Spread the love

La finele anului trecut, România avea peste 100 de depozite de gunoi neconforme și care ar fi trebuit închise de mult. Numai că, în cel mai pur stil românesc, nu numai că nu ne-am făcut treaba la timp, dar riscăm să primim să primim sancțiuni drastice din partea Uniunii Europene. De aceea, actualul Guvern dorește să strângă cu ușa autoritățile locale, impunându-le o supra taxă pe deșeuri. Concret, potrivit unei ordonanțe de urgență, Executivul spune că, pentru obținerea de rezultate, este necesară o creștere constantă a valorii taxei de depozitare a deșeurilor. În prezent, spune Executivul, „aplicarea nivelului în vigoare al taxei de depozitare (80 lei/t sau aproximativ 18 euro/t în 2017 și 120 Lei/t sau aproximativ 27 euro/t în 2018) a condus la dublarea costului mediu al depozitării de la 14 euro/t în prezent la 32 euro/t în 2017 și estimăm că în 2018 va atinge un nivel de la 41 euro/t; cu toate acestea, nivelul tarifului de depozitare ar continua să fie sub nivelul tarifului total perceput în țări din Europa Occidentală“.
Concret, în Ordonanţa de urgenţă nr. 48/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, Guvernul a propus „o contribuție de 50 lei/tonă, datorată de unitățile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu procentul prevăzut în anexa nr. 6 a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare din deșeurile municipale colectate prin operatorii serviciului public de salubrizare, plata făcându-se pentru diferența dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual de diminuare și cantitatea efectiv încredințată spre reciclare.“

CITEȘTE ȘI:

Parlamentul a adoptat OUG care impune MĂSURI DURE pentru abandonul, aruncarea sau depozitarea necontrolată a deșeurilor din extracția minieră

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu a fost votat miercuri în plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, cu 173 de voturi „pentru“, 90 – „contra“ și 9 – „abțineri“. Înainte de votul final din plen, între opoziție și putrere a existat un schimb de replici pe tema acestui proiect.

„Un cetățean care își cumpără un borcan de mazăre, nu Mazăre de Madagascar, contribuie cu 25% taxă pentru fondul de mediu și asta de fiecare dată când își cumpără un produs alimentar. Aș vrea să știți: loviți prin această Ordonanță tot în cetățenii care nu pot face lobby la ușile dumneavoastră, în cetățenii normali, cei care plătesc zi de zi! Să știți că PNL a propus reducerea taxei de 450 EUR pe tona de ambalaj la 0,7 lei pe kilogramul de ambalaj. Ați votat împotrivă! Din 2019 veți scumpi cu 25% costul colectării gunoiului menajer! Ați introdus două taxe noi! Susțineți taxarea suplimentară a românilor!“, a declarat deputatul Ștefan Ion (PNL).

În replică, social democratul Vlad Bontea a declarat: „Îmi pare rău că am dezamăgit colegii, la el (Ștefan Ion, n.r.) la fabrică are de suferit!“.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu va merge la președintele Klaus Iohannis spre promulgare. Însă, ținând cont că Iohannis nu prea îi are la inimă pe cei de la PSD este de așteptat ca șeful statului să retrimită proiectul la Parlament.

CITEȘTE ȘI:

Se dublează amenzile pentru deșeurile abandonate? Majoritatea PSD-ALDE din Parlament spune NU!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *