Spread the love

Primăriile din România care se pot lăuda că au bani suficienți pentru acoperirea tuturor cheltuielilor sunt foarte rare. Cele mai multe își duc traiul de azi pe mâine și abia că fac față cheltuielilor. Iar, pentru investiții, vorba aceea: planuri multe, realizări puține. Ba, chiar în cazul primăriilor mici, adică cele de comună, putem vorbi chiar de apropierea falimentului…. Un cui la sicriul sărăciei a fost bătut după ce actuala putere a permis administrațiilor publice locale să majoreze lefurile angajaților din primării.

Temerea primarilor că nu vor mai avea bani de investiții a fost cu atât mai mare cu cât primarii au majorat cât au putut de mult salariile celor din administrațiile locale. În aceste condiții, unele din administrațiile publice locale au spus că nu mai au bani nici de trecut strada. Astfel, Guvernul Dăncilă a aprobat, la 1 martie a.c., o Ordonanță de Urgență, nr. 11/2018, pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, prin care li se permit primăriilor să se… împrumute de la stat, prin Trezorerie, la sume până în 500 milioane de lei (bani proveniţi din privatizări), pentru motivul că banii de la bugetul de stat şi fondurile europene sunt insuficienți…

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita în anul 2018 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500.000,00 mii lei pentru perioada 2018-2019. Tragerea împrumutului autorizat se va face integral în anul 2019, în limita sumelor aprobate, conform legii, ca plafoane de contractare și de trageri pentru fiecare dintre anii 2018 și 2019. Împrumuturile se contractează de unitățile administrativ-teritoriale pentru asigurarea finanțării proiectelor necesare asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate, în următoarele condiții:

Dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului la care se adaugă o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, dobânda rezultată rămânând fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabilește astfel: (i) 2 puncte procentuale pentru scadențe de până la 3 ani, inclusiv; (ii) 2,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani, inclusiv; (iii) 3 puncte procentuale pentru scadențe între 5 și 10 ani, inclusiv; (iv) 3,5 puncte procentuale pentru scadențe între 10 și 20 de ani, inclusiv. Perioada de rambursare: este stabilită potrivit scadenței împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral“, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.

Actul normativ mai arată că sumele împrumutate pot fi utilizate pentru finanțarea de investiții publice locale în sănătate, educație, apă-canalizare, energie termică, electrică: iluminat public, infrastructură de transport, salubrizare, cultură, sport și tineret și locuințe.

Pentru a deveni lege, Guvernul a trimis ordonanța în Parlament pentru aprobare. Astfel, a fost un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art.63 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale. Actul a fost înregistrat la Camera Deputaților în 18 aprilie, după ce a fost aprobat în 11 aprilie de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Posibilitatea de a se împrumuta de la Trezorerie îi încântă pe unii dintre edili din județul Constanța, care au spus că preferă astfel de formă, pentru că este la îndemână și foarte avantajoasă.

„Păi, la un moment dat, dacă avem nevoie, s-ar putea să apelăm și la soluția asta. În condițiile în care băncile comerciale nu acordă credite Unităților Administrativ Teritoriale pentru investiții, este binevenită o astfel de posibilitate, pentru că la sărăcia asta, când vrei să faci ceva de durată, și aici mă refer la infrastructură de drumuri, de apă, de canalizare, te duci și te împrumuți și rămâi cu lucrul făcut. La Trezorerie au și o dobândă acceptabilă. A mai fost o astfel de măsură și în urmă cu câțiva ani și a fost benefică“, a spus primarul din Chirnogeni, Gheorghe Manta, pentru TOMIS NEWS.

Pe de altă parte, primarul comunei Gârliciu, Constantin Cimpoiașu, a declarat că va ignora oferta Guvernului: „Nu doresc sa fac datorii, suntem prea săraci“, ne-a precizat acesta.

Totodată, în comuna Castelu, vestea este primită cu oarecare bucurie, întrucât se oferă alternativa împrumutului la băncile comerciale, care au dobânzi ridicate.

„Decât să te duci la banca comercială care are dobânzile pe care le are… la stat ar trebui să fie mai simplu! Este bine venit pentru primăriile care nu au bani, avem cinci proiecte, contractele sunt semnate și urmează să începem treaba. Ca să poți să începi treaba ai nevoie de bani, să mergi la Fondul de Garantare, care tot statul ți-l dă, te împrumuți la Trezorerie… Pentru proiectele nerambursabile avem finanțele și acum facem demersurile la Fondul de Garantare, unde ni se acordă jumătate din bani, pe care îi rostogolești până la sfârșitul proiectului…”, a spus viceprimarul Antoneta Prodan, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *