Guvernul Grindeanu, învestit în Parlament

Parlamentul României a acordat, miercuri seară, votul de încredere Cabinetului Grindeanu. Potrivit numărătorii, 295 de senatori și deputați au votat pentru învestire iar 133 s-au exprimat împotrivă.

Miercuri au avut loc audierile viitorilor miniștri, care nu au fost lipsite de situații jenante. Parlamentarul PMP, Eugen Tomac, a ieșit de la audieri, ministrul propus al Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat că el nu ia ”şpagă ca medic”,  iar ministrul propus al Transporturilor, Răzvan Cuc, a spus că „nu promit niciun kilometru de autostradă”.

Autoritatea Naţională pentru Turism se va desfiinţa după validarea Guvernului şi după depunerea jurământului în faţa preşedintelui ţării şi se va înfiinţa Ministerul Turismului, angajaţii autorităţii urmând a fi preluaţi, a precizat ministrului desemnat al Turismului, constănțeanul Mircea Titus Dobre.

„Autoritatea Națională pentru Turism se va desființa și se va înființa Ministerul Turismului. Vor intra în Ministerul Turismului, vor fi preluați….În momentul în care se va lua ființă Ministerul Turismului, atunci doamna Anca Nedea nu va mai fi secretar de stat, pentru că dânsa e președintele Autorității Naționale pentru Turism”, a spus Dobre.

El a afirmat, totodată, că în al doilea trimestru din 2017 va fi rezolvată și problema Legii turismului.

„În al doilea trimestru din anul 2017 eu zic că rezolvăm problema Legii turismului. În a doua jumătate a anului…În al doilea trimestru să o închidem, inclusiv să între în vigoare”, a mai spus Dobre.

Potrivit programului de guvernare al PSD, economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani, ritm mult mai mare decât cel anticipat de analiştii economici, pe baza creşterii salariilor bugetarilor, a creşterii investiţiilor publice şi a reducerii taxelor.

Una dintre primele măsuri promise de PSD în programul de guvernare, este realizarea unui Cod Economic al României, care va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic.

PSD prevede în principal creşterea masivă a veniturilor bugetarilor, prin mai multe măsuri ce urmează să fie implementate din acest an.

Astfel, „creşterea salariului mediu pentru cei din sectorul public va fi de 20% până la 1 iulie 2017, alţi 20% începând cu 1 iulie 2018 şi 8% începând cu 1 iulie 2019”, prevede programul de guvernare.

Stimularea salariilor bugetarilor vine în contextul în care, pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar a ajuns la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câştigul brut din sectorul concurenţial, care include companiile.

PSD promite că va asigura, pe perioada guvernării sale, o creştere economică medie de 5,5% până în 2020, ceea ce ar urca valoarea PIB la 1.014 miliarde lei (225 miliarde euro, la cursul actual) în 2020.

În 2015, valoarea PIB, revizuită recent, a fost de 160 miliarde euro, în timp ce, pentru 2016, valoarea PIB-ului României este estimată la 168,9 miliarde euro de către Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.