Spread the love

Proiectul de Lege pentru modificarea anexei nr.2 la Ordonanţa Guvernului nr.20/2012 privind instalaţiile portuare de preluare a deşeurilor generate de nave şi a reziduurilor mărfii se află de câteva zile la Camera Deputaților. Prin acest proiect, Guvernul, în calitate de inițiator din vremea fostului premier Sorin Grindeanu, susține că „principalele schimbări propuse se referă la informațiile care trebuie notificate de nave către Autoritatea Navală Română, administrații portuare și operatorii portuari implicați înainte de intrarea în port, în scopul diminuării descărcării deșeurilor generate de nave și a reziduurilor mărfii în apele naționale navigabile, în special a descărcărilor ilegale de la navele care utilizează porturile românești, acestea constituind totodată și o măsură de monitorizare și control de către ANR a cantității de deșeuri generate de nave, care urmează a fi predată instalațiilor portuare de preluare”.

De asemenea, Guvernul mai stipulează faptul că „administrațiile de porturi au responsabilitatea de a asigura facilități de preluare a tuturor deșeurilor și reziduurilor de marfă generate de nave, conform specificațiilor menționate în anexa proiectului de lege”.

Proiectul inițiat de Guvern transpune Directiva 2015/2087/UE a Comisiei din 18 noiembrie 2015, de modificare a anexei a II-a la Directiva 2000/59/CE a Parlamentului European și a Consiliului, privind instalațiile portuare de preluare a deșeurilor provenite din exploatarea navelor și a reziduurilor de încărcătură. De asemenea, pentru elaborarea actului a fost consultată și Autoritatea Navală Română.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 10 octombrie a.c. și, în prezent, este trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor.

Informațiile care trebuie transmise de nave înainte de intrarea în porturi:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *