Guvernul este abilitat pe perioada vacanței parlamentare să facă ceea ce oricum face în fiecare zi: să emită Ordonanțe de Urgență. Opoziția s-a iritat: „Delegare nejustificată, s-au dat peste 50 de OUG în acest an!”

Parlamentarii se pregătesc de „bine meritata” vacanță și, marți, au votat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

„În practica parlamentară, legile de abilitare au fost adoptate, de regulă, înainte de încheierea sesiunilor parlamentare ordinare, Guvernul fiind împuternicit să emită ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, în domenii limitativ prevăzute de actul normativ, domenii care nu fac obiectul legilor organice”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, pentru perioada iulie – august 2018, în care parlamentarii se odihnesc, Guvernul va putea emite ordonanțe în următoarele domenii: finanțe publice și economie, agricultură și dezvoltare rurală, transporturi, administrație publică și dezvoltare regională, afaceri interne, sănătate, cultură și identitate națională, cercetare, fonduri europene, comunicații și societate informațională. De asemenea, Guvernul va putea să proroge sau să modifice termenele prevăzute în actele normative cu putere de lege. Practic, puteri aproape nelimitate, iar opoziția, la votul final de marți, s-a arătat destul de iritată, nu neapărat din cauza prevederilor, cât mai ales datorită numărului mare de ordonanțe emise în sesiunile parlamentare.

„Nu înțelegem pentru ce este necesară această delegare legislativă, atâta vreme cât v-ați angajat de a legifera prin OUG pe Codul Penal, pe achiziții publice și dacă ne uităm la cele 50 de OUG adoptate în acest an vom vedea că ați reglementat inclusiv pe domeniul legilor ordinare, pentru care astăzi Guvernul cere delegare legislativă. Ca atare, această delegare este nejustificată”, a spus deputatul PNL Gabriel Andronache.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 4 iunie de Senat și marți a fost adoptat de Camera Deputaților cu 172 de voturi pentru, 95 împotrivă și patru abțineri.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*