au spus colegii de la Craiova, ultima medie a fost peste 9,40, asta înseamnă că tinerii din toată țara care doresc să urmeze înainte de liceu o carieră militară aleg zonele acestea. Navrom trebuie să aibă o infrastructură modernizată și adecvată capacității actuale. Noi am plecat la drum, plini de bune intenții și încercăm să profităm, crescând nivelul fiecărei unități școlare. Nu vrem să ne răzbunăm pe vreo școală, pe vreun copil, pe vreun părinte, pe vreun profesor… după discuțiile avute cu Inspectoratul Școlar General, unde poziția mea a fost tranșantă, nu se modifică structura rețelei școlare, normele, nu pleacă nici un profesor, nu se reduce nici o cifră de școlarizare! Am consultat locuitorii din Poarta 6 și opinia cvasiunanimă a fost că își doresc ca liceul de marină militară să reprezinte un pol de siguranță în cartier. (…) Sunt convins că niciodată nu vom putea mulțumi pe toată, dar vreau să votați cu bună credință, pentru că ceea ce facem este spre binele orașului Constanța”, a spus, înainte de votul pe proiecte, primarul Decebal Făgădău.

În cadrul dezbaterilor, liberalii au intervenit prin Ioan Solomon.

„În funcție de hotărârea de Guvern, investițiile de cine vor fi suportate pentru unitățile de învățământ care au caracteristicile de unități militare?”, a întrebat Solomon.

„În ceea ce privește funcționarea liceului militar de marină, toate cheltuielile vor fi suportate de MApN. Ei vor investi în reabilitarea, modernizarea clădirii, a dotării, iar nouă ne revine partea de a transfera către colegiul Al.I. Cuza sume de bani astfel încât să își construiască ateliere moderne într-un spațiu generos în conformitate cu programa de astăzi și viziunea școlii pentru mâine. Capacitatea de cazare de la fostul SNC va fi modernizată”, a replicat primarul Făgădău.

Săptămâna trecută, zeci de elevi ai Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, fostul liceu Navrom, au protestat împreună cu câțiva profesori, față de decizia autorităților locale de a-i reloca într-un alt liceu din oraș, în sediul lor urmând să funcționeze, din toamnă, liceul militar de marină. Statul Major al Forțelor Navale a precizat public că o comisie mixtă a M.Ap.N., ISJ și Primăriei Constanța a efectuat o vizită la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, nefiind luată nici o decizie, iar procesul de analiză în vederea identificării unor spații adecvate reînființării colegiului militar va continua.

Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” a fost înființat în anul 1973, de-a lungul timpului fiind o unitate constănțeană de învățământ de elită. Timp de 25 de ani, peste 80% din absolvenți au urmat cursurile Academiei Navale.

Facebook Comments

One thought on “Guvernul întârzie demersurile pentru reînființarea liceului militar de marină. Făgădău: „Noi am plecat la drum, plini de bune intenții. Liceul va aduce un plus Constanței””

  1. Măi primare Făgădău lasă liceul Navrom unde este iar L.M.M.să se întoarcă la vechiul sediu.Nu aruncați copii de la Navrom unde vreți voi. Nu vă bateți joc de ei.M.Ap.N.să caute altă locație dacă au vândut sediul și căminele fostului Liceu Militar de Marină nu să ia cu japca un liceu care funcționează de atâția ani. Nu distrugeți viitorul acestor copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *