Guvernul anunță că România se pregătește pentru valul doi al pandemiei de coronavirus. „Situația ar putea deveni gravă”

Premierul Ludovic Orban afirmă că, dacă Parlamentul respinge prelungirea stării de alertă, „riscul unui nou val epidemic este foarte mare”, întrucât, în acest caz, autorităţile nu vor avea pârghiile legale pentru a asigura respectarea regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

„Eu am convingerea că reprezentanţii cetăţenilor din Parlamentul României vor mai reflecta. Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, este o decizie care trebuie luată în baza unor considerente care ţin de sănătatea publică din România. (…) Din punctul de vedere al Guvernului, prelungirea stării de alertă este o necesitate, este indispensabilă pentru a putea asigura respectarea măsurilor, altfel nu vom avea pârghii. Dacă Parlamentul respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare pentru că autorităţile vor fi lipsite de instrumente, de pârghiile legale, constituţionale de care au nevoie pentru a putea asigura respectarea regulilor”, a declarat premierul Orban.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este de părere că al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea veni cu mai puține infectări și cu o simptomatologie ușoară.

„Atunci când un prim val a imunizat suficiente persoane din comunitatea respectivă, un val doi va veni cu o simptomatologie mai ușoară sau o epidemie de gripă cum avem în acest moment, cu mai puține infectări și simptomatologie mai estompată”, a spus Nelu Tătaru, care avertizează, însă, că în cazul în care rata de imunizare este scăzută, situația va deveni mai gravă.

„În condițiile în care nu avem o rată mare de imunizare, avem o transmitere comunitară accentuată, cazuri de import multe, avem persoane expuse comorbidității sau din grupele de risc, atunci putem să ne gândim  la un viitor val doi destul de important și cu destul de multe cazuri grave”, a mai spus Nelu Tătaru.

În România, au fost deschise 99 de puncte de testare, iar în momentul de față ne îndreptăm spre 15.500 de teste pe zi. În plus, ministrul Sănătății va face o evaluare a tuturor spitalelor din țară, „pentru a vedea ce resurse avem – resurse de personal, în primul rând, pentru că el trebuie să fie valid -, tot ce înseamnă materiale sanitare, tot ce înseamnă echipamente”.

„Zic că suntem pregătiți și în eventualitatea unui val doi, atât noi cât și populația”, a mai spus ministrul Tătaru.

Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a declarat despre creșterea numărului de cazuri de Covid-19 nou înregistrate că nu este un motiv de panică, dar nici nu trebuie să renunțăm la precauții. Rafila a arătat că ne aflăm la aproape două săptămâni de la „etapa a doua de repornire a unor activități” pe data de 1 iunie, când am intrat într-o nouă fază de relaxare a măsurilor.

„Să nu ne panicăm, să nu creăm o isterie, dar nici să nu renunțăm la comportamentul precaut. Oamenii să se comporte cu grijă, cu precauție”, a transmis Rafila, care a atras atenția asupra asupra pericolului mesajelor transmise public din mai multe părți, fără a indica vreo direcție anume, care pretind că nu mai avem motive să respectăm reguli.

„S-ar putea ca relaxarea să fie potențată de anumite mesaje transmise, că nu este o pandemie gravă, că virusul nu se mai transmite. Ne uităm și la cifrele din alte țări, unde se înregistrează o creștere a numărului de cazuri, lângă noi, în Balcani – în Macedonia, în Bulgaria. Nu avem motive să considerăm că nu mai sunt persoane care se pot îmbolnavi, pentru că un procent foarte mic din populație a trecut prin boală. Cred că dacă ne comportăm cum trebuie nu vom avea niciun fel de problemă”, a transmis Rafila sâmbătă, când România a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore, potrivit bilanțului anunțat de Grupul de Comunicare Specială: 275 de cazuri noi și 14 decese.

Un scenariu mai sumbru îl oferă șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a anunțat sâmbătă că situaţia infecţiilor cu SARS-COV2 şi, în mod deosebit, numărul cazurilor active s-au deteriorat în ultimele zile, ca efect al măsurilor de relaxare.

„Se vede clar cum, în ultimele zile, situaţia infecţiilor cu SARS-COV2 şi în mod deosebit numărul cazurilor active s-a deteriorat. Graficul arată cum numărul cazurilor active începe să crească după o perioadă mai lungă de scădere continuă. Era de aşteptat că măsurile de relaxare să ducă la astfel de situaţie însă depinde de noi dacă creşterea se va menţine sub control sau nu. (…) Nu vă lăsaţi influenţaţi de părerile neavizate şi de dezinformările din mediul reţelelor de socializare”, a transmis Raed Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *