Guvernul Cioloș, RESPINS cu vot istoric! Cîțu cheamă toate partidele la negocieri, în afară de AUR. Orban: „Iohannis și SLUGILE lui din PNL sunt responsabili pentru criză!”

Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș nu a primit votul de încredere al Parlamentului și, pe cale de consecință, procedura instituirii unui Guvern se va relua. Guvernul Cioloș a înregistrat un vot de respingere istoric în Parlament. Conform numărătorii oficiale, Guvernul Cioloș a primit doar 88 de voturi ”pentru” și 184 ”Împotrivă”. În acest moment, decizia Parlamentului se va comunica președintelui Klaus Iohannis, cel care va trebui să declanșeze o nouă procedură pentru desemnarea unui prim-ministru. În cazul în care nici al doilea premier desemnat de către Klaus Iohannis nu va reuși să coaguleze o majoritate în Parlament, atunci se creează premisele pentru alegeri anticipate. Președintele are posibilitatea de a dizolva Parlamentul și va convoca alegerile anticipate.

USR și-a făcut datoria, a spus Dacian Cioloș după ce guvernul propus de el nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. „Mingea se întoarce la dl președinte”, a mai spus liderul USR.

Exact cei care ne acuzau pe noi și mă acuzau pe mine că blocăm găsirea unei soluții (…) sunt cei care au prelungit situația de criză politică în care ne aflăm. N-au făcut nicio propunere ca alternativă acum o săptămână, însă astăzi au vorbit despre lipsa de soluții și despre faptul că noi am blocat găsirea unei soluții. USR și-a făcut datoria. Noi rămânem în continuare cu această responsabilitate asumată de a contribui la găsirea unei soluții, însă este important ca și celelalte forțe politice să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce au făcut, pentru că au stat pe margine, pentru că caută variante care să aranjeze problemele interne din partid și să nu răspundă crizelor cu care se confruntă România. Din acest moment, mingea se întoarce în terenul dl președinte. Vom vedea care sunt propunerile dânsului”, a spus Cioloș după eșecul din Parlament.

Premierul demis al României, Florin Cîțu, cheamă partidele din Parlament la negocieri pentru formarea noului Guvern. Cîțu susține că PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui Guvern.

„Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reușit să și construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluție pentru țară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna. Țara se află într-o situație pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infecții și de decese. O astfel de situație reclamă responsabilitate și compromisuri pentru rezolvarea crizei politice. România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal. Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare. PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză”, a spus Florin Cîțu.

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, s-a dezlănțuit și a cerut demisia din funcție a succesorului său, Florin Cîțu.

Am spus din capul locului că vinovatul de declanșarea unei crize poltice e Klaus Iohannis. Ambiția bolnavă de a controla numirile procurorilor și de a impune la șefia PNL un om care nu mai are nicio șansă să fie premier sunt cauzele care au dus la criza politică. Solicit public demisia din funcția de premeir a lui Florin Cîțu. A demonstrat că nu are nicio urmă de respponsabiluate și a execuat ordinele politice. E o frână în calea negocierilor pentru o majoritate“, a declarat Ludovic Orban.

Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, după respingerea Guvernului Cioloș în Parlament, că responsabilitatea aparține șefului statului și „slugilor” lui din conducerea PNL.

Iohanis l-a desemnat pe Cioloș numai ca să-l pedepseasca și ca să-l umilească. Răspunderea pentru prelungirea crizei aparține în exclusivitate președintelui Iohannis și slugilor lui din conducerea PNL care au ascultat orbește de porunca lui Iohannis de a nu desemna un candidat de premier”, a zis Orban.

Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat miercuri că, începând de astăzi, nu va mai fi „complice la niciun proiect care face rău României, care este plecat de la Klaus Iohannis sau care este plecat de la Florin Cîțu și de la gașca demolatoare”.

Nu vreau să mai fiu complice la niciun proiect care face rău României, care este plecat de la Klaus Iohannis sau care este plecat de la Florin Cîțu și de la gașca demolatoare, care la instigarea și la ordinele lui Iohannis au creat această gravă situație și care au dus la aruncarea României înspre o prăpastie din care nu știu când vom reuși să ieșim. Dacă mai există oameni rezonabili în PNL, le cer să se implice în identificarea unei soluții. PNL nu are voie să mai aștepte ca Iohannis să pună mâna pe capul vreunui candidat de premier. Desemnarea unui candidat de premier de către PNL trebuie să se facă conform cu prevederile statutare. Trebuie să fie un candidat care să se bucure de încredere, care să aibă experiență administrativă, politică, respectul și susținerea nu numai din partea bazei PNL. Trebuie să fie un om care să aibă cu adevărat respectul partenerilor de coaliție și care să aibă capacitatea de a conduce un guvern performant care să ofere soluții rapide la problemele cu care se confruntă România”, a spus Ludovic Orban.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a evitat miercuri să spună dacă social-democraţii vor face o propunere pentru funcţia de prim-ministru, după ce Cabinetul Cioloş nu a primit votul de învestitură în Parlament.

Criza politică ştim de cine a fost declanşată. Cred că preşedintele o să ne cheme la consultări. Eu am făcut astăzi un apel la responsabilitate şi vom vedea în ce direcţie duc aceste lucruri. Repet: criza sanitară – ar trebui să lăsăm specialiştii şi noi, oamenii politici, să dăm din ce în ce mai puţine declaraţii. (…) Noi spunem acest lucru de un an şi jumătate: oamenii politici să nu se mai bage peste specialişti, fiindcă lumea nu va mai înţelege nimic”, a spus Ciolacu.

Întrebat dacă la consultările de la Cotroceni PSD va merge cu o propunere de premier, Marcel Ciolacu a evitat să dea un răspuns.

În primul rând mergem, să fim invitaţi. Cum vom merge, vom decide la partid”, a spus el.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *