Guvernul Cîțu REFUZĂ sprijinul de 1.500 de lei pentru salariații cu copii: „Ar influența negativ ținta de deficit bugetar și ratingul de țară”

După ce statul a suspendat în primăvară sprijinul de 1.500 de lei pe care salariații îl puteau primi de la angajatori pentru plata creșei și grădiniței, mai mulți parlamentari, inclusiv din arcul guvernamental, au depus în Parlament un proiect de lege care prevede nu doar acordarea banilor, ci extinderea dreptului pentru mai mulți angajați. Guvernul Florin Cîțu va trimite Parlamentului un punct de vedere negativ, în care nu susține proiectul de lege. Decizia va fi luată în ședința de Guvern de miercuri. Argumentele Executivului sunt atât financiare (bugetul de stat nu-și permite cheltuieli în plus) cât și legislative (ar apărea discriminări).

Legea de modificare a Codului fiscal, iniţiată de deputatul UDMR Szabó Ödön și un grup de parlamentari UDMR, PSD, PNL, USR, Minorități Naționale, are ca obiect de reglementare extinderea facilității fiscale privind deducerea din profitul datorat a cheltuielilor cu îngrijirea și educația timpurie a copiilor angajaților și în favoarea microîntreprinderilor și activităților independente în limita sumei de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.

MOTIVAȚIA Guvernului pentru punctul de vedere negativ:

  • Cu privire la deducerea din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a sumelor aferente cheltuielilor cu funcţionarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea microîntreprinderilor sau cu serviciile de educație timpurie datorate de angajaţi pentru copiii lor, nu considerăm oportună extinderea ariei de aplicare a reglementărilor privind scăderea cheltuielilor cu educaţia timpurie din impozitele datorate, întrucât generează un impact negativ asupra veniturilor bugetului de stat, suplimentar impactului maximal negativ estimat asupra bugetului de stat pe termen mediu/lung de – 4,5 miliarde lei pentru măsura fiscală acordată inițial doar contribuabililor plătitori de impozit pe profit (facilitate fiscală aprobată prin Legea nr.239/2020) și luând în considerare aceleaşi aspecte evidențiate la adoptarea măsurii de suspendare a mecanismului actual.
  • (…) Cconsiderăm că nu se reglementează o măsură legislativă eficientă, întrucât, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale, pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, nu există posibilitatea deducerii, integral sau limitat, după caz, a cheltuielilor efectuate. Astfel, această categorie de contribuabili, cât și salariații lor, avansează cheltuieli pentru educaţia timpurie a copiilor, însă, spre deosebire de persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, nu beneficiază de vreun stimulent fiscal. În consecinţă, considerăm că, raportat la intenţia de reglementare (…) pentru această categorie de contribuabili, prezenta inițiativă legislativă nu va produce efectele dorite, creând discriminări.
  • În sensul celor menţionate, considerăm că se impune revizuirea reglementărilor propuse (…) prin găsirea unui alt mecanism de stimulare pentru firmele interesate în susținerea domeniului educației timpurii care să asigure coerenţă, stabilitate și eficiență în atingerea obiectivului vizat, în contextul bugetar existent. Având în vedere că propunerea legislativă vizează extinderea sferei de aplicare a unor măsuri din Codul fiscal, considerăm că implementarea acesteia ar avea un impact bugetar negativ.
  • În acest context, menționăm că Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele, obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar asumată în anul 2021 de 7% din PIB, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale.
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.