Guvernul Cîțu a fost DEMIS și a spart RECORDUL: Cel mai DETESTAT cabinet după 1990, la o moțiune de cenzură

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, a votat, marți, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL-UDMR condus de Florin Cîțu. Peste 234 de parlamentari din PSD-USR-AUR au votat deja cu bilele la vedere pentru demiterea Guvernului. S-a întrunit astfel majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură.

Urmează ca președintele României să invite partidele la Cotroceni pentru consultări legate de formarea unei noi majorități și desemnarea unui nou premier.

Guvernul Florin Cîțu a fost demis, marți, după ce Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură depusă de PSD. Cabinetul PNL-UDMR a fost demis cu cel mai mare număr de voturi înregistrat după 1990. Guvernul Cîțu a spart recordul înregistrat de fostul Guvern Orban care a fost demis în 2020 cu 261 de voturi.

Rezultatul votului este următorul:

Total parlamentari: 466

Au votat: 318

Voturi exprimate pentru: 281

Anulate: Zero

Zero abțineri sau împotrivă

37 nu au votat

Formarea unui nou Guvern

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Alegeri anticipate

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *