Spread the love

E clar! Suntem printre repetenții Europei la atras fonduri europene. O arată realitatea din teren, o spun și datele Comisiei Europene, potrivit cărora România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocați programării pentru perioada 2014 – 2020, iar jumătate din suma cheltuită a fost prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Trist, nu?!

Cu toate acestea, noi dăm legi peste legi, menite a înlesni absorbția banilor de la Uniunea Europeană. În această notă se înscrie și Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.17/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 – 2020. Printre multe alte modificări, se înscrie și un alineat, la articolul 12 din OUG 40, potrivit căruia: „în cazul proiectelor cuprinse în bugetul ordonatorului principal de credite în baza avizului de principiu al autorității de management POIM/Organismului intermediar pentru transport, care au contractele de achiziție publică încheiate, dar ale căror contracte de finanțare nu au fost încheiate cu autoritatea de management, compartimentul de specialitate din cadrul ordonatorului de credite al beneficiarilor solicită din partea departamentului/structurii responsabil/responsabile cu propunerea la finanțare a proiectului note justificative pentru plata cheltuielilor care se efectuează înainte de data semnării contractului de finanțare“.

CITEȘTE ȘI:

DEZASTRUL din domeniul fondurilor europene, tratat cu povești de către Guvern. Parlamentul a adoptat propuneri FANTEZISTE pentru pescuit și afaceri maritime

De asemenea, articolul 11, alineatele (8) și (8.1) se modifică și vor avea următorul cuprins: „În bugetul ordonatorului de credit din care asigură finanțarea proiectelor beneficiarilor se introduc obiective de investiții noi, cu finanțare din fonduri europene, numai după obținerea acordului Organismului intermediar pentru transport“.

„Ținta minimă de realizat pentru evitarea dezangajării fondurilor europene în 2018, la nivelul Programului Operațional Regional este în suma de 858,8 milioane euro. Până în prezent, suma FEDR realizata la nivelul programului este în valoare de 60,84 milioane euro, din care 26,97 milioane euro au fost solicitați spre rambursare de la CE. Conform graficelor de depunere a cererilor de rambursare transmise de beneficiari, valoarea FEDR previzionată a fi declarată până la sfârșitul anului 2018 este de 236,23 milioane euro. Rezultă astfel o sumă FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul Programului Operațional Regional în valoare de 561,73 milioane euro. Se impune astfel necesitatea întreprinderii unor măsuri, în regim de urgență, pentru sporirea ritmului de implementare a POR prin identificarea unor soluții de decontare a unor cheltuieli eligibile în cadrul programului, deja efectuate de către beneficiarii de proiecte retrospective/alternative și includerea acestora în aplicații de plată către CE“, se arată în nota de fundamentare a Ordonanței.

Ordonanța de Urgență nr. 17/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgență nr. 40/2015 a fost emisă de Guvern în luna martie a acestui an, iar în numai două luni a fost trecută ca vântul și ca gândul prin Parlament, astfel că, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, miercuri, 30 mai, cu 267 de voturi „pentru“ și o abținere.

Nu aceeași soartă a avut și un proiect al PNL și care face referire tot la fonduri europene. Concret, liberalii au propus, atenție(!), în urmă cu doi ani, în legislatura trecută, un proiect privind organizarea reglementării în domeniul fondurilor europene nerambursabile. Pe scurt, liberalii doreau ca toate autoritățile care au abilitatea de a gestiona fonduri europene să aducă reglementări în domeniu o singură dată pe an, iar acest proces trebuie să se facă în cel mult o lună, tocmai pentru o mai bună absorbție a fondurilor UE. Evident, după ce că proiectul a fost ținut la sertar mai bine de doi ani, deputații puterii au respins proiectul, definitiv, miercuri, 30 mai, cu 207 voturi pentru respingere, 53 împotriva respingerii, iar alți 8 deputații s-au „abținut“.

CITEȘTE ȘI:

Cei care au implementat proiecte cu finanțare europeană pot să primească banii mai ușor! Oare?!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *